ESG+Stories

Πράσινο χρηματοπιστωτικό σύστημα: πώς τα καταφέρνουν οι χώρες της G20;

Κατά μέσο όρο, οι χώρες της G20 παρουσιάζουν μέτρια πρόοδο όσον αφορά την ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων, επιτυγχάνοντας ευθυγράμμιση 55% με τα κλιματικά κριτήρια του Susreg.
Πράσινο χρηματοπιστωτικό σύστημα: πώς τα καταφέρνουν οι χώρες της G20;

Η G20 κατέχει καίριο ρόλο στην ηγεσία της δράσης για το κλίμα και την ευρύτερη περιβαλλοντική δράση. Τα μέλη της ευθύνονται για το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 75% των παγκόσμιων εκπομπών, επομένως οι πολιτικές και οι απαιτήσεις που καθορίζονται από την ομάδα θα έχουν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο.

.

Οι προτεραιότητες που τέθηκαν για την ομάδα εργασίας της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση (SFWG) δείχνουν πώς η G20 αντιλαμβάνεται το ρόλο της στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Αυτές περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για το κλίμα, τη διασφάλιση μιας ισχυρής και δίκαιης μετάβασης, τις πρακτικές υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για τις μεγάλες εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και την προώθηση του χαρακτήρα και της κουλτούρας που βασίζονται σε λύσεις.

Πιο πρόσφατα, η Ομάδα Δράσης για την Παγκόσμια Κινητοποίηση κατά της Κλιματικής Αλλαγής (Task Force for the Global Mobilization Against Climate Change - TF-Clima) - η οποία συστάθηκε υπό τη βραζιλιάνικη προεδρία - είχε ως στόχο να αναπτύξει μια ατζέντα υψηλού επιπέδου, προσανατολισμένη στην πολιτική, για την προώθηση διαρθρωτικών μετασχηματισμών ευθυγραμμισμένων με τον στόχο 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού. Σε μια

υπουργική δήλωση τον Οκτώβριο του 2024, η ειδική ομάδα τόνισε τη σημασία της προόδου προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης των χρηματοδοτικών ροών με μια πορεία προς χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή ανάπτυξη, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, μένει να φανεί πώς αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένη δράση, καθώς η ηγεσία μεταβαίνει από τη Βραζιλία στη Νότια Αφρική για το επόμενο έτος. Ως εκ τούτου, η παρακολούθηση της προόδου αποτελεί προτεραιότητα, και η τελευταία έκδοση της αξιολόγησης Sustainable Financial Regulations and Central Bank Activities (Susreg) - που διενεργήθηκε από την πρωτοβουλία Greening Finance Regulation Initiative του WWF - δείχνει πώς οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, οι εποπτικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες εντός της G20 ενσωματώνουν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους στους χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς τους.

Όσον αφορά τον κλιματικό κίνδυνο, η ενσωμάτωσή του στη ρύθμιση και την εποπτεία του τραπεζικού τομέα παρουσιάζει αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των διαφόρων δικαιοδοσιών εντός της G20. Όσον αφορά την τραπεζική ρύθμιση και εποπτεία, η Βραζιλία, η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιδεικνύουν σχετικά μεγάλη πρόοδο, σε σύγκριση με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό και η Τουρκία.

Κατά μέσο όρο, οι χώρες της G20 παρουσιάζουν μέτρια πρόοδο όσον αφορά την ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων, επιτυγχάνοντας ευθυγράμμιση 55% με τα κλιματικά κριτήρια του Susreg. Ωστόσο, οι ευρύτεροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι - όπως η αποψίλωση των δασών, η μετατροπή της γης, η υποβάθμιση των γλυκών υδάτων και οι απειλές για τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή - λαμβάνουν σημαντικά λιγότερη προσοχή. Η ευθυγράμμιση σε αυτές τις περιβαλλοντικές πτυχές μεταξύ των χωρών της G20 παραμένει χαμηλή, με μέσο όρο μόλις 37%

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ