Οι σύμβουλοι πληρεξουσιότητας Institutional Shareholder Services Inc (ISS) και Glass Lewis συνιστούν στους μετόχους να ψηφίσουν υπέρ της επανεκλογής του διοικητικού συμβουλίου και της διοίκησης της BP στην ετήσια γενική συνέλευση της 17ης Απριλίου, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters.
.
Η μετοχή της BP έχει υποαποδώσει έναντι των ανταγωνιστών της Shell και της Exxon τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που οι επενδυτές έχουν κατηγορήσει εν μέρει στο σχέδιο της εταιρείας για το 2020 να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έχοντας αποδυναμώσει το εν λόγω σχέδιο, η BP επιτάχυνε την επιστροφή της στους υδρογονάνθρακες σε μια αναθεώρηση της στρατηγικής της τον περασμένο μήνα.
Ο ακτιβιστής μέτοχος Elliott Management, ο οποίος κατέχει σχεδόν 5% των μετοχών της BP, συναντήθηκε με αρκετούς μετόχους της για να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια συναίνεση για περισσότερες αλλαγές στη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περικοπές κόστους και μια πιθανή αναδιάταξη της ηγεσίας, δήλωσαν δύο μέτοχοι στο Reuters. Ένας άλλος ακτιβιστής επενδυτής της BP, η Follow This, έχει ζητήσει ψηφοφορία κατά του προέδρου Helge Lund, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει προσφέρει στους επενδυτές λόγο για την κατάργηση των στόχων ενεργειακής μετάβασης, άποψη που επαναλαμβάνεται από άλλους μετόχους που επικεντρώνονται στο κλίμα.
«Αν και ορισμένοι μέτοχοι μπορεί να επιθυμούσαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για τα σχέδια της εταιρείας για το κλίμα, δεδομένων των ουσιαστικών αναθεωρήσεων, η απόφαση να μην παρουσιαστεί μια τέτοια ψηφοφορία δεν αποτελεί, κατά την άποψη της ISS, ουσιώδη αποτυχία διακυβέρνησης», δήλωσε η ISS.
Η Glass Lewis ανέφερε στο έγγραφο σύστασής της ότι «ενώ έχουμε κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια της απόφασης να μην παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη στρατηγική για το κλίμα προς ψήφιση από τους μετόχους, δεν θεωρούμε σκόπιμο οι μέτοχοι να ψηφίσουν κατά της επανεκλογής του διευθυντή Lund σε αυτή τη βάση αυτή τη στιγμή».