Για τη ΔΕΗ, η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης συμβαδίζει απόλυτα με το επιχειρηματικό μοντέλο και τις ανάγκες μετασχηματισμού της, δημιουργώντας έναν «οδικό χάρτη» μετασχηματισμού σε ένα μοντέλο «Δημιουργίας Διαμοιραζόμενης Αξίας» (Creating Shared Value, CSV), το οποίο θέτει στο επίκεντρο των προσπαθειών της, την αναγνώριση των αναγκών των ενδιαφερόμενων μερών της, και της κοινωνίας ευρύτερα, δημιουργώντας διαμοιραζόμενη αξία μεταξύ Εταιρείας, Κοινωνίας και Περιβάλλοντος.
Συμμορφούμενη προς τις Διεθνείς επιταγές, ο Όμιλος ξεκίνησε τη διαδικασία μετάβασης από το ισχύον μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης GRC, στο νέο μοντέλο ESG και με βάση τις κατευθύνσεις που ορίζει το TFCD “Taskforce for Climaterelated Financial Disclosure”, μελετά τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της λόγω της κλιματικής αλλαγής και εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης τους.
Είναι από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που αντιλήφθηκε την αξία της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθέτησε τα κριτήρια ESG στη στρατηγική της. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήταν στις 20 πρώτες εταιρείες που μπήκαν στον χρηματιστηριακό δείκτη ESG αλλά και από τις ισχυρές επιδόσεις στον συγκεκριμένο δείκτη.
Είναι γεγονός ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, η ουσία της οποίας συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: Εφαρμογή του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή (“Green deal” in Generation), ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα (Digitalization & Operational Efficiency) και επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση (Customer centricity). Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης και η σημαντική πρόοδος του εξηλεκτρισμού (electrification) και της ψηφιοποίησης της οικονομίας αποτελούν τους κύριους άξονες για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και την ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξή της έτσι ώστε να επιτυγχάνει το στόχο της για μεγιστοποίηση της αξίας της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τον κοινωνικό της ρόλο στην Εθνική Οικονομία αλλά και την επίδραση των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον.
Η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία διέπεται από τη φιλοσοφία αυτή, της δημιουργίας διαμοιραζόμενης αξίας (Creating Shared Value ), μεταξύ άλλων στοχεύει στα παρακάτω:
• Να ενσωματώνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Ο.Η.Ε. στο επιχειρηματικό μας σχέδιο και στο λειτουργικό μας μοντέλο ώστε να ενισχύουμε την επίτευξη των στόχων αυτών
• Να υποστηρίζει την πορεία του Ομίλου για τη μείωση των εκπομπών σύμφωνα με τους ενδιάμεσους στόχους και με τελικό στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040
• Να στοχεύει στο να μειώνει την αρνητική επίδραση που προκύπτει από τις δραστηριότητες του Ομίλου στη φύση και τη βιοποικιλότητα (Nature positive)
• Να ωθεί στο μετασχηματισμό της αλυσίδας παραγωγής και της διαδικασίας των προμηθειών με βάση τα ESG κριτήρια
• Να θέτει στόχους λαμβάνοντας υπόψη ESG κριτήρια
• Να διαμορφώνει μία νέα εταιρική κουλτούρα που θα ενσωματώνεται σε όλες τις εταιρείες και δομές του Ομίλου
• Να έρθει πιο κοντά στον πελάτη και την κοινωνία ευρύτερα
• Να στηρίζει τους εργαζόμενους και συνεργάτες
• Να συμβάλει στη Δίκαιη Μετάβαση
• Να αυξάνει την πρόσβασή του Ομίλου σε πράσινα κεφάλαια Βιώσιμης Ανάπτυξης
• Να λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Ταξινομίας (EU Taxonomy)
Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος υλοποιεί σχέδιο δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη βασιζόμενος στο μοντέλο CSV, με στόχο την ολοκληρωμένη ενσωμάτωσή του στην επιχειρηματική στρατηγική, το λειτουργικό μοντέλο, και την αλυσίδα αξίας της ΔΕΗ και του Ομίλου συνολικά. Το σχέδιο αυτό λαμβάνει υπόψη το εσωτερικό περιβάλλον και συγκεκριμένα τις πιθανές και υφιστάμενες αρνητικές και θετικές επιδράσεις του επιχειρηματικού μοντέλου του Ομίλου, στο φυσικό περιβάλλον, την οικονομία και τους ανθρώπους και το εξωτερικό περιβάλλον και ειδικότερα τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη στρατηγική και τις αντίστοιχες δράσεις και πρακτικές ομοειδών εταιρειών, τις απαιτήσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, αρχών και οίκων αξιολόγησης Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και τις αναδυόμενες μεγα-τάσεις του κλάδου.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την τελευταία Έκθεσης Βιωσιμότητας που δημοσίευσε η εταιρεία έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο και στους τρεις τομείς (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση):
Περιβάλλον
Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί στην ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου που να συνάδει με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού (COP21) και του Συμφώνου της Γλασκώβης για το Κλίμα (COP26) που αφορούν τον περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και εναρμονίζεται µε τους φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Χώρας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής του την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), υποστηριζόμενων με την απαραίτητη αποθήκευση, του πράσινου υδρογόνου, προχωρώντας ταυτόχρονα σε σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων, τον εξηλεκτρισμό άλλων ενεργειακών τομέων, όπως οι μεταφορές και τα κτίρια – ξεκινώντας από την ηλεκτροκίνηση και τις αντλίες θερμότητας – και επενδύοντας σε έξυπνα δίκτυα. Οι νέες περιβαλλοντικές επιδόσεις που θα προκύψουν από την απολιγνιτοποίηση, αλλά και από το νέο παραγωγικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών, θα αποτελέσουν τη βάση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του.
Στο πλαίσιο επίτευξης των ανωτέρω στόχων η ΔΕΗ το 2021 δημιούργησε την Επιτροπή Αειφορίας (Sustainability Committee) με εκπροσώπηση από την ανώτατη διοίκηση η οποία έχει πλέον την εποπτεία της Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς και την ευθύνη για την ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης / Αειφορίας. Παράλληλα η ΔΕΗ προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2021, στη σύσταση και συγκρότηση της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΔΒΑ), απευθείας υπαγόμενη στο ΔΝΣ θέλοντας να αναδείξει τη σημασία που δίνει η Διοίκηση της εταιρείας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Λιγνιτικής Παραγωγής, έχει ως κύριο στόχο τον συντονισμό του χειρισμού των περιβαλλοντικών θεμάτων των επιμέρους οργανωτικών μονάδων της Επιχείρησης και την καλύτερη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος περιλαμβάνει τον Κλάδο Περιβαλλοντικής Συμμόρφωσης, τον Κλάδο Περιβαλλοντικών Μελετών και τους τομείς Περιβαλλοντικής Στρατηγικής και Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από δράσεις που υλοποιεί για την καταπολέμησή της κλιματικής αλλαγής, για πρώτη φορά φέτος ο Όμιλος, στο πλαίσιο της δέσμευσης του για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) αλλά και της συνεχούς βελτίωσης των διαδικασιών απογραφής και δημοσιοποίησης του ανθρακικού αποτυπώματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GHG Protocol και του ISO 14064, υλοποίησε για το έτος 2021 την καταγραφή του συνόλου των εκπομπών της κατηγορίας Scope 1 και 2 καθώς επίσης και του μεγαλύτερου μέρους των εκπομπών των υποκατηγοριών του Scope 3, για τις εταιρείες ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ, Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης. Βάσει των αποτελεσμάτων που είναι και δημοσιευμένα στην Έκθεση Βιωσιμότητας η ∆ΕΗ έχει επιτύχει τη µείωση του συντελεστή εκποµπών CO₂ (θερμικές και υδροηλεκτρικές) κατά 52% περίπου σε σχέση µε το 1990 (από 1,3 σε 0,62 t CO₂/MWhnet). Επίσης, οι εκπομπές είναι µειωμένες κατά 31,6% σε σχέση µε το 2019 (από 23,10 εκ. τόνους το 2019 σε 15,80 εκ. τόνους το 2021).
Κοινωνία
Ο Όμιλος ΔΕΗ αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο δυναμικό του είναι ο πολυτιμότερος συντελεστής ενεργοποίησης για την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων του και η κύρια πηγή του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος. Στο δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής που απαιτεί καινοτομία και εξειδίκευση, οι εργαζόμενοι είναι ο πυρήνας όλων των δράσεων μας και ο πολυτιμότερος φορέας της αλλαγής. Οι αξίες μας είναι:
• η ομαδική εργασία και συνεργασία
• η εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό
• το ενδιαφέρον για τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των εργαζομένων
• το πάθος για την εργασία μας
Με τον Κανονισμό Καταστάσεως Προσωπικού (ΚΚΠ/ΔΕΗ) και τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων, οι όροι των συμβάσεων εργασίας, οι σχέσεις που διαμορφώνονται στην εκτέλεση της εργασίας, η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου. Στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης της επίδοσης σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, και σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας, ο συνολικός αριθμός των άμεσα εργαζομένων της εταιρείας ανήλθε στα 6.634 άτομα, το ποσοστό των γυναικών της αυξήθηκε το 2021 στο 28,9% από 27,9% το 2020 και το 98% των εργαζομένων της εταιρείας και το 98,6% του Ομίλου αντίστοιχα καλύπτεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Στη ΔΕΗ δίνουν μεγάλη έμφαση στους εργαζόμενους και τους θεωρούν πολύτιμους στην ανάπτυξη και τη θετική πορεία της εταιρείας και σε αυτό το πλαίσιο η Διεύθυνση Προσλήψεων Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης στοχεύει στην πρόσληψη υποψηφίων με δεξιότητες, γνώσεις και χαρακτήρα που θα ταιριάξουν στην κουλτούρα της εταιρείας, θα στελεχώσουν τις δομές μας και θα αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στο συνολικό αποτέλεσμα. Εφαρμόζονται υπεύθυνες πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και υφίσταται συνεχής μέριμνα για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος. H πρόσληψη, η διακράτηση και η ανάπτυξη των εργαζομένων καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ. Παράλληλα, η υγεία, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ικανοποίηση των εργαζομένων είναι βασική προτεραιότητα.
Στα πλαίσια του πυλώνα Κοινωνία, η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για το σπίτι και την επιχείρηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι η επωνυμία της είναι συνώνυμη της ποιότητας στην παροχή προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και υπηρεσιών, όπως ενεργειακές λύσεις και συμβουλές, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές. Για αυτό, συνεχώς βελτιώνει τις υπηρεσίες της και προσθέτει νέες, όπως το Ε-contract, το E-bill, το Ηλεκτρονικό ραντεβού, το Chatbot και το Διευρυμένο ωράριο. Επίσης, Μέσω του microsite συμβουλευτικής Save Energy, η ΔΕΗ παρείχε ολοκληρωμένη πληροφόρηση σε θέματα ενεργειακών υπηρεσιών και των σχετικών σε αυτές ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα παρείχε ενημέρωση σχετικά µε το Green Pass, τον τρόπο απόκτησής του, καθώς και το σχετικό θεσμικό και εμπορικό πλαίσιο. Αναφορικά με την τιµολογιακή πολιτική η ∆ΕΗ ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις στη λιανική αγορά και είναι σχεδιασµένη µε τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών, στηρίζοντας έµπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όσον αφορά τη ∆ιαχείριση ληξιπρόθεσµων οφειλών (∆ιακανονισµοί και αποκοπές) η ∆ΕΗ στο πλαίσιο της εταιρικής της λειτουργίας, συνεχίζει και εφαρμόζει ένα συνολικό πρόγραμμα αλληλοσυμπληρούμενων και κλιμακούμενων δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, όπως τα κοινωνικά τιμολόγια για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η δράση της κοινωνίας γύρω από την Κοινωνία δεν σταματάει εκεί. Για τον Όμιλο ΔΕΗ η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματική του δραστηριότητα και εξασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον τόσο για τις τοπικές κοινωνίες και τα ευρύτερα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς και για τον ίδιο τον Όμιλο. Ο Όμιλος και οι επί μέρους εταιρείες λαμβάνουν υπόψιν τους τις προτεραιότητες βιώσιμης ανάπτυξης και τα θέματα του κοινωνικού συνόλου και ανταποκρίνεται έμπρακτα σε αυτά μέσω των κοινωνικών τους δράσεων αλλά και μέσα από τον τρόπο λειτουργίας και το επιχειρηματικό μοντέλο τους. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας, τη μείωση των συνεπειών της φτώχειας μέσω χορηγιών και δωρεών, την ποιοτική εκπαίδευση και την ανάπτυξη του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων αλλά και δράσεις για το περιβάλλον που στοχεύουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο, υπό το πρίσμα της διαμοιραζόμενης ωφέλειας για όλους (Creating Shared Value) – την Κοινωνία, το Περιβάλλον και την Οικονομία.
Επίσης περιλαμβάνει δράσεις που προοδεύουν σε βάθος χρόνου και επαναλαμβάνονται ετησίως ή κατά περίπτωση και αφορούν στην υγεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στην παιδεία, στοχεύοντας στην εμβάθυνση της θετικής επίδρασης που επιτυγχάνουν μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, ο Όμιλος δεσμεύεται για τη συνεχή βελτίωση των πολιτικών και των πρακτικών του γύρω από τη δημιουργία θετικού αντικτύπου, ενσωματώνοντας πλαίσια, τεχνοτροπίες, εργαλεία Κοινωνικής Καινοτομίας και φροντίζοντας για τη υιοθέτηση αυτών, με σκοπό τη βελτιστοποίηση και την αποτελεσματικότητα των δράσεών του . Αυτές οι πρακτικές αφορούν στην κατάρτιση σχετικής στρατηγικής, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, στις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας καθώς και στη στοχοθεσία και μέτρηση των αποτελεσμάτων (outcomes) των πρωτοβουλιών και δράσεων Κοινωνικής Καινοτομίας, Συνεισφοράς και Θετικού Αντικτύπου (Social Impact), που συνδέονται με την αλυσίδα αξίας της ΔΕΗ, άμεσα και έμμεσα. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι δράσεις της ΔΕΗ περιγράφονται αναλυτικά στην Έκθεση Βιωσιμότητας.
Διακυβέρνηση
Η εφαρμογή και η τήρηση των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί βασική δέσμευση και προτεραιότητα για τη ΔΕΗ λόγω του σημαντικού ρόλου της στην ελληνική οικονομία, αλλά και του κοινωφελούς χαρακτήρα των υπηρεσιών, που παρέχει. Ένδειξη της σημασίας που η ΔΕΗ αποδίδει στην εταιρική διακυβέρνηση είναι η σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων & Εταιρικής Διακυβέρνησης («ΓΔΝΥΕΔ») που είναι επιφορτισμένη με την εισαγωγή νέων και την ανανέωση υφισταμένων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, που θα έχουν την Εταιρεία και γενικότερα τον Όμιλο, ευθυγραμμισμένη με τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές. Επιπροσθέτως, η ΔΕΗ, πέραν των απαιτήσεων του Ν. 4706/2020, θεσμοθέτησε οργανωτικές δομές, σε επίπεδο διευθύνσεων, για την πληρέστερη υιοθέτηση και εφαρμογή διαδικασιών τόσο Κανονιστικής Συμμόρφωσης όσο και Διαχείρισης Κινδύνων.
Επιπροσθέτως, εντός του 2021 εγκρίθηκε η πρώτη Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία παραθέτει το βασικό πλαίσιο δέσμευσης της Εταιρείας στο τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση (ESG), ενώ μέσα στο 2022 εγκρίθηκε αναθεώρηση αυτής, η οποία και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας. Παράλληλα το Σεπτέμβριο του 2021 προχώρησε, με απόφαση του ΔΝΣ της ΔΕΗ Α.Ε., στη σύσταση και συγκρότηση της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΔΒΑ), απευθείας υπαγόμενη στο ΔΝΣ θέλοντας να αναδείξει τη σημασία που δίνει η Διοίκηση της Εταιρείας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.
Η δημιουργία της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει σκοπό την ενίσχυση των δομών, των λειτουργιών, των δράσεων και των εσωτερικών μηχανισμών που συμβάλουν στην υλοποίηση του εν εξελίξει επιχειρηματικού σχεδίου μετασχηματισμού του Ομίλου που έχει στόχο την ανθεκτικότητά του στο μέλλον. Η συμβολή στην ανταπόκριση του Ομίλου στις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες, γνωστοποιήσεων και δημοσιοποιήσεων δεικτών μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, με βάση τα κριτήρια ESG, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και νόμους, αποτελεί άλλον ένα πυλώνα της αποστολής της νέας Διεύθυνσης, όπως και η αναγνώριση και προτεραιοποίηση των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης / ESG και η ενσωμάτωσή τους στη στρατηγική του Ομίλου, με βάση και τις επιδράσεις, που προκύπτουν από την Εταιρεία στο ευρύτερο οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον και αντίστροφα σε σχέση με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προέρχονται από αυτό. Τέλος, η Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει στην αποστολή της την ανάπτυξη πλαισίου στοχοθεσίας με βάση τα κριτήρια και τους δείκτες ESG, με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων του Ομίλου, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου, υπό το πρίσμα του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης που συντελείται στη χώρα, αλλά και των δράσεων που συμβάλουν στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) που έχει θέσει ο ΟΗΕ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον κλάδο της ενέργειας