Τα κονδύλια θα δοθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων τα 17,8 δισ. ευρώ και τα 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα θα δίνονται σε δύο δόσεις ετησίως (1,7 δισ. ευρώ τη φορά) και η δόση του δανείου θα είναι αξίας 1,8 δισ. ευρώ και θα δίδεται 1 φορά το χρόνο, προς το τέλος του έτους. Οι εκταμιεύσεις θα εξαρτηθούν από τα ορόσημα που έχουν τεθεί. Η τελευταία εκταμίευση έχει υπολογιστεί να γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του σχεδίου από την Επιτροπή, το 38% των συνολικών κονδυλίων της Ελλάδας, δηλαδή τα 11,59 δισ. ευρώ θα διατεθούν για μέτρα που υποστηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη. Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του καθεστώτος στήριξης για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και την ανάπτυξη τοπικών αστικών σχεδίων με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αστικών περιοχών στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει και τη στήριξη ενός εθνικού προγράμματος αναδάσωσης και μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενίσχυση των συστημάτων πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών, που καλύπτει, μεταξύ άλλων, τις επενδύσεις για τον μετριασμό των πλημμυρών.
Το 23% των συνολικών κονδυλίων της Ελλάδας, δηλαδή περίπου 7,015 δισ. ευρώ θα διατεθεί στην ψηφιακή μετάβαση. Σύμφωνα με το σχέδιο η ψηφιακή μετάβαση θα υποστηριχτεί μέσα από μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας, στη βελτίωση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων και στη συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών και των οικονομικών τομέων και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει επενδύσεις σε δίκτυα 5G και οπτικών ινών και στην κατάρτιση όλων των ηλικιακών ομάδων με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.