ESG+Stories

Παγκόσμια Τράπεζα: Αυτός είναι ο φθηνότερος τρόπος να μειώσουμε τους ρύπους

Η έκθεση δημοσιεύεται σε μία διπλωματικά άκρως στρατηγική περίοδο, καθώς μέχρι το τέλος του 2025 οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων θα πρέπει να έχουν ανανεώσει τα σχέδιά τους για το κλίμα. 
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυτός είναι ο φθηνότερος τρόπος να μειώσουμε τους ρύπους

Μια εναλλακτική και φθηνότερη πρόταση για τη μείωση των ρύπων που εστιάζει στα τρόφιμα έκανε αυτή την εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα. Στην τελευταία σχετική έκθεσή της προτείνει ανακατεύθυνση των δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξοδεύουν οι πλούσιες χώρες σε προϊόντα με υψηλούς ρύπους, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Αντ’ αυτού συστήνει να επενδύσουν σε περιβαλλοντικά φιλικότερες επιλογές, όπως πουλερικά, φρούτα και λαχανικά. 

.

Πρόκειται για τον φθηνότερο τρόπο να σώσουμε τον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή, όπως υποστηρίζει ο διεθνής φορέας. Βέβαια, δεν είναι η μοναδική πρόταση που έχει πέσει στο «τραπέζι» από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη μείωση των ρύπων από τον αγροτικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, οι οποίοι ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο των ρύπων παγκοσμίως.

«Πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη για να τρεφόμαστε», δήλωσε στο Politico ο Julian Lampietti, υψηλόβαθμο στέλεχος στις πρακτικές γεωργίας και τροφίμων στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έκθεση δημοσιεύεται σε μία διπλωματικά άκρως στρατηγική περίοδο, καθώς μέχρι το τέλος του 2025 οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων θα πρέπει να έχουν ανανεώσει τα σχέδιά τους για το κλίμα. Η πάγια θέση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ότι οι τομείς της γεωργίας και των τροφίμων έχουν παραμεληθεί και έχουν χαμηλή οικονομική στήριξη, εξού και ζητά από τους αξιωματούχους να τους δώσουν περισσότερη προσοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες θα πρέπει να διοχετεύουν 260 δισ. δολάρια κάθε χρόνο στους δύο αυτούς κλάδους, προκειμένου να έχουν μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050. Πρόκειται δηλαδή για 18 φορές υψηλότερο ποσό από αυτό που επενδύουν αυτή τη στιγμή. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα, όμως, υπολογίζει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να καλύψουν μέρος της διαφοράς ανακατευθύνοντας τις επιχορηγήσεις που διοχετεύουν αυτή τη στιγμή προς προϊόντα κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικά σε εναλλακτικές τροφές χαμηλότερων ρύπων.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των τροφίμων θα αντανακλούν και τον κλιματικό τους αντίκτυπο. «Η πλήρης κοστολόγηση των ζωικών προϊόντων ανάλογα με το αληθινό πλανητικό τους κόστος καθιστά τα τρόφιμα με χαμηλούς ρύπους πιο ανταγωνιστικά», σημειώνει η έκθεση και τονίζει ότι η στροφή προς τη χορτοφαγία μπορεί να μειώσει τους ρύπους σε διπλάσιο βαθμό από άλλες μεθόδους.

Εξάλλου, εκτιμάται ότι η παραγωγή ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί σχεδόν το 60% των ρύπων από τους κλάδους γεωργίας και τροφίμων.

Πηγή: Politico/moneyreview.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ