ESG+Stories

Πού διαφέρουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ESG με των ΗΠΑ

Η Ευρώπη πλησιάζει στην επιβολή κανόνων ESG σε ξένες εταιρείες, ενώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις ήθελαν να εξαιρεθούν οι θυγατρικές τους από τον κανόνα περί δημοσιοποίησης. 
Πού διαφέρουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ESG με των ΗΠΑ

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συμφώνησαν να υποχρεώσουν περίπου 28.000 ξένες θυγατρικές να συμμορφωθούν με τους κανόνες ESG του Ένωσης, γεγονός που δυσαρέστησε τους εκπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών που είχαν πιέσει για το αντίθετο αποτέλεσμα.

.

Σε μια εκτεταμένη αναθεώρηση των απαιτήσεων της Ε.Ε. για την υποβολή εκθέσεων για μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, το κοινοβούλιο της Ένωσηε απέσυρε μια σχεδιαζόμενη εξαίρεση που είχε υποστηρίξει το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με σχέδια εγγράφων που είδε το Bloomberg. 

Η Ευρώπη εργάζεται εδώ και χρόνια για να διασφαλίσει ότι οι κανόνες της για τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα διακυβέρνησης θα αποτελέσουν παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Η τελευταία πρόταση σημαίνει ότι οι τοπικές δραστηριότητες γιγαντιαίων εταιρειών όπως η McDonald's Corp. και η General Motors Co. θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ίδιες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ESG με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον Pascal Durand, νομοθέτη που επιβλέπει την εισαγωγή της οδηγίας της Ε.Ε. για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας, το σχέδιο που προτάθηκε από τους νομοθέτες της Ε.Ε., το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη, επιδιώκει να καταστήσει αδύνατο για τις ξένες εταιρείες να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω λιγότερο αυστηρών προτύπων ESG.

Το να επιτραπεί σε ξένες εταιρείες να εφαρμόζουν ενδεχομένως πιο χαλαρά πρότυπα ESG «ήταν πολιτικά αδύνατο», δήλωσε στο Bloomberg ο Durand, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα Renew Europe στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

Οι προτεινόμενοι από την Ευρώπη κανόνες ESG για τις εταιρείες «πιθανόν να πηγαίνουν αρκετά μακριά όσον αφορά το πόσο ένας νόμος της Ε.Ε. μπορεί να εξάγεται ή να εξάγει το περιεχόμενό του στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η Mirjam Wolfrum, διευθύντρια πολιτικής δέσμευσης για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του CDP, ενός μη κερδοσκοπικού εθελοντικού συστήματος περιβαλλοντικής αποκάλυψης.

Ωστόσο, η Wolfrum δήλωσε ότι πρόκειται για μια καλοδεχούμενη προσέγγιση, διότι οι κανονισμοί αυτοί «θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τραβήξει η παγκόσμια οικονομία την προσοχή σε ό,τι χρειάζεται όσον αφορά την περιβαλλοντική αναφορά».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θέτει τις δικές της απαιτήσεις ESG για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα απαιτήσει από τις επιχειρήσεις να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου- οι εταιρείες με μεγάλο έμμεσο αποτύπωμα άνθρακα θα πρέπει να αποκαλύπτουν τις λεγόμενες εκπομπές Scope 3, που είναι ο ευρύτερος και πιο δύσκολος δείκτης.

Οι νέες απαιτήσεις ESG σε όλες τις δικαιοδοσίες αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας απάντησης στις ολοένα και πιο ανησυχητικές αναφορές των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται με επικίνδυνους ρυθμούς. Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή έδωσε τον περασμένο μήνα την πιο δυσοίωνη εκτίμησή της και προειδοποίησε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει μια κλιματική καταστροφή.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες λένε ότι προσπαθούν να ανακατευθύνουν τη ροή του κεφαλαίου με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον και προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Η εργαλειοθήκη της Ε.Ε. βασίζεται στη λεγόμενη ταξινόμηση, η οποία είναι ένα πολυετές εγχείρημα που εξακολουθεί να οριστικοποιεί τους κανόνες που αποσκοπούν στον ορισμό των βιώσιμων επιχειρήσεων. Οι νομοθέτες της Ε.Ε. ανησυχούν ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε άλλες δικαιοδοσίες για να καταλήξουν σε επαρκείς κανόνες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η μόνη δύναμη που εμπλέκεται στην κατάρτιση νέων μη χρηματοοικονομικών προτύπων», δήλωσε ο Durand. Αν όμως επικρατήσουν άλλοι, «τότε η βιώσιμη ανάπτυξη θα ορίζεται από ένα μη ευρωπαϊκό όραμα, καθιστώντας πιο δύσκολο να ληφθούν αποτελεσματικά υπόψη οι ευρωπαϊκές αξίες».

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών κανόνων ESG, το οποίο απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από άλλα μέρη του κόσμου, βασίζεται στην έννοια της διπλής ουσιαστικότητας, σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον αντίκτυπο του εξωτερικού κόσμου στην επιχείρησή της, αλλά και τον αντίκτυπο της εταιρείας στον εξωτερικό κόσμο.

Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία όπως η βιοποικιλότητα και τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, «τα οποία είναι αξίες σημαντικές για τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο Durand.

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι η απαίτηση από τις θυγατρικές να υποβάλλουν εκθέσεις ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια «παραπλανητική εικόνα του προφίλ βιωσιμότητας ενός ομίλου». Λέει ότι οι ενοποιημένες εκθέσεις ESG, οι οποίες βασίζονται σε παρόμοιες απαιτήσεις που έχουν τεθεί στις εγχώριες αγορές, είναι πιο ολοκληρωμένες.

Οι νομοθέτες της ΕΕ που βρίσκονται πίσω από την πρόταση αναφέρθηκαν σε αυτό που χαρακτήρισαν ως «άφθονα στοιχεία» ότι οι ενδιαφερόμενοι στην Ε.Ε. δεν λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τις βιώσιμες επενδύσεις. Μεγάλο μέρος της εστίασης της Ε.Ε. βασίζεται στη δημοσιοποίηση, και η νέα οδηγία θα απαιτεί από τις εταιρείες να αναφέρουν πώς οι στρατηγικές και τα επιχειρηματικά μοντέλα ευθυγραμμίζονται με μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, να αποκαθιστούν τη βιοποικιλότητα και να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ