Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία που ελέγχουν σχεδόν 12 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία είναι απίθανο να άρουν γρήγορα τα εμπόδια στην επείγουσα αύξηση των επενδύσεών τους για το κλίμα, ακόμη και όταν οι συνομιλίες της COP28 προσπαθούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό.
.
Ταμεία όπως αυτά της Νορβηγίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που φιλοξενούν την COP28, αντιμετωπίζουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων εντολών που απαιτούν προβλέψιμες αποδόσεις, οι οποίες καθιστούν δύσκολο να βρουν αρκετά βιώσιμα έργα στα οποία μπορούν να επενδύσουν.
Μέχρι στιγμής τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, τα μεγαλύτερα από τα οποία στηρίζονται από το πετρέλαιο, έχουν δεσμεύσει λιγότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την υπόθεση του κλίματος, παρόλο που δώδεκα συνεντεύξεις με κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και αναλυτές που τα παρακολουθούν έδειξαν ότι τα κεφάλαια, μικρά και μεγάλα, ασχολούνται όλο και περισσότερο με την ενεργειακή μετάβαση.
"Δεν βλέπω μια ευρεία επενδυτική στρατηγική κατά της κλιματικής αλλαγής σε ταμεία σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Bernardo Bortolotti, διευθυντής του Sovereign Investment Lab στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. "Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Σιγκαπούρης και της Νέας Ζηλανδίας, οι δεσμεύσεις μέχρι στιγμής είναι άτονες, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 5% των συνολικών βιώσιμων επενδύσεων".
Ορισμένα μικρότερα ταμεία, όπως αυτά της Νιγηρίας και του Μπαχρέιν, ενισχύουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τον συμψηφισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των δημόσιων ταμείων σχεδίαζαν να αυξήσουν τις κατανομές σε πράσινα ομόλογα και περιουσιακά στοιχεία.
Όμως, το απόλυτο επίπεδο των μετρητών που έχουν διαθέσει τα κρατικά επενδυτικά ταμεία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες βιώσιμες επενδύσεις έχει παραμείνει στάσιμο.
Έρευνα του Κέντρου για τη Διακυβέρνηση της Αλλαγής του Πανεπιστημίου IE της Ισπανίας κατέγραψε τις βιώσιμες επενδύσεις των παγκόσμιων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων - από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως ανακύκλωση και βιώσιμη γεωργία - σε 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι - κάτω από το μέγιστο ποσό των 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2018. Κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η επιφυλακτικότητα αυξήθηκε καθώς η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών οδήγησε τους επενδυτές σε ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία και μείωσε την επενδυτική διάθεση για την απρόβλεπτη πράσινη τεχνολογία.
Οι περιορισμένες επενδύσεις κρατικού πλούτου συγκρίνονται με τα 11,6 τρισεκατομμύρια δολάρια των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων τους και με τις εκτιμήσεις της UNCTAD για μια παγκόσμια αγορά βιώσιμης χρηματοδότησης ύψους 5,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα στοιχεία του Διεθνούς Φόρουμ των Κρατικών Ταμείων Πλούτου (IFSWF) και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δείχνουν ομοίως ότι οι επενδύσεις των κρατικών ταμείων έχουν κολλήσει. "Από τους αριθμούς που παρακολουθούμε... δεν έχουμε δει ανάπτυξη", δήλωσε η Ute Collier, εκτελούσα χρέη διευθύντριας για τη γνώση, την πολιτική και τη χρηματοδότηση στον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πηγή: Reuters