Οι αξιολογήσεις ESG χρησιμοποιούνται από επενδυτές και οργανισμούς για την βιωσιμότητας και των ηθικών πρακτικών των εταιρειών. Αναμφισβήτητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση των εταιρειών να επικεντρωθούν στη βιωσιμότητα και τις υπεύθυνες επιχειρηματικές μεθόδους. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αυξηθεί ο ρυθμιστικός, πολιτικός και ακαδημαϊκός έλεγχος της διαδικασίας, καθώς και σημαντική κριτική, μέρος της οποίας είναι δικαιολογημένη, αλλά μεγάλο μέρος της οποίας είναι αμφισβητήσιμη.
.
Καθώς ο τομέας ωριμάζει και οι αξιολογήσεις ESG γίνονται πιο τυποποιημένες και διαφανείς, οι υποστηρικτές της χρήσης τους υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται επαρκώς. Σε αυτό συμβάλλει, όπως υποστηρίζουν, η ώθηση για τη θέσπιση κανονισμών που καθοδηγείται από την ανάγκη για τυποποιημένες και αξιόπιστες πληροφορίες ESG για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή του "πράσινου ξεπλύματος" ή παραπλανητικών ισχυρισμών.
Σε μια εποχή που εγείρονται ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με την ίδια την έννοια της ESG ως παράγοντα λήψης επενδυτικών αποφάσεων, το ερώτημα είναι, πού θα συνεχίσουν οι αξιολογήσεις ESG;
Η υπόθεση της κατηγορούσας αρχής
Οι αξιολογήσεις ESG αποδίδονται από διάφορους οργανισμούς και οργανισμούς αξιολόγησης, γεγονός που, με την πάροδο του χρόνου, έχει οδηγήσει σε έλλειψη τυποποίησης της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των εταιρειών. Αυτή η έλλειψη συνοχής έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία και τη συγκρισιμότητα των αξιολογήσεων. Συχνά περιλαμβάνουν υποκειμενικές κρίσεις σχετικά με τις πρακτικές ESG μιας εταιρείας και διαφορετικοί οργανισμοί αξιολόγησης ενδέχεται να ερμηνεύουν διαφορετικά τα ίδια δεδομένα - οδηγώντας σε διαφοροποιήσεις στις αξιολογήσεις.
«Προσέξτε το κενό»
Ορισμένες εταιρείες έχουν κατηγορηθεί για "greenwashing", η οποία περιλαμβάνει την υπερβολή ή την παραποίηση των προσπαθειών τους στον τομέα του ESG για να ενισχύσουν τις αξιολογήσεις τους και να προσελκύσουν κοινωνικά υπεύθυνους επενδυτές. Αυτό υπονομεύει την αξιοπιστία των αξιολογήσεων ESG. Δεδομένου ότι ο κλάδος των αξιολογήσεων ESG δεν υπόκειται (ακόμη) στο ίδιο επίπεδο ρυθμιστικής εποπτείας με άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αυτό έχει επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων και έλλειψης λογοδοσίας.
Οι μεθοδολογίες αξιολόγησης ESG κατηγορούνται συχνά ότι είναι υπερβολικά πολύπλοκες και ότι δεν είναι εύκολα κατανοητές από τον μέσο επενδυτή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και δυσπιστία, καθώς οι επενδυτές ενδέχεται να μην κατανοούν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η αξιολόγηση ESG μιας εταιρείας. Συχνά, τείνουν να επικεντρώνονται σε μεγαλύτερες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, αφήνοντας τις μικρότερες εταιρείες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπό λιγότερο έλεγχο.
Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν οδηγήσει πολλούς στους επιχειρηματικούς, οικονομικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους να αναρωτηθούν τι μπορεί να γίνει για να διορθωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας και πώς θα μπορούσε να μοιάζει το μέλλον για τον κλάδο των αξιολογήσεων ESG, δεδομένης της αυξανόμενης πολιτικής πόλωσης στο θέμα.
Ελαχιστοποίηση του χάσματος
Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη ελέγχου και τυποποίησης στις αξιολογήσεις ESG, οι κανονισμοί και η ανάπτυξη πολιτικής έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τον Νοέμβριο του 2021, ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (Iosco) συνέστησε στις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εστιάσουν μεγαλύτερη προσοχή στη χρήση αξιολογήσεων και προϊόντων δεδομένων ESG. Καθόρισε οδηγίες για τους παρόχους αξιολογήσεων και προϊόντων δεδομένων ESG για τη βελτίωση των πρακτικών που σχετίζονται με τη διαφάνεια, τη διακυβέρνηση, τα συστήματα και τους ελέγχους και τη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων.
Το γεγονός αυτό λειτούργησε ως ερέθισμα για έναν κώδικα δεοντολογίας για τα δεδομένα και τις αξιολογήσεις ESG, ο οποίος ανατέθηκε από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει προγραμματιστεί να εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Ο κώδικας αποσκοπεί στην καλλιέργεια μιας πιο αποτελεσματικής και διαφανούς αγοράς δεδομένων και αξιολογήσεων ESG με τη θέσπιση ρητών προτύπων για τους παρόχους αξιολογήσεων ESG και τον καθορισμό των αλληλεπιδράσεών τους με τους συμμετέχοντες στην αγορά.