Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις φετινές διαπραγματεύσεις COP29 του ΟΗΕ για το κλίμα, οι χώρες απέχουν πολύ από τη συμφωνία για το μεγαλύτερο έργο της συνόδου κορυφής: να υπάρξει ένας νέος στόχος χρηματοδότησης για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
.
Ένα έγγραφο των διαπραγματεύσεων που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό του ΟΗΕ για το κλίμα την Πέμπτη παρουσίασε τις διαφωνίες μεταξύ των εθνών, ενόψει της συνάντησης στο Μπακού τον επόμενο μήνα, όπου οι διαπραγματευτές θα προσπαθήσουν να προωθήσουν μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα.
Το έγγραφο προτείνει επτά επιλογές, που αντικατοπτρίζουν τις ανταγωνιστικές θέσεις των χωρών, για μια πιθανή συμφωνία της COP29.
Ο νέος στόχος θα αντικαταστήσει την τρέχουσα δέσμευση των πλούσιων χωρών να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τη χρηματοδότηση του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ευάλωτες και οι αναπτυσσόμενες χώρες επιθυμούν έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο χρηματοδότησης.
«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμη σαφώς διαφορετικές θέσεις που πρέπει να γεφυρώσουμε», δήλωσε ο επερχόμενος πρόεδρος της COP29, Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ. Ο υπουργός οικολογίας και φυσικών πόρων του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι η προεδρία της COP29 θα οργανώσει εντατικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον στόχο χρηματοδότησης πριν από τη σύνοδο κορυφής της COP29 στο Μπακού τον Νοέμβριο.
Μια επιλογή του εγγράφου θέτει ως στόχο οι ανεπτυγμένες χώρες να παρέχουν 441 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε επιχορηγήσεις, σε συνδυασμό με τον στόχο να κινητοποιηθεί συνολικά 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής χρηματοδότησης, ετησίως από το 2025 έως το 2029.
Η επιλογή αυτή αντικατοπτρίζει τη θέση των αραβικών χωρών. Μια άλλη επιλογή, που αντανακλά τη διαπραγματευτική στάση της ΕΕ, θέτει ως στόχο για τη χρηματοδότηση του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως -συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων επενδύσεων των χωρών και της ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Η ΕΕ απαίτησε από την Κίνα -τον μεγαλύτερο ρυπαντή και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο- να συμβάλει στον νέο στόχο χρηματοδότησης του κλίματος. Η Κίνα κατατάσσεται ως αναπτυσσόμενη χώρα από τον ΟΗΕ βάσει ενός συστήματος που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Το Πεκίνο απορρίπτει την ιδέα ότι θα πρέπει να πληρώνει το ίδιο για τη χρηματοδότηση του κλίματος, τα χρήματα που καταβάλλονται κυρίως από τις πλούσιες χώρες στις φτωχές.
Οι διαπραγματευτές αναμένουν ότι το ζήτημα του ποιος θα πρέπει να πληρώσει θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση στην COP29. Μια άλλη επιλογή στο έγγραφο, που αντικατοπτρίζει τη θέση του Καναδά, προτείνει ότι οι συνεισφέροντες στο στόχο θα πρέπει να καθορίζονται με βάση τις κατά κεφαλήν εκπομπές και το εισόδημα - ένα μέτρο που θα μπορούσε επίσης να προσθέσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και άλλους.