Για την υλοποίηση της έκθεσης με τίτλο "EU Private Markets: ESG Reboot", η PwC Luxembourg διεξήγαγε έρευνα σε 200 γενικούς εταίρους και 200 ετερόρρυθμους εταίρους που αντιπροσωπεύουν 46 τρισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Η έκθεση προβλέπει ότι τα στοιχεία ενεργητικού ESG θα αντιπροσωπεύουν το 27,2% έως 42,4% των πιθανών διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτικών αγορών στην Ευρώπη, από 14,8% (ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ) το 2020, που αντιστοιχεί σε περίπου 253 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Σε αυτό το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο, οι γενικοί εταίροι θα πρέπει να προσαρμόζονται όλο και περισσότερο, τοποθετώντας το ESG στο επίκεντρο των στρατηγικών τους για επενδύσεις», δήλωσε ο Will Jackson-Moore, παγκόσμιος επικεφαλής της PwC Luxembourg για ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και κρατικά κεφάλαια, σε δελτίο τύπου που ανακοίνωσε την έκθεση. «Όσοι αξιοποιήσουν με επιτυχία τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας και προστασίας που προσφέρει η ESG, μπορούν να διασφαλίσουν - ή και να ενισχύσουν - την ανταγωνιστική τους θέση».
Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόβλεψη αυτή οφείλεται σε τέσσερις καταλύτες που θέτουν το ESG και τη βιωσιμότητα στο προσκήνιο των επενδύσεων στις ιδιωτικές αγορές: μεταβαλλόμενες κοινωνικές αξίες, μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των επενδυτών, αλλαγές πολιτικής και κανονιστικές αλλαγές, καθώς και η δύναμη του ESG να δημιουργεί αξία και να μειώνει τους κινδύνους.
Όταν ρωτήθηκαν ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που τους ωθούν να επενδύσουν σε ESG, το 41% των ερωτηθέντων στην έρευνα απάντησαν διαχείριση κινδύνου και εταιρικές αξίες και το 35% απάντησε απόδοση προσαρμοσμένη στον κίνδυνο.
Επίσης, το 100% των ετερόρρυθμων εταίρων που συμμετείχαν στην έρευνα και δεν επενδύουν επί του παρόντος σε ESG στις ιδιωτικές αγορές δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να το πράξουν μέσα στους επόμενους 24 μήνες.
Από εκείνους που επενδύουν σήμερα σε αμοιβαία κεφάλαια ESG, το 63% δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις κατανομές του σε αμοιβαία κεφάλαια ESG μέσα στους επόμενους 24 μήνες.
Οι εν λόγω ετερόρρυθμοι εταίροι σχεδιάζουν επίσης να κατευθύνουν περισσότερους πόρους σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες κατά τους επόμενους 24 μήνες.
Όταν ρωτήθηκαν ποια πτυχή του ESG έχει σήμερα την υψηλότερη βαρύτητα, το 49% απάντησε τη διακυβέρνηση, το 31% απάντησε ότι όλες έχουν την ίδια βαρύτητα, το 13% απάντησε την κοινωνική και το 7% την περιβαλλοντική. Όταν ρωτήθηκαν τι πιστεύουν ότι θα επικρατήσει περισσότερο τους επόμενους 24 μήνες, το 36% απάντησε διακυβέρνηση, το 30% απάντησε ίση στάθμιση, το 20% απάντησε κοινωνική και το 13% απάντησε περιβαλλοντική.