Ένας παγκόσμιος λογιστικός φορέας πρότεινε την Τετάρτη οδηγίες για το πώς οι εταιρείες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να δείξουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις οικονομικές τους επιδόσεις, λέγοντας ότι οι μεμονωμένες γνωστοποιήσεις δεν παρέχουν στους επενδυτές τη σαφήνεια που χρειάζονται.
.
Οι κανόνες που έχουν συνταχθεί από το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) εφαρμόζονται από εισηγμένες εταιρείες σε περισσότερες από 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τους δικούς τους κανόνες.
Το IASB ξεκίνησε την Τετάρτη διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές για τις εταιρείες που εφαρμόζουν τους υφιστάμενους κανόνες του Συμβουλίου για την αναφορά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή άλλων αβεβαιοτήτων στις οικονομικές τους καταστάσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας για τις εισηγμένες εταιρείες, αλλά αυτές δημοσιεύονται εκτός των οικονομικών καταστάσεων και ελέγχονται λιγότερο αυστηρά. Τα παραδείγματα αποσκοπούν στο να δείξουν στους επενδυτές πώς οι εν λόγω γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας, όπως οι δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα σχέδια για τον τρόπο μετάβασης σε αυτές, επηρεάζουν τα οικονομικά μεγέθη μιας εταιρείας σχετικά με το ενεργητικό, το παθητικό, τα έσοδα και τα έξοδα.
Οι επενδυτές έχουν δηλώσει ότι θέλουν να γνωρίζουν αν τα περιουσιακά στοιχεία θα διατηρήσουν την αξία τους στο μέλλον καθώς η κλιματική αλλαγή τα υποβαθμίζει, π.χ. μέσω ζημιών από πλημμύρες. «Εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με το κλίμα στις οικονομικές καταστάσεις ήταν μερικές φορές ανεπαρκείς ή φαινόταν να μην συνάδουν με τις πληροφορίες που παρέχονται εκτός των οικονομικών καταστάσεων», ανέφερε το IASB σε ανακοίνωσή του.