Στην πορεία απορροφήσεων των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2024 αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης.
.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε εισπράξει 14,7 δισ. από τα 36 τα οποία είναι -σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση που προσθέσαμε τα 5 δισ. δάνεια και το κεφάλαιο του RePower που είναι 800 εκατομμύρια», τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή οι απορροφήσεις αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, με στόχο για το 2024 τα 3,617 δισ. «Είναι ένας πολύ δυνατός στόχος και είναι ένας στόχος ο οποίος πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει αρκετά στην ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εξήγησε το τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για την «απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κρίση και η ανάγκη που δημιούργησε η πανδημία για την κάλυψη του επενδυτικού κενού. Σήμανε συναγερμό και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να συγκεντρώσει 700 δισ. και να τα μοιράσει στα κράτη μέλη τα 700 δισ., τα οποία είναι και επιχορηγήσεις και δάνεια. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση δανείστηκε για να μπορέσει να τα μοιράσει στα κράτη μέλη (…)».
Το χαρακτήρισε ως ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο λειτουργεί διαφορετικά από τα άλλα που ξέραμε μέχρι τώρα, όπως είναι το ΕΣΠΑ και βασίζεται στο αποτέλεσμα στα ορόσημα, που σημαίνει ότι έχουμε ένα εθνικό σχέδιο. «Η κάθε χώρα έχει ένα εθνικό σχέδιο και αυτό το εθνικό σχέδιο έχει συγκεκριμένους στόχους και ορόσημα», πρόσθεσε.
Για την δυσκολία στην απορροφητικότητα σε κλάδους όπως αυτός της Πληροφορικής, τόνισε «το Ταμείο ανάκαμψης δεν είναι μόνο ένα στοίχημα της κυβέρνησης. Είναι ένα εθνικό στοίχημα. Βεβαίως είναι ένα εθνικό στοίχημα το οποίο θα πρέπει όλοι μαζί να πορευτούμε και να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία πρέπει να υλοποιούμε για να εκταμιεύσουν τους πόρους. Που σημαίνει ότι κυβερνήσεις, υπηρεσίες, υπουργεία, εταιρείες, όλοι πρέπει να συνδράμουν και να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας».
Ο κ. Καβαλάκης σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό ψηφιακής υποχρέωσης δαπανών η οποία φτάνει στο 20% του σχεδίου. «Αυτό», ανέφερε, «σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή οι δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας, είναι πάνω από 2,5 δισ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι ένας στόχος ο οποίος είναι πολύ δυνατός, σίγουρα, αλλά με εντατική προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, πιστεύω ότι θα το προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε».