Οι ανανεώσιμες πηγές “κέρδισαν” την Βικτώρια Αλεξανδράτου από τις σπουδές της όπου και διακρίθηκε. Η κα Αλεξανδράτου, πρωτοπόρος στις ΑΠΕ με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, είναι ιδρύτρια της WRE, ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του ΕΣΗΑΠΕ, καθώς και ενεργό μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Μιλώντας στο energypress, χαρακτηρίζει μεγάλη πρόκληση τις διακρίσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ίδια ως γυναίκα επιχειρηματίας, αναγνωρίζοντας την δραματική υποεκπροσώπηση των γυναικών στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής.
Όπως τονίζει, το να επιτευχθεί γυναικεία συμμετοχή τουλάχιστον κατά 50% σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, σε όλους τους κλάδους παραμένει ζητούμενο, ιδίως για τη χώρα μας που καταλαμβάνει την τελευταία θέση.
Ποια βήματα σε οδήγησαν στον τομέα της ενέργειας; Ήταν επιλογή εξαρχής ή προέκυψε στη συνέχεια;
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η πρώτη μου επιλογή από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής μου στο Πολυτεχνείο. Θυμάμαι ήταν Αύγουστος του 1991, όταν ως φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο στη Γερμανία, στα πλαίσια του διαγωνισμού που είχε διοργανώσει ο σύνδεσμος Γερμανών βιομηχάνων BDI για νεαρούς φοιτητές, διακρίθηκα με το βραβείο και «εγκρίθηκα» από καταξιωμένους μάνατζερ της κριτικής επιτροπής, ως πρωτοπόρος στο χώρο της ένταξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτήρια. Το θέμα του διαγωνισμού αυτού ήταν η κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τίτλο: “Das kleine Stadtwerk in Idar Oberstein”. Η εργασία αφορούσε σε καινοτόμο λύση αυτόνομου ενεργειακά εργοστασίου, με ένταξη και εφαρμογή φωτοβολταϊκών και έξυπνων συστημάτων παθητικής ψύξης και εξοικονόμησης ενέργειας, με βέλτιστη χρήση του κρύου τρεχούμενου νερού, παρακειμένου ποταμού. Κανείς δεν περίμενε ποτέ, ότι αυτό το ρομαντικό κορίτσι θα κάνει πράξη, τα όσα είχε τότε, πριν 30 χρόνια οραματιστεί.
Αντιμετωπίζει η δική σας εταιρεία δυσκολίες λόγω των στερεοτύπων εναντίον των γυναικών; Ποια ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι το φύλλο παίζει (…ή δεν παίζει) ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη;
Μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα, πιο πολύ από ποτέ για την εταιρεία μου, η αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνω καθημερινά, αυτή της έμμεσης ή / και άμεσης εντούτοις καθοριστικής, δυσμενούς μεταχείρισης έως και ουσιαστικού αποκλεισμού μου, από το ισοτίμως επιχειρείν. Χρέος του Κράτους δικαίου της Ελληνικής πολιτείας είναι η επιτήρηση, καταγραφή και διασφάλιση της πραγματικής ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα για την ουσιαστική αποφυγή οποιασδήποτε διάκρισης εις βάρος των γυναικών, όπως προβλέπεται από το παρατηρητήριο ισότητας (Ν.4604 /2019), το οποίο, δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά.
Βλέπουμε ότι στον τομέα της ενέργειας είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν θέση ευθύνης. Που οφείλεται αυτό;
Πράγματι, η γυναικεία επιχειρηματικότητα στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υποεκπροσωπείται δραματικά. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε Παγκόσμιο Επίπεδο είναι πλέον κοινή πρακτική και έχει ρητά τεθεί στόχος να εκπροσωπούνται οι γυναίκες σε όλους τους κλάδους της παραγωγικής οικονομίας σε ποσοστό 50%. Σήμερα δεν νοείται Διοικητικό Συμβούλιο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γυναικεία εκπροσώπηση μικρότερη του 40%. Δυστυχώς, η Ελλάδα, καταλαμβάνει στην ΕΕ εδώ και περίπου 12 συναπτά έτη την τελευταία θέση στον δείκτη ισότητας (Gender equality index).
Who is who
Αφού ολοκλήρωσε με υποτροφία τις σπουδές της, στην Αρχιτεκτονική στο τμήμα Πολεοδομικού Σχεδίου και Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Kaiserslautern (Γερμανία), η Βικτώρια Αλεξανδράτου εργάστηκε από το 1994 έως το 1995 ως βοηθός τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 1995 έως το 1996 ως διδακτορική ερευνήτρια και βοηθός καθηγητή στο κέντρο Τυπολογίας Κτηρίου και Βιομηχανικού Σχεδίου, στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας ορθολογικού σχεδιασμού κτηρίων και αστικού ιστού με ένταξη και εφαρμογή φωτοβολταϊκών και θερμικών ηλιακών συστημάτων. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City University Seattle, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.
Το 1998 ιδρύει τη WRE Hellas A.Ε, στην Ελλάδα, αρχικώς ανήκουσα στον Ελβετοσουηδικό όμιλο ΑΒΒ. Το 2004, μετά την αποχώρηση της ΑΒΒ από τον τομέα των ΑΠΕ, η Βικτώρια Αλεξανδράτου εξακολουθεί με δυναμικότητα και αποτελεσματικότητά την ανοδική της πορεία αφού κατόρθωσε την ανάπτυξη της επιχείρησής της σε ένα κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Επί σειρά 25 αδιάλειπτων ετών η εταιρεία WRE αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση λειτουργώντας ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης με συνεχή ανοδική πορεία, και συμβάλλει αποτελεσματικά́ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, με την εξασφάλιση θέσεων εργασίας σε νέους ανθρώπους.
H Βικτώρια Αλεξανδράτου για τη συμβολή της στην πράσινη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη καταξίωσή της στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, τιμήθηκε το 2007, με το βραβείο «European Solarprize», από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Eurosolar, στο Βερολίνο. Ως ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και μέλος του 9μελους διοικητικού συμβουλίου από το 2001 έως σήμερα, καθώς επίσης και ενεργό́ μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), συμβάλλει ενεργά στην προώθηση των καθαρών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Φέτος, στα πλαίσια της διεθνούς εβδομάδας βιωσιμότητας, “Sustainability Week ADSW2023 - COP28”, διακρίθηκε με το διεθνές βραβείο WORLD CLEANTECH AWARD στην κατηγορία «Special Life-time Achievement Award 2023», στο Άμπου Ντάμπι, για την 20χρονη αφοσιωμένη και επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα ως πρωτοπόρος, καινοτόμος μηχανικός και γυναίκα επιχειρηματίας στον τομέας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και της πράσινης μετάβασης.