Στις 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Climate in the Center of Economy». Το Συνέδριο έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), με τη συμμετοχή ως ομιλητών προέδρων και εκπροσώπων από 25 εποπτικές αρχές άλλων χωρών, καθώς και εκπροσώπων της αγοράς, χρηματιστηρίων και άλλων σχετικών φορέων σε ανώτατο επίπεδο. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν περίπου 500 σύνεδροι από 80 διαφορετικές χώρες, καθώς και στελέχη της ελληνικής αγοράς και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
.
Βασιλική Λαζαράκου: Η κλιματική αλλαγή, η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος και η βιώσιμη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του κόστους της μετάβασης
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα. Βασιλική Λαζαράκου, η οποία τόνισε τη σημασία της κλιματικής αλλαγής αναφέροντας ότι ο Αριστοτέλης στην Ελλάδα πριν από δυο χιλιάδες χρόνια είχε θέσει το ζήτημα του κλίματος στο επίκεντρο της επιστημονικής ανάλυσής του. Η κα. Λαζαράκου ανέφερε ακόμα ότι το Συνέδριο έχει ενσωματώσει θεματικές που είναι ιδιαίτερα επίκαιρες σήμερα, προσεγγίζοντας καίρια ερωτήματα, όπως η πράσινη μετάβαση, το κόστος της, οι προκλήσεις και οι αναγκαίες προσαρμογές στη νομοθεσία και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. 2 Κωστής Χατζηδάκης: Να αναλάβουμε επειγόντως δράση προς την κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς Στο Συνέδριο μίλησε επίσης ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Εφαρμόζουμε μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη νέα στρατηγική για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε έξι (6) πρωτοβουλίες: Ενισχύουμε το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο. Επεκτείνουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες και αναπτύσσουμε το οικοσύστημα για Fintech και ESG. Θεσπίσαμε ένα δίκαιο και διαφανές φορολογικό πλαίσιο. Βελτιώσαμε το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ενθαρρύνουμε τη ζήτηση για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές και επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να αναλάβουμε επειγόντως δράση προς την κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς».
Νίκος Παπαθανάσης: Κορυφαία προτεραιότητα η πράσινη μετάβαση και οι ευρωπαϊκοί πόροι συμβάλλουν αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής επιλογής
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Η πράσινη μετάβαση είναι κορυφαία προτεραιότητα στην πολιτική μας και οι ευρωπαϊκοί πόροι συμβάλλουν αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής επιλογής μας. Ενδεικτικά, το 30% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2021-2027, προβλέπει πράσινες δράσεις, που αντιστοιχούν σε 7 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικές επενδύσεις. Την ώρα που το 38% των δανείων που χορηγούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει υποχρεωτικά, να αφορούν σε έργα πράσινης μετάβασης. Ταυτόχρονα, στη χώρα μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το πρώτο πρόγραμμα στην Ευρώπη, που σκοπός του είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλο στις λιγνιτικές περιοχές, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος
Η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε για τη σημασία του βιώσιμου τουρισμού και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο Υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε με βάση το νέο μας όραμα για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό που υπηρετεί το μέτρο, την ισορροπία, τον σεβασμό του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες. Με την προώθηση βιώσιμων πρακτικών καθώς και με επενδύσεις για τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς της χώρας μας, στοχεύουμε σε μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος».
Αλεξάνδρα Σδούκου: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαραίτητες πολιτικές για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για το Κλίμα, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια με το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται πλέον από ηλιακή και αιολική ενέργεια, μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 43%, μείωσε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρήσης άνθρακα από 25% το 2019 σε 9% το 2023 και αύξησε το μερίδιο της ηλεκτροκίνησης στην αγορά σε σχεδόν 10%, από σχεδόν μηδενικό επίπεδο». «Κοιτάζοντας μπροστά», πρόσθεσε η κα. Σδούκου, «στοχεύουμε να διπλασιάσουμε τη χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, να εξαλείψουμε τη χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2028 και να ενισχύσουμε τις ενεργειακές μας υποδομές, κάνοντας την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο καθαρής ενέργειας. Η κυβέρνησή μας», κατέληξε η κυρία Υφυπουργός, «θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαραίτητες πολιτικές για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει και στην προσπάθεια αυτή 3 θα χρειαστούμε ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό αφήγημα, συλλογική προσπάθεια και φυσικά περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία και οικονομική υποστήριξη».
Ο σχεδιασμός της Ευρώπης για να απαντήσει στην παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής
Το Συνέδριο επίσης τίμησε με την παρουσία της η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, κα. Μairead McGuinness, η οποία στην ομιλία της ανέφερε τα εξής: «Το σημερινό συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνεργασία με τον IOSCO, είχε επίκεντρο των συζητήσεών του τη βαρύνουσα σημασία του τρόπου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής για την οικονομία. Ο ρόλος της οικονομίας για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα και ο τρόπος αλληλεπίδρασης ευρωπαϊκών και διεθνών πλαισίων για τη βιωσιμότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια πρόκληση. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών για κλιματική μετάβαση.
Η πρόσθετη ετήσια επένδυση €600 με €700 δισ. είναι εξαιρετικά μεγάλη και τα δημόσια ταμεία δεν έχουν τους πόρους. Το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων αυτών κεφαλαίων θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, και ενώ οι τράπεζες έχουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, γνωρίζουμε ότι οι κεφαλαιαγορές έχουν ρόλο-κλειδί. Όμως οι διαφοροποιημένες κεφαλαιαγορές των 27 κρατών μελών δυσχεραίνουν την ιδιωτική επένδυση στην ΕΕ και επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά μας. Η ανάγκη ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και της Τραπεζικής Ένωσης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Καλωσορίζω το ενδιαφέρον για την Ένωση Κεφαλαιαγορών στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής ομιλίας του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός στηρίζει σθεναρά τις δράσεις για την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων αναφορικά με την τιτλοποίηση, την εποπτεία, τις επενδύσεις ιδιωτών επενδυτών και τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση που αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προώθηση του πλάνου ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς και την αντιμετώπιση των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων».
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του IOSCO και πρόεδρος της εποπτικής αρχής του Βελγίου, κ. Jean Paul Servais, ευχαρίστησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την πρόεδρο της για τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους διακεκριμένους συνέδρους, ένα συνέδριο που έχει διοργανωθεί εξαιρετικά στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του IOSCO με μία εντυπωσιακή λίστα ανώτατων αξιωματούχων ως ομιλητών και μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι πολλοί ομιλητές προέρχονται από τα μέλη του ΔΣ του IOSCO. Ο Πρόεδρος του IOSCO παρουσίασε τις προτεραιότητες του IOSCO και τον ρόλο των εποπτικών αρχών στην υιοθέτηση κοινού κανονιστικού πλαισίου για την μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και τα σχέδια μετάβασης.
Επίσης, συντόνισε ένα fireside chat με τον Πρόεδρο του International Sustainability Standards Board (ISSB), κ. Emmanuel Faber, σχετικά με το θέμα του πλαισίου αυτού. Οι προσωπικότητες που μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον Μεταξύ άλλων ομιλητές στο Συνέδριο ήταν και προσωπικότητες, η κ. Mary Schapiro, τ. Πρόεδρος της SEC και νυν Αντιπρόεδρος της Glasgow Financial Alliance for NetZero & Vice Chair for Global Public Policy at Bloomberg, η οποία στην ομιλία της ανέφερε: «Ενώ ο Δίας, ο θεός του ουρανού και του καιρού, θα κοιτάζει τη συνεχιζόμενη αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, μπορεί να παρηγορηθεί από το γεγονός ότι το έργο των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών και των ιδιωτικών φορέων που συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ στην Αθήνα μπορεί να υποστηρίξει τόσο την ανάπτυξη όσο και τη μετάβαση της οικονομίας. Αυτό θα απαιτήσει την παροχή συνεπών και ελεύθερα προσβάσιμων γνωστοποιήσεων για το κλίμα, κοινές παγκόσμιες προσεγγίσεις για φιλόδοξα σχέδια 4 μετάβασης και τη διοχέτευση χρηματοδότησης για τη μετάβαση εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για απανθρακοποίηση, υποστηριζόμενη από παγκοσμίως διασυνδεδεμένες αγορές άνθρακα υψηλής ακεραιότητας.»
Ομιλητές ήταν επίσης η Πρόεδρος της ESMA κα. Verena Ross η οποία αναφέρθηκε στην Ενοποίηση των Κεφαλαιαγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν αξιωματούχοι από διεθνείς οργανισμούς και τον IOSCO. Ειδικότερα, ο κ. Tajinder Singh, Γενικός Γραμματέας του IOSCO συντόνισε το πάνελ σχετικά με το ρόλο της εταιρικής διακυβέρνησης και της ηθικής στην επίτευξη της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της βεβαιότητας στις γνωστοποιήσεις ESG, στο οποίο συμμετείχε ο κ. Carmine Di Noia, Διευθυντής των Οικονομικών και Εταιρικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, η κα. Gabriela Figueiredo, Πρόεδρος του International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) και ο Πρόεδρος της εποπτικής αρχής της Αυστραλίας, κ. Joseph Longo.
Ο κ. Carmine di Noia, ΟΟΣΑ, επεσήμανε: «Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Εταιρικής Βιωσιμότητας του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, από τις 44.000 εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως, σχεδόν 9.600 εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 86% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, παρουσίασαν πληροφορίες σχετικές με τη βιωσιμότητα το 2022. Αν και οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες δημοσιοποιούν τέτοιες πληροφορίες, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς να βελτιωθεί η ποιότητα και η συγκρισιμότητα των δεδομένων αυτών. Ένα ισχυρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης που εστιάζει στη βιωσιμότητα μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να ευθυγραμμιστούν με τα συμφέροντα των μετόχων και των ενδιαφερομένων μερών και να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη επιτυχία. Αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να είναι συνεπές με υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένα λογιστικά πρότυπα και, μόλις αυτό είναι εφικτό, να απαιτεί ετήσια διασφάλιση με εξωτερική και αντικειμενική αξιολόγηση των πληροφοριών της εταιρείας σχετικά με τη βιωσιμότητα». Η κα. Gabriela Figueiredo Dias, Πρόεδρος του IESBA, αναφέρθηκε στα παρακάτω: «Η ηθική είναι η ζωτική πνοή των κεφαλαιαγορών. Σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα, οι αποτυχίες και οι καταρρεύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα περιλαμβάνουν ανήθικες συμπεριφορές και πράξεις.
Οι κεφαλαιαγορές, όπως και όλες οι οικονομικές συναλλαγές και σχέσεις, βασίζονται στην εμπιστοσύνη – και η εμπιστοσύνη είναι δυνατή μόνο εάν όλοι οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες συμπεριλαμβάνουν την ηθική ως βασικό στρατηγικό στοιχείο και κρίσιμο εργαλείο διαχείρισης κινδύνων. Η ανάπτυξη μιας ισχυρής, ολοκληρωμένης και πλήρους υποδομής προτύπων για τις γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας δεν θα είναι αποτελεσματική χωρίς πρότυπα υψηλής ποιότητας διασφάλισης, ηθικής και ανεξαρτησίας. Αυτά τα πρότυπα θα προσφέρουν τα ελλείποντα κομμάτια στην υποδομή των προτύπων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, παρέχοντας την απαραίτητη αξιοπιστία στις γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας για να υποστηρίξουν τις ενημερωμένες αποφάσεις των επενδυτών και των καταναλωτών και το φιλόδοξο εγχείρημα της βιώσιμης χρηματοδότησης Το IESBA και το IAASB δεσμεύονται να έχουν τα πρότυπα ηθικής και διασφάλισης έτοιμα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, προβλέποντας το επικείμενο υποχρεωτικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας υπό το CSDR».