H Δήμητρα Χατζηαρσενίου, Επικεφαλής του Νομικού Τμήματός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τόνισε στο energypress, δεν θεωρεί το φύλο ούτε εμπόδιο, αλλά ούτε και προσόν στον εργασιακό στίβο, υπογραμμίζοντας ότι στον όμιλο εδώ και χρόνια αρκετές γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.
Κατά την άποψή της, η πραγματική αλλαγή προς το καλύτερο θα γίνει όταν εξαλείψει η «ταμπέλα» με βάση το φύλο και ο πιο άξιος κατακτά την κορυφή με το σπαθί του.
Ποια βήματα σε οδήγησαν στον τομέα της ενέργειας; Ήταν επιλογή εξαρχής ή προέκυψε στη συνέχεια;
Εντάχθηκα στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2002 και ήδη τότε υπήρχε ο κλάδος των ΑΠΕ, καθώς η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στην Ελλάδα, είχε ήδη αναπτύξει δραστηριότητα. Μολονότι, λοιπόν, δεν ήταν εξ αρχής επιλογή μου, αλλά εντασσόταν στον ρόλο μου ως in-house δικηγόρος, χαίρομαι που υπηρετώ τον τομέα της ενέργειας από ΑΠΕ από τα πρώτα χρόνια εξέλιξής του στην χώρα μας, καθώς βίωσα την πρόοδο του δικαίου της ενέργειας σχεδόν από την αρχή, και είδα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να αναπτύσσεται, κατακτώντας αλλά και διατηρώντας όλα αυτά τα χρόνια των πρώτη θέση στην ελληνική αγορά, και όχι μόνο.
Βλέπουμε ότι στον τομέα της ενέργειας είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν θέση ευθύνης. Που οφείλεται αυτό;
Θέλω να πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό θα εκλείψει σύντομα και ότι είναι καθαρά συγκυριακό. Στον Όμιλό μας είναι αρκετές οι γυναίκες με θέση ευθύνης εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας ισότιμη αντιμετώπιση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το ίδιο ισχύει και στις περισσότερες εταιρείες του κλάδου, όπου όλο και περισσότερες γυναίκες, με σπουδαία ακαδημαϊκά προσόντα, εντάσσονται και ανελίσσονται στην διοικητική ιεραρχία. Όσον αφορά το δικηγορικό σώμα, εκεί πλέον οι άντρες είναι μειοψηφία…
Ποια ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι το φύλλο παίζει (…ή δεν παίζει) ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη;
Δεν είδα ποτέ το φύλο ως εμπόδιο ή προσόν στον επαγγελματικό στίβο. Αγωνίζομαι επί ίσοις όροις και δεν απαιτώ ούτε επιτρέπω διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου. Με την στήριξη της οικογένειάς μου, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια με τα παιδιά μου μικρά, ανταποκρίθηκα με το παραπάνω στις ανάγκες της δουλειάς μου χωρίς να χρειαστεί να επικαλεστώ το φύλο μου, και αυτό ήταν κάτι που εκτιμήθηκε. Ήμουν, βεβαίως, τυχερή που βρέθηκα σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ανθρώπους με ήθος, που επιδεικνύουν οι ίδιοι και επιζητούν από όλους τους εργαζόμενους την συνέπεια, την ακεραιότητα, την πολυσυλλεκτικότητα και την πολυφωνία, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
Ποια ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον προς το καλύτερο;
Δεν μου αρέσει να βάζω «ταμπέλες»: η πρώτη γυναίκα τάδε ή η πρώτη γυναίκα δείνα. Νομίζω ότι τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί υπογραμμίζουν την διαφορετικότητα και δεν σηματοδοτούν απαραιτήτως αλλαγή. Ναι μεν είναι μία κατάκτηση, αλλά η αλλαγή προς το καλύτερο συντελείται όταν δεν ανακοινώνουμε την «πρώτη γυναίκα», αλλά όταν ο άξιος, όποιος και εάν είναι αυτός, κατακτά την πρώτη θέση αξιοκρατικά και δίκαια. Τότε, κατ’ εμέ, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.
Who is who
Η Δήμητρα Χατζηαρσενίου είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, από το 1998. Κατέχει τη θέση της Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχει διοριστεί Εταιρική Γραμματέας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. Εντάχθηκε στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2002. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της έχει οργανώσει το νομικό τμήμα του Ομίλου και σήμερα διευθύνει μια ομάδα τεσσάρων επίλεκτων δικηγόρων. Έχει χειριστεί με επιτυχία μεγάλες συναλλαγές ακινήτων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, έργα ΣΔΙΤ και συμβάσεις EPC και έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία στην ανάπτυξη έργων και τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Εμπορικό Δίκαιο από την ίδια σχολή. Γνωρίζει άπταιστα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.