Οι τραπεζίτες θα μπορούν σύντομα να διεκδικούν πίστωση για τις εκπομπές ρύπων που λένε ότι η χρηματοδότησή τους βοήθησε να αποφευχθούν, καθώς το μεγαλύτερο εθελοντικό πλαίσιο υπολογισμού του άνθρακα στον κόσμο για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία εργάζεται για τη διεύρυνση των προτύπων.
.
Σύμφωνα με την προσέγγιση, οι τράπεζες μπορούν να υποθέσουν ένα αντιφατικό σενάριο στο οποίο οι εκπομπές παραμένουν αυξημένες και να το αντιπαραβάλουν με την αποφυγή CO2 που επιτρέπουν τα δάνεια ή τα ομόλογά τους, σύμφωνα με την Partnership for Carbon Accounting Financials. Η PCAF προτείνει επίσης την επέκταση των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για την αποφυγή εκπομπών ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και όχι μόνο οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις οποίες περιορίζεται μέχρι σήμερα η εν λόγω αναφορά.
Τέτοια μέτρα θα επέτρεπαν, για παράδειγμα, στις τράπεζες να ισχυριστούν ότι συμβάλλουν στην αποφυγή εκπομπών, χρηματοδοτώντας την πρόωρη απόσυρση των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή τη μετατόπιση της παραγωγής χάλυβα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η PCAF δρομολογεί τώρα μια διαβούλευση που έχει σχεδιαστεί για να λάβει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος θα πρέπει να αναφέρει το αποτύπωμα άνθρακα τέτοιων κεφαλαιακών χορηγήσεων, δήλωσε η ομάδα την Τρίτη. Οι ερωτηθέντες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να παράσχουν ανατροφοδότηση.
Η αγορά έχει ζητήσει μετρήσεις που να εξετάζουν «όχι μόνο τις αρνητικές εκπομπές, αλλά και τις αποφευχθείσες εκπομπές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Casper Noach, τεχνικός διευθυντής της PCAF. Πρόκειται για ένα «δύσκολο πεδίο» που θα απαιτήσει περισσότερη δουλειά για να οριστικοποιηθεί, «αλλά τουλάχιστον θέλαμε να δώσουμε κάποιες αρχικές οδηγίες σχετικά με αυτό στην αγορά», πρόσθεσε.
Τα προτεινόμενα πρότυπα της PCAF αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης αλλαγών και προσθηκών που θα έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον το 90% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως να καλύπτονται από το σύστημα λογιστικής του άνθρακα. Ενώ οι μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και το κρατικό χρέος αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος, η δημιουργία μιας εναρμονισμένης μεθοδολογίας για τα πράσινα ομόλογα και τις αποφευγόμενες εκπομπές θα είναι πιθανότατα σημαντική, δήλωσε η Hetal Patel, επικεφαλής του κλιματικού επενδυτικού κινδύνου στην Phoenix Group, η οποία επίσης συνεργάζεται με την PCAF.
Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εν τω μεταξύ, το θέμα κερδίζει έδαφος. Αρκετοί μεγάλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Abrdn Plc, Lazard Asset Management LLC και Franklin Templeton Cos., έχουν δημοσιεύσει τη δική τους έρευνα σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης των αποφευγόμενων εκπομπών, ενώ η Baillie Gifford & Co έχει αναπτύξει μια μεθοδολογία. Και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Brookfield Asset Management και General Atlantic LP, έχουν δημοσιεύσει στοιχεία σχετικά με τις αποφευχθείσες εκπομπές ορισμένων από τα κεφάλαιά τους.
Η Glasgow Financial Alliance for Net Zero, ο μεγαλύτερος συνασπισμός του χρηματοπιστωτικού τομέα για το κλίμα, εισήγαγε πέρυσι την ιδέα μιας νέας μετρικής για την προώθηση της χρηματοδότησης της μετάβασης, ονομάζοντάς την αναμενόμενη μείωση των εκπομπών (EER). Η βασική αρχή είναι ότι οι χρηματοδοτικές εταιρείες συγκρίνουν τις εκπομπές που σχετίζονται με την οντότητα ή το περιουσιακό στοιχείο σε ένα σενάριο business-as-usual με εκείνες που επιτυγχάνονται εάν η εν λόγω εταιρεία εφαρμόσει ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο μετάβασης ή εάν ένα ρυπογόνο περιουσιακό στοιχείο τελικά κλείσει. Το λεγόμενο δέλτα είναι το EER.