ESG+Stories

Περιβαλλοντικές ζημιές ύψους 30 δισ. λόγω του πολέμου

Μια νέα έκθεση της Πρωτοβουλίας για τη Λογιστική των Αερίων του Θερμοκηπίου του Πολέμου (Initiative on GHG Accounting of War) εκτιμά ότι τα δύο πρώτα χρόνια της σύγκρουσης έχουν παράγει τουλάχιστον 175 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Περιβαλλοντικές ζημιές ύψους 30 δισ. λόγω του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντικές περιβαλλοντικές ζημιές, και ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις κλιματικές επιπτώσεις του πολέμου, εκτός από τις άλλες αποζημιώσεις, σύμφωνα με το Scientific American.

.

Μια νέα έκθεση της Πρωτοβουλίας για τη Λογιστική των Αερίων του Θερμοκηπίου του Πολέμου (Initiative on GHG Accounting of War) εκτιμά ότι τα δύο πρώτα χρόνια της σύγκρουσης έχουν παράγει τουλάχιστον 175 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που μεταφράζεται σε περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια (30 δισ. ευρώ) ζημιών με βάση το κοινωνικό κόστος του άνθρακα. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Ρωσία πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτές τις εκπομπές, καθώς δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τον πόλεμο.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία θα καταβάλει ποτέ αποζημιώσεις και πώς θα δομηθούν αυτές οι πληρωμές. Το ψήφισμα του ΟΗΕ του 2022 συνέστησε τη δημιουργία μητρώου για την τεκμηρίωση των αιτημάτων αποζημίωσης, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των αιτημάτων δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Επιπλέον, το αρχικό ψήφισμα δεν περιλαμβάνει ρητά αιτήματα αποζημίωσης για κλιματικές ζημιές.

Οι ζημιές στο κλίμα από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό του ποιος θα επωφεληθεί από τις πιθανές αποζημιώσεις για το κλίμα από τη Ρωσία. Ορισμένες ιδέες περιλαμβάνουν τη χρήση των πόρων για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκαταστήσει φυσικά τοπία που έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου ή να συμβάλει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

Ηγετες της Ευρώπης έχουν ήδη καλέσει την Ουκρανία να ζητήσει αποζημίωση για περιβαλλοντικές ζημιές, και μια έκθεση που συνυπογράφεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους και ακτιβιστές συνιστά η Ουκρανία να δημιουργήσει έναν ειδικό οργανισμό για την τεκμηρίωση αυτών των ζημιών. Αυτή η τελευταία έκθεση αποτελεί μέρος μιας σειράς μελετών από την Πρωτοβουλία για τη Λογιστική των Αερίων του Θερμοκηπίου του Πολέμου, η οποία υπολογίζει τις κλιματικές επιπτώσεις του πολέμου από το 2022. Οι μελέτες έχουν γίνει πιο ολοκληρωμένες με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων νέων πηγών εκπομπών και μιας χρηματικής αξιολόγησης του κόστους για το κλίμα.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η έκθεση προσδιορίζει έξι κύριες πηγές εκπομπών: ο ίδιος ο πόλεμος (καύσιμα, πυρομαχικά, εξοπλισμός), πυρκαγιές, ζημιές στις υποδομές ενέργειας, αεροπορία, εργασίες ανοικοδόμησης και μετακινήσεις προσφύγων. Εκτιμάται ότι η ανοικοδόμηση είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής, ακολουθούμενη από τις εκπομπές που προέρχονται άμεσα από τον πόλεμο.

Ο εκτιμώμενος υπολογισμός της κατανάλωσης καυσίμων από τα δύο στρατόπεδα αποτελεί σημαντική πρόκληση εξαιτίας των διαβαθμισμένων πληροφοριών. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους, όπως η μελέτη των μεταφορών καυσίμων της Ρωσίας προς τις πρώτες γραμμές του μετώπου. Η έκθεση αναγνωρίζει ότι πρόκειται για εκτιμήσεις και πιο ακριβή δεδομένα μπορεί να είναι διαθέσιμα μόνο μετά τον πόλεμο.

Η Πρωτοβουλία για τη Λογιστική των Αερίων του Θερμοκηπίου του Πολέμου δεν είναι η μόνη που εστιάζει στις εκπομπές που σχετίζονται με τον πόλεμο. Άλλοι οργανισμοί εργάζονται για να διαλευκανθεί αυτό το ζήτημα. Οι στρατιωτικές εκπομπές είναι διαβόητα δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν λόγω των διαβαθμισμένων δραστηριοτήτων και της έλλειψης απαιτήσεων αναφοράς στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ελπίδα είναι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να παρέχουν ένα πλαίσιο για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τις εκπομπές που συνδέονται με τον πόλεμο. Η Πρωτοβουλία για τη Λογιστική των Αερίων του Θερμοκηπίου του Πολέμου σχεδιάζει να παρουσιάσει μια μεθοδολογία για το σκοπό αυτό στην επερχόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ