ESG+Stories

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι «σωστό» να παραμένουν επενδυτές στην Ρωσία;

Οι πολυεθνικές εταιρείες που συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία - συμπεριλαμβανομένων των Unilever, Nestle και Mondelez - έχουν  δεχθεί κριτική. 
Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι «σωστό» να παραμένουν επενδυτές στην Ρωσία;

Πριν από δύο χρόνια, ο κόσμος συγκλονίστηκε από την παράνομη και απρόκλητη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.  Η επίθεση άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή ουκρανικών πόλεων και οδήγησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

.

Στην κοινότητα των επενδυτών, τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή υπήρξαν εταιρείες που ανακοίνωσαν σχέδια για την εκποίηση επενδύσεων στη Ρωσία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό αποδείχθηκε δύσκολο λόγω λόγω των περιορισμών της τοπικής αγοράς.

Πενήντα έξι επενδυτές - συμπεριλαμβανομένων των Storebrand Asset Management, Robeco, Schroders, Trillium Asset Management, ACTIAM, Boston Common Asset Management και Kiwi Wealth - εξέδωσαν επίσης μια δήλωση με την οποία καλούσαν  τις εταιρείες με επιχειρηματικές δραστηριότητες ή σχέσεις στην Ρωσία και την Λευκορωσία να λάβουν άμεσα μέτρα για να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους με τις ΓΠ του ΟΗΕ και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ.

Οι πολυεθνικές εταιρείες που συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία - συμπεριλαμβανομένων των Unilever, Nestle και Mondelez - έχουν  δεχθεί κριτική.  Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez Dirk Van de Put δήλωσε στους Financial Times ότι οι επενδυτές δεν "νοιάζονται ηθικά" για το αν οι εταιρείες συνεχίζουν να κάνουν επιχειρήσεις στη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας "δεν είχαν πιέσει την εταιρεία παραγωγής σοκολάτας να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή. 

Η Lauren Compere, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης και δέσμευσης στη Boston Common Asset Management, λέει ότι οι εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία "θα επωφεληθούν από μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα περιλαμβάνει πιθανώς αποεπένδυση των φυσικών περιουσιακών στοιχείων στην αγορά και μια επανεκτίμηση των των "βασικών" προϊόντων προς πώληση, καθώς φαίνεται απίθανο ότι η σύγκρουση θα τερματιστεί σύντομα".

Με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα μια "επιχειρηματική σύσταση". Προειδοποιούσε ότι οι επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή έχουν αλυσίδες αξίας που συνδέονται με τη ρωσική Ομοσπονδία ή τις περιοχές που κατέχει στην Ουκρανία "αντιμετωπίζουν σημαντικές επιχειρησιακές, νομικούς, οικονομικούς και κινδύνους φήμης που συνδέονται με τη ρωσική τους επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις σχέσεις τους με τη Ρωσία".

Σύμφωνα με asset manager που επικαλείται το Responsible Investor, αν και "έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό και απέχει πολύ από το να είναι τέλειο",  η σύσταση θα χρησιμεύσει ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτές "από τη διευκόλυνση κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υποστούν οικονομικές επιπτώσεις που συνδέονται με τις με τη δραστηριοποίησή τους στη Ρωσία". Ο ίδιος προσθέτει: "Η συμβουλευτική διευκρινίζει για τις αμερικανικές επιχειρήσεις ότι οι κυρώσεις συμμόρφωση είναι νομικά αναγκαία αλλά κάθε άλλο παρά επαρκής για την αντιμετώπιση των αυξημένους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με μια κράτος του οποίου οι ηγέτες και οι ένοπλες δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία".

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ