Η UBS Group AG ζητά από τους τραπεζίτες της να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο συζητούν δημόσια ορισμένα βιώσιμα προϊόντα, μετά από συμβουλές των δικηγόρων της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
.
Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει το είδος της γλώσσας που οι τραπεζίτες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν όταν παρουσιάζουν μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που εκτείνονται από στόχους καθαρού μηδενικού κέρδους έως μεμονωμένες συναλλαγές για τους πελάτες, δήλωσαν οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν αποκαλύπτοντας εσωτερικές διαβουλεύσεις. Συγκεκριμένα προϊόντα, όπως οι ανταλλαγές χρέους με φύση, είναι μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται από το αυξημένο επίπεδο νομικής ανησυχίας, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.
Η απόφαση να περιορίσει τη χρήση ορισμένων ετικετών και ισχυρισμών για προϊόντα ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) στην UBS συμπίπτει με μια ευρύτερη αλλαγή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη θεσπίζουν αυστηρότερους κανόνες και ο αριθμός των αγωγών ακτιβιστών αυξάνεται. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, οι ετικέτες ESG κινδυνεύουν να προκαλέσουν την οργή των Ρεπουμπλικανών νομοθετών που σκοπεύουν να απαγορεύσουν εντελώς τη χρηματοοικονομική στρατηγική.
Η καθοδήγηση στη UBS έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η τράπεζα δεν θα κατηγορηθεί για «πράσινο πλύσιμο» ή δεν θα θεωρηθεί ότι δεν συμμορφώνεται με τους αναδυόμενους κανονισμούς, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Η εναλλακτική γλώσσα που επινοούν οι δικηγόροι αντικαθιστά τις στεντόρειες περιγραφές που έχουν γίνει κανόνας στην αγορά. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ανταλλαγής χρέους με τη φύση - η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος και στη συνέχεια να διαθέσουν τις εξοικονομήσεις για τη διατήρηση της φύσης - οι δικηγόροι της UBS ζητούν από τους τραπεζίτες να αναφέρουν τα προϊόντα ως «Μετατροπή χρέους χώρας με συναφή χρηματοδότηση στόχων βιώσιμης ανάπτυξης», σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
«Πρέπει να μιλάτε με μεγαλύτερες προτάσεις αν θέλετε να μεταφέρετε πλήρως αυτό για το οποίο μιλάτε», δήλωσε η Άννα-Μαρί Σλοτ, συνιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Transition Value Partners και πρώην εταίρος για την παγκόσμια βιωσιμότητα στη νομική εταιρεία Ashurst. «Δεν φαίνεται τόσο ωραίο στο φυλλάδιο μάρκετινγκ, αλλά είναι η πραγματικότητα των ρυθμιζόμενων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ότι πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν και να υπερασπιστούν αυτό που κάνουν».
Στην αγορά των συμβάσεων ανταλλαγής χρέους με φυσική αξία κυριαρχούσε η Credit Suisse πριν από την εξαγορά της τράπεζας από την UBS πέρυσι. Η αλλαγή στην καθοδήγηση γύρω από την ονοματολογία δεν επηρέασε τα σχέδια της UBS να επιδιώξει τέτοιες συμφωνίες, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Αν και αποδεκτή στη γενική ορολογία της αγοράς, οι δικηγόροι που συμβουλεύουν τη UBS εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η ετικέτα debt-for-nature-swap είναι ασαφής και θα μπορούσε να εκθέσει την τράπεζα σε νομικό κίνδυνο. Ο αντίκτυπος της βιωσιμότητας των μέσων μπορεί να είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί. Επίσης, η ετικέτα υπονοεί ότι τα προϊόντα αυτά λειτουργούν όπως τα παράγωγα, όπως οι ανταλλαγές επιτοκίων.
Συνήθως, οι τράπεζες στην εκκολαπτόμενη αγορά τέτοιων συμφωνιών τείνουν να τις αναφέρουν ως μετατροπές χρέους στα έγγραφα που απευθύνονται στους πελάτες. Πριν από την εξαγορά της από την UBS, η Credit Suisse αναφερόταν σε μια συμφωνία του 2022 με τα Μπαρμπάντος ως μετατροπή χρέους για τη διατήρηση του μαρίνου, μια ετικέτα που χρησιμοποίησε και πάλι για μια επόμενη συμφωνία του 2023 για τον Ισημερινό. Η Credit Suisse προσάρμοσε επίσης την καθοδήγηση ώστε να σταματήσει να αναφέρεται στα ομόλογα που χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές με στόχο τη διατήρηση της θάλασσας ως «μπλε», για να καταστήσει σαφές ότι τα μέσα δεν ακολουθούν την ίδια δομή χρήσης των εσόδων με τα πράσινα ομόλογα.