Οι ρυθμιστικές αρχές πιέζονται όλο και περισσότερο να ελέγξουν επίσημα τα δεδομένα και τους παρόχους αξιολόγησης που απονέμουν στις επενδύσεις υψηλές ή χαμηλές βαθμολογίες ως προς τις αρχές του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG).
.
Ο Pierre Bollon, ο οποίος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) και γενικός εκπρόσωπος της AFG, της γαλλικής ένωσης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τους Financial Times, δήλωσε ότι οι πάροχοι δεδομένων διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον επενδυτικό κλάδο και θα πρέπει να υπόκεινται στον ίδιο ρυθμιστικό έλεγχο με άλλα τμήματα του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
«Οι επενδυτές ζητούν από τις εταιρείες να παράγουν όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ESG, καθώς αυτό γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο, αλλά δεν υπάρχει τυποποίηση των πληροφοριών αυτών», δήλωσε ο Bollon, το συμβούλιο του οποίου υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα εργοδοσίας.
«Οι πάροχοι δεδομένων αποτελούν πλέον βασικό μέρος της χρηματοπιστωτικής αλυσίδας και δεν βλέπω γιατί αυτό το βασικό μέρος δεν ελέγχεται κάπου», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι, αντίθετα, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι χρηματιστές και τα χρηματιστήρια υπόκεινται σε ρύθμιση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους πελάτες να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των κεφαλαίων και των επενδύσεων που κατέχουν σε σχέση με το ESG, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ώθησης για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Η παραγωγή από τους παρόχους δεδομένων χρησιμοποιείται για την κατασκευή δεικτών που καθορίζουν την επενδυτική στρατηγική μιας μεγάλης ποικιλίας χρηματοοικονομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 10 εκατ. δολαρίων. Σε πρόσφατη πρόσκληση για υποβολή στοιχείων σχετικά με την αναπτυσσόμενη αγορά δεδομένων ESG από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές έχουν μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με τη συνέπεια και τη διαφάνεια των παρεχόμενων δεδομένων.
Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) δήλωσε ότι τα σχόλια που έλαβε σχετικά με τον τομέα των δεδομένων ESG έδειξαν ότι πρόκειται για μια «ανώριμη αλλά αναπτυσσόμενη αγορά», στην οποία, μετά από αρκετά χρόνια ενοποίησης, εμφανίστηκε ένας μικρός αριθμός μεγάλων παρόχων με έδρα εκτός Ε.Ε.
Ωστόσο, οι φορείς που έδωσαν στοιχεία στην ESMA τόνισαν «κάποιο βαθμό ανεπάρκειας» στις αλληλεπιδράσεις τους με τους παρόχους αξιολόγησης, «κυρίως όσον αφορά το επίπεδο διαφάνειας όσον αφορά τη βάση της αξιολόγησης, το χρονοδιάγραμμα της ανατροφοδότησης ή τη διόρθωση των σφαλμάτων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ESMA, υπάρχουν σήμερα περίπου 59 πάροχοι αξιολόγησης ESG που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού αριθμού πολύ μεγάλων παρόχων εκτός Ε.Ε.
«Η Esma θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγηση της ανάγκης εισαγωγής ρυθμιστικών εγγυήσεων για τις αξιολογήσεις ESG», δήλωσαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών.
Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι βλέπει μια «σαφή λογική» για τη ρυθμιστική εποπτεία ορισμένων παρόχων δεδομένων και αξιολογήσεων ESG.
«Τονίζουμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά και οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να εμπιστεύονται τα πράσινα και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα και προϊόντα που φέρουν σήμανση ESG», δήλωσε η FCA.