Η Παγκόσμια Τράπεζα (WBG) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εμβαθύνουν τη συνεργασία τους μέσω ενός ενισχυμένου πλαισίου για να βοηθήσουν τις χώρες να αναβαθμίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής.
.
Η συνεργασία θα παρέχει κρίσιμη υποστήριξη για τις στρατηγικές των χωρών για το κλίμα -μέσω μιας ολοκληρωμένης, καθοδηγούμενης από την εκάστοτε χώρα προσέγγισης για τις μεταρρυθμίσεις πολιτικής και τις επενδύσεις για το κλίμα. Στο πλαίσιο των αντίστοιχων εντολών τους, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ θα αξιοποιήσουν τις αναλύσεις, την τεχνική βοήθεια, τη χρηματοδότηση και την εμπειρογνωμοσύνη τους στον τομέα της πολιτικής για να ενισχύσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που καθοδηγούνται από τις χώρες.
Τρεις αρχές θα διέπουν το πλαίσιο:
Πρώτον, οι χώρες, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν στενά για να προσδιορίσουν τις κλιματικές προκλήσεις κάθε χώρας -και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους. Η διαδικασία αυτή θα ενημερώνεται από τις Εκθέσεις της Παγκόσμια Τράπεζα για το κλίμα και την ανάπτυξη των χωρών (Country Climate and Development Reports – CCDRs), τις αναλύσεις του ΔΝΤ σχετικά με το κλίμα και τις φιλοδοξίες των ίδιων των χωρών για το κλίμα.
Δεύτερον, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με άλλες αναπτυξιακές τράπεζες και αναπτυξιακούς εταίρους για να βοηθήσουν τις χώρες να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις μέσω τεχνικής βοήθειας και χρηματοδότησης.
Τρίτον, κατόπιν αιτήματος, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ θα βοηθήσουν στη δημιουργία πλατφορμών υπό την ηγεσία των χωρών που έχουν σχεδιαστεί για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης για το κλίμα, μεταξύ άλλων από τον ιδιωτικό τομέα.
Το ενισχυμένο πλαίσιο θα βασιστεί στα συμπεράσματα που αντλήθηκαν από την έκδοση της κοινής δήλωσης των θεσμικών οργάνων για την ενίσχυση της συνεργασίας ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2023.
Αυτή η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων θα προωθήσει εταιρικές σχέσεις με γνώμονα τις χώρες, θα κινητοποιήσει αλλαγές πολιτικής και θα κλιμακώσει τις επενδύσεις για την κάλυψη των κλιματικών αναγκών των χωρών. Η κοινή προσπάθεια θα βελτιστοποιήσει επίσης τους αυξημένους πόρους που τα θεσμικά όργανα αφιερώνουν στη δράση για το κλίμα και θα συγκεντρώσει πρόσθετους πόρους από τους αναπτυξιακούς εταίρους και τον ιδιωτικό τομέα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ενισχύει τη δράση της για το κλίμα με νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων η διάθεση του 45% της ετήσιας χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της μέχρι το 2025, η προσπάθεια για την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε 250 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2030 και η επέκταση της εργαλειοθήκης κρίσης για την υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Το ίδρυμα έχει επίσης βελτιστοποιήσει τον ισολογισμό του και συγκεντρώνει κεφάλαια για μια ισχυρή αναπλήρωση του IDA21 και ένα νέο Ταμείο για έναν βιώσιμο πλανήτη.
Το ΔΝΤ βοηθά τις χώρες να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή με τη στήριξη του Καταπιστεύματος Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας (RST), το οποίο χρηματοδοτείται από γενναιόδωρες συνεισφορές 23 χωρών. Από τότε που άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2022, 18 χώρες έχουν ήδη επωφεληθεί από το RST. Το ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της WBG και του ΔΝΤ αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τον αντίκτυπο των SDR που διοχετεύονται μέσω του RST.