Το Δειπνοσοφιστήριον είναι ένα από τα πιο γνωστά catering, όχι μόνο για την ποιότητα του φαγητού και τις συνεργασίες που έχει συνάψει, αλλά και για τις πρακτικές που ακολουθεί στο πλαίσιο της αειφορίας και του zero food waste και για τις δράσεις προσφοράς που υλοποιεί.
Από το 1996 έως σήμερα, το Δειπνοσοφιστήριον στηρίζει τη δραστηριότητά του στο τρίπτυχο αυθεντικότητα, αστείρευτη δημιουργικότητα και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, πρωταγωνιστώντας στο χώρο της εστίασης και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, με διαχρονικές συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα. Ο όμιλος Δειπνοσοφιστήριον πλέον αριθμεί 7 εστιατόρια σε εμβληματικά μουσεία, οργανισμούς & εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αθήνα.
Εμείς συναντήσαμε τον Δημήτρη Χριστοφιλέα, CEO και συνιδιοκτήτη του Δειπνοσοφιστήριον στη «Φάρμα στα Μεσόγεια» του Ομίλου και μας ξενάγησε σε μια φάρμα που είναι 100% οργανική και σχεδόν βιοδυναμική η οποία τροφοδοτεί με βρώσιμα λουλούδια, λαχανικά, καρπούς από δέντρα, αβγά, πουλερικά το Delta Restaurant, αλλά και το «Δειπνοσοφιστήριον».
Κατά την ξενάγησή μας ο κ. Χριστοφιλέας μας μίλησε για τις αρχές της βιωσιμότητας που ακολουθούν πιστά, για τη συνεργασία με τη Holy Llama και γενικότερα για τον βιγκανισμό, για το zero food waste αλλά και για τα επόμενα σχέδια του ομίλου. Τέλος, μίλησε για το βραβείο «Michelin Green Star for Sustainable Gastronomy» που απέσπασε το εστιατόριο του ομίλου, Delta Restaurant, που δίνεται στα εστιατόρια εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιωσιμότητας.
-
Ως εταιρεία ακολουθείτε τις αρχές της βιωσιμότητας. Θέλετε να αναφερθείτε στη στρατηγική αυτή;
Ένα από τα πιο θετικά πράγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια, είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας, που πια δεν είναι προαιρετικά ζητήματα, αλλά όπως σίγουρα γνωρίζετε, είναι μια παγκόσμια αναγκαιότητα με την οποία όλοι καλούμαστε να συμμορφωθούμε. Είναι κάτι που απαιτεί συνολική προσπάθεια, μας αφορά όλους και επηρεάζει τόσο το παρόν όσο και το μέλλον μας. Για αυτό και προσπαθούμε εδώ και χρόνια, η δραστηριότητα μας να έχει θετικό οικολογικό πρόσημο.
«Η βιωσιμότητα είναι ένας στόχος που απαιτεί συνολική προσπάθεια και οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε»
Πέρα από την ανακύκλωση που εφαρμόζουμε σχεδόν από την πρώτη μέρα λειτουργίας της εταιρείας, αποφεύγουμε εντατικά τη χρήση πλαστικού και εστιάζουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι μακρύς ο κατάλογος των ενεργειών που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να αντικαταστήσουμε τις ενεργοβόρες συσκευές, να αλλάξουμε διαδικασίες λειτουργίας, να στραφούμε σε καύσιμα λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον (π.χ. φυσικό αέριο), να εισαγάγουμε καινοτομίες, να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό, ώστε να εφαρμόζουμε Σύστημα Διαχείρισης Περιβάλλοντος (ΣΔΠ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001:2015, όπως και κάνουμε. Η στρατηγική μας ορίζεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ξεκινάει από την τήρηση της ισχύουσας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά δεν τελειώνει εκεί. Θεωρώ ότι κάνουμε πολλά περισσότερα και έτσι πρέπει να γίνεται. Διότι η βιωσιμότητα είναι ένας στόχος που απαιτεί συνολική προσπάθεια και οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε, δεχόμενοι ότι οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι.
-
Προχωρήσατε πρόσφατα και σε συνεργασία με τη Holy Llama. Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της συνεργασίας αυτής; Πιστεύετε ότι ο βιγκανισμός είναι μία λύση για μία βιώσιμη γαστρονομία;
Ο στόχος καταρχήν είναι να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και να αφουγκραζόμαστε τις τάσεις της εποχής. Για αυτό και πήραμε την απόφαση, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο, να παρέχουμε πλέον και υπηρεσίες κέτερινγκ με αμιγώς vegan μενού, σε συνεργασία με την καταπληκτική ομάδα του Holy Llama.
Η βιώσιμη γαστρονομία δεν προϋποθέτει αναγκαστικά το vegan μοντέλο διατροφής, ωστόσο σίγουρα το συμπεριλαμβάνει. Και παρότι δεν είμαι vegan, αντιλαμβάνομαι και ενστερνίζομαι τις αξίες του βιγκανισμού, αλλά και το ευρύτερα βιώσιμο πνεύμα του. Για αυτό και καθημερινά και σε κάθε κουζίνα μας ακολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, δίνοντας προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα.
-
Το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και πιο συχνά ο όρος «Zero Food Waste», όμως δυστυχώς τις περισσότερες φορές αποτελεί μόνο μία καλή πρακτική marketing. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο όρος και τι κάνετε ως εταιρεία στην πράξη;
Για εμάς σίγουρα δεν αποτελεί απλώς πρακτική μάρκετινγκ ούτε αφορμή για να ακουστούμε περισσότερο -δεν κάνουμε πράγματα που δεν πιστεύουμε. Η αποφυγή της σπατάλης τροφίμων είναι πολύ γερά ριζωμένη στη φιλοσοφία του Δειπνοσοφιστήριον. Ακολουθούμε με προσήλωση το βιώσιμο μοντέλο στην κουζίνα μας, ώστε να μπει στη συνείδηση των πελατών μας η αξία της αειφορίας (και) στο φαγητό.
«Διοχετεύουμε πολλές μερίδες φαγητού σε ιδρύματα, συλλόγους και φορείς που έχουν ανάγκη, αλλά βρισκόμαστε και σε έκτακτες καταστάσεις»
Τίποτα δεν πετιέται, τίποτα δεν πάει χαμένο μέσα από τη δημιουργική και μελετημένη χρήση του κάθε υλικού, αλλά και μέσα από το Περίσσευμα Καρδιάς, το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Δειπνοσοφιστήριον, προσφέρουμε πολλά περισσότερα από ό,τι εκλεκτό περισσεύει καθημερινά από την κουζίνα μας. Στο πλαίσιο αυτό διοχετεύουμε πολλές μερίδες φαγητού σε ιδρύματα, συλλόγους και φορείς που έχουν ανάγκη, αλλά βρισκόμαστε και σε έκτακτες καταστάσεις, εκεί όπου οι συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται από τη μανία της φύσης.
-
Θέλετε να αναφερθείτε στο project Delta Restaurant, το οποίο έχει βραβευτεί με δύο βραβεία Michelin, αλλά και με «Michelin Green Star for Sustainable Gastronomy»; Τι σημαίνει για εσάς το συγκεκριμένο βραβείο;
Νιώθουμε περήφανοι που πριν λίγες μέρες βραβευτήκαμε, ως Delta Restaurant, όχι μόνο με 2 αστέρια Michelin (το μόνο εστιατόριο στην Ελλάδα), αλλά και με Green Star, ένα ετήσιο βραβείο που δίνεται στα εστιατόρια εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιωσιμότητας. Η σημασία του για εμάς είναι και συναισθηματική και συμβολική: Οι κόποι μας και οι επενδύσεις μας επιβραβεύονται, ενώ ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε και ένα δρόμο πιο βιώσιμο και πιο κοντά στο περιβάλλον, τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.
«Έχουμε εξαλείψει τη χρήση πλαστικού και άλλων μη ανακυκλώσιμων υλικών, εφαρμόζουμε κομποστοποίηση για τα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών και υπηρετούμε με σθένος και ηθική την αειφορία»
Για να πετύχουμε μια τέτοια διάκριση συνεργαζόμαστε με μικρούς παραγωγούς και προμηθευτές που ακολουθούν ήπιες μορφές γεωργίας και κτηνοτροφίας, έχουμε τη δική μας 100% οργανική φάρμα στα Μεσόγεια που τροφοδοτεί το Delta αλλά και το Δειπνοσοφιστήριον με αγνά προϊόντα (βρώσιμα λουλούδια, λαχανικά, καρπούς, αβγά, πουλερικά), έχουμε εξαλείψει τη χρήση πλαστικού και άλλων μη ανακυκλώσιμων υλικών, εφαρμόζουμε κομποστοποίηση για τα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών και υπηρετούμε με σθένος και ηθική την αειφορία, από τις εγκαταστάσεις μας ως τα τραπέζια μας.
-
Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα επόμενα σας σχέδια και αν σχεδιάζετε και άλλες συνεργασίες;
Οι συνεργασίες είναι μέσα στο DNA μας. Δεν σταματάμε ποτέ, δεν μένουμε στάσιμοι και διερευνούμε επιλεκτικές προτάσεις για νέες συνέργειες. Είμαστε ανοικτοί σε νέες προκλήσεις. Ο προσανατολισμός μας είναι προς τον κλάδο του Πολιτισμού, την Τέχνη, τα Συνέδρια και τους μουσειακούς φορείς, εκεί που έχουμε αποδείξει την έφεσή μας και την τεχνογνωσία μας (με το Μουσεία Μπενάκη και Γουλανδρή, το ΚΠΙΣΝ κ.ά.). Παράλληλα, κοιτάζουμε το κομμάτι της γαστρονομίας στην εστίαση, όπου και εκεί τα έχουμε πάει περίφημα με το Delta. Κάτι που σκεφτόμαστε είναι ένα εστιατόριο αφιερωμένο στην αυθεντική ελληνική κουζίνα και στις αξίες της παραδοσιακής μαγειρικής, μαζί με άλλα σχέδια που θα μοιραστούμε δημόσια όταν θα είμαστε σε ένα ικανό στάδιο υλοποίησης.