Η παγκόσμια κλιματική κρίση επιτάχυνε την ανάγκη για βιώσιμες επενδύσεις και λογοδοσία μεταξύ των συμμετεχόντων στη χρηματοπιστωτική αγορά. Για να ανταποκριθεί στην ανάγκη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εφάρμοσε τον Κανονισμό για τη δημοσιοποίηση στοιχείων βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR), ο οποίος αποσκοπεί στην προώθηση της διαφάνειας και της βιωσιμότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
.
Τι είναι το SFDR
Ο SFDR είναι ένας κανονισμός της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Μαρτίου 2021 και τροποποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Ο κανονισμός αποτελεί μέρος του ευρύτερου θεματολογίου της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση με στόχο την αύξηση της διαφάνειας των προϊόντων, την προώθηση των βιώσιμων επενδύσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την αποφυγή πράξεων «πράσινου ξεπλύματος».
Σύμφωνα με το SFDR, τα επενδυτικά προϊόντα ταξινομούνται σε τρεις διακριτές κατηγορίες με βάση το επίπεδο βιωσιμότητάς τους και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά τους. Οι κατηγορίες αυτές είναι γνωστές ως: άρθρο 6, άρθρο 8 και άρθρο 9:
Άρθρο 6 - Αμοιβαία κεφάλαια που δεν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ESG, τα οποία, ως εκ τούτου, ταξινομούνται ως μη βιώσιμα. Για παράδειγμα, αυτές μπορεί να επενδύουν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του καπνού ή των ορυκτών καυσίμων. Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να επισημαίνονται σαφώς ως μη βιώσιμα από τους παρόχους προκειμένου να προσφέρονται.
Άρθρο 8 - Αμοιβαία κεφάλαια στα οποία εμφανίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά του ESG. Για παράδειγμα, στο Ε για το περιβάλλον, στο S για το κοινωνικό ή στο G για τη διακυβέρνηση.
Άρθρο 9 - Αμοιβαία κεφάλαια με ειδικά βιώσιμα προϊόντα που έχουν εξαιρετικά καλές επιδόσεις σε θέματα ESG και των οποίων ο στόχος είναι η βιώσιμη επένδυση.
Πού εφαρμόζεται το SFDR
Το SFDR εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων στη χρηματοπιστωτική αγορά και χρηματοοικονομικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, των ασφαλιστικών εταιρειών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και των επιχειρήσεων επενδύσεων. Ισχύει επίσης για τις επιχειρήσεις εκτός ΕΕ που διαθέτουν τα χρηματοπιστωτικά τους προϊόντα στην ΕΕ.
Τα οφέλη του SFDR
Η προώθηση της διαφάνειας και της τυποποίησης στη βιώσιμη χρηματοδότηση από το SFDR προσφέρει πολλά οφέλη για τους επενδυτές και την ευρύτερη οικονομία, όπως:
- Παρέχεται η δυνατότητα στους επενδυτές να παραμένουν ενήμεροι και ενημερωμένοι σχετικά με το βαθμό στον οποίο ένα προϊόν ενσωματώνει τη βιωσιμότητα, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη αξία του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για προϊόντα που βασίζονται σε πόρους που μειώνονται ή καταστρέφονται, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
- Επιτρέποντας στους επενδυτές να θεωρούν τους συμμετέχοντες στη χρηματοπιστωτική αγορά υπόλογους για τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα.
- Δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τα συμβατικά, μη βιώσιμα προϊόντα να διατηρήσουν την αγοραστική τους αξία λόγω της σαφούς επισήμανσης.
- Να δοθεί η ευκαιρία σε ιδιαίτερα βιώσιμα προϊόντα να αναγνωριστούν ευκολότερα, ώστε να βοηθηθεί η διοχέτευση ιδιωτικών κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις και να υποστηριχθεί η μετάβαση σε μια οικονομία καθαρού μηδενός.
Ο κανονισμός για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προώθησης της βιώσιμης χρηματοδότησης και της αύξησης της διαφάνειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Απαιτώντας από τους συμμετέχοντες στη χρηματοπιστωτική αγορά και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τα χαρακτηριστικά της βιωσιμότητας των επενδυτικών τους προϊόντων, το SFDR βοηθά τους επενδυτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να προωθούν τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.
Το SFDR αναμένεται να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους επενδυτές και να μειώσει τον κίνδυνο «πράσινου ξεπλύματος», συμβάλλοντας έτσι στο ευρύτερο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Οι συμμετέχοντες στη χρηματοπιστωτική αγορά και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του SFDR και να λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο του κανονισμού της ΕΕ.