Αντιμέτωπες με το διπλό «βαρίδι» της κλιματικής αλλαγής και του δημογραφικού θα βρεθούν τις επόμενες δεκαετίες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, προειδοποιεί η Scope Ratings.
.
Ανάλυση του οίκου αξιολόγησης διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό είναι περιορισμένοι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά θα αποτελέσουν μια σημαντική και αυξανόμενη πρόκληση για την τροχιά των δημοσίων χρεών τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Ειδικότερα, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή, καθώς μπορεί να οδηγήσει το δημόσιο χρέος κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το ευνοϊκό σενάριο στις χώρες της Ε.Ε.
Παράλληλα, το δημόσιο χρέος θα είναι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, 3 ποσοστιαίες μονάδες και 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το κεντρικό σενάριο στα τρία δυσμενή σενάρια για το κλίμα αντίστοιχα – το «ελεγχόμενο», το «hothouse» και το «ανεξέλεγκτο»-έως το 2050.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα και θα επιτείνουν τις ανοδικές πιέσεις στην τροχιά των δημόσιων χρεών, όπως προειδοποιεί η Scope.
Βέβαια, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κάθε σενάριο κορυφώνουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με τις πιέσεις από το δημογραφικό να αυξάνονται σταδιακά και να κορυφώνουν τη δεκαετία του 2050 και του 2060, πριν να σταθεροποιηθούν σε υψηλότερα επίπεδα κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.
Οι κίνδυνοι σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι υψηλότεροι για τα επόμενα 10-15 χρόνια αλλά εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σταδιακά, καθώς οι χώρες θα κινούνται προς τις κλιματικά ουδέτερες οικονομίες. Όμως, το σενάριο της αχαλίνωτης κλιματικής αλλαγής (hothouse), θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμες φυσικές καταστροφές, που θα κλιμακωθούν σημαντικά το δεύτερο μισό του αιώνα.
Βέβαια, η Scope αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι δεν είναι οι ίδιοι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γήρανση του πληθυσμού προκαλεί σοβαρότερες επιπτώσεις από ό,τι οι κλιματικοί κίνδυνοι. Όμως, η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, μαζί με την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Λετονία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Στις χώρες αυτές, το κόστος που σχετίζεται με τη γήρανση δεν θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί.