Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των μερών στο Λονδίνο, πρόσφατα, η G7 στηρίζει τη μετάβαση προς υποχρεωτικές χρηματοοικονομικές δημοσιοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας TCFD, υπό την προεδρία του Michael R. Bloomberg, ιδρυτή του “Bloomberg LP and Bloomberg Philanthropies”, η οποία παρέχει στους συμμετέχοντες οργανισμούς απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό και συστάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι σημαντικό για τους επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, συγκρίσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για το κλίμα.
Η υποστήριξη αυτή, οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο, στρέφονται προς την υποχρεωτική δημοσιοποίηση κλιματικών στοιχείων. Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμέυτηκε τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα εφαρμόσει υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις για το κλίμα με βάση το TCFD σε επίπεδο οικονομίας έως το 2025, ενώ η Ε.Ε. πρόσφατα ενίσχυσε τη δική της οδηγία για το Non-Financial Reporting Directive (NFRD), απαιτώντας από περισσότερες εταιρείες να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους και της διαχείρισης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστική εντολή καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν τα σχέδια βελτίωσης των σχετικών με το κλίμα δημμοσιοποίησεων και να ενσωματώσουν τον οικονομικό κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα στις κανονιστικές και εποπτικές πρακτικές τους.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκε και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο πρότυπο αναφοράς για τη βιωσιμότητα καθώς και η δημιουργία ενός Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας (ISSB) πριν από την 26η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, τον Νοεμβρίο του 2021.
Συζητώντας την ανάγκη κινητοποίησης τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και «πράσινου» χρηματοπιστωτικού συστήματος στο δρόμο για την εκπλήρωση των καθαρών μηδενικών δεσμεύσεων των εθνών, η G7 υποστηρίζει και την πρωτοβουλία της χρηματοοικονομικής συμμαχίας της Γλασκόβης για το net zero (GFANZ). Η συγκεκριμένη συμμαχία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο, συγκεντρώνοντας αρκετές συμμαχίες της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που εστιάζουν σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, όπως είναι η πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers, η Net-Zero Asset Owner Alliance και η Net Zero Banking Alliance, που εκπροσωπούν περισσότερες από 160 εταιρείες, με συνολικό τζίρο άνω των 70 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, η G7 στηρίζει την πρωτοβουλία Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), που σχετίζεται με τη φύση. Επίσημα ιδρύθηκε αρχές Ιουνίου και στοχεύει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο έως το 2023 για τους οργανισμούς να αναφέρουν και να δράσουν σχετικά με τους εξελισσόμενους κινδύνους που σχετίζονται με τη φύση.