ESG+Stories

STORIES

Energean: Η δέσμευση για έναν καλύτερο κόσμο γίνεται πράξη!

Energean: Η δέσμευση για έναν καλύτερο κόσμο γίνεται πράξη!

Η Energean ήταν η πρώτη ανεξάρητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050.

Πέρσι στο COP28, στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, οργανισμών, τεχνικών εμπειρογνωμόνων και χρηματοδοτικών φορέων, η Energean δεσμεύθηκε σε δύο ακόμη κορυφαίες πρωτοβουλίες στον δρόμο για το Net Zero: το Oil & Gas Decarbonization Charter και το Oil & Gas Decarbonization Charter (OGDC) και το Industrial Transition Accelerator (ITA) (βλ. σχετικά εδώ)

Ήδη από το 2019,  η Energean έχει δεσμευθεί και εφαρμόζει επιστημονική μεθοδολογία σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου που εντάσσεται στον γενικότερο στόχο για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη όχι περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. 

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, με τελικό στόχο μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πριν το 2050.

Ήδη, το 2023 πέτυχε να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα κατά 86% σε σχέση με το έτος αναφοράς και, συγκεκριμένα, στα 9,3 κιλά ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακά ανά παραγόμενο ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου (kgCO2e/boe), σαφώς κάτω από τα 15kgCO2e/boe που είναι ο μέσος όρος του κλάδου διεθνώς. Και στο 9μηνο του 2024, αυτή η επίδοση βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο, στα 9 kgCO2e/boe, ενώ το αποτύπωμα στα assets τα οποία θα παραμείνουν στην Energean μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης στην Carlyle του χαρτοφυλακίου σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, ήταν ακόμη χαμηλότερο, στα 7,2  kgCO2e/boe. Όλα αυτά, με επίκεντρο την στροφή από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, η οποία είχε και ως αποτέλεσμα τον υπερπολλαπλασιασμό της παραγωγής.

Κορυφαίες επιδόσεις για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση

Energean

Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση, τρεις έννοιες αναπόσπαστα δεμένες με την κουλτούρα, την καθημερινότητα, το ETHOS της Energean.

Η Energean έχει επιτύχει σημαντικές διακρίσεις με βάση τα διεθνώς γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social, Corporate Governance).

Ας δούμε μερικές από αυτές:

-Τον Σεπτέμβριο 2023, η Morgan Stanley αξιολόγησε την Energean με την ανώτατη βαθμολογία "ΑΑΑ'', τοποθετώντας την στο κορυφαίο 17% της βιομηχανίας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον κόσμο.H αξιολόγηση αυτή διατηρήθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2024.  

-Για 2η συνεχόμενη χρονιά τον Δεκέμβριο του 2023, το Carbon Disclosure Project (CDP) Climate Change έδωσε αξιολόγηση “A-” στην Energean, όταν η μέση αξιολόγηση για την παγκόσμια βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι "C", ενώ για την ευρωπαϊκή είναι στο "Β". Η εταιρεία βρίσκεται στο Top 18%, στην κατηγορία "Ηγεσία" (Leadership), δηλαδή μεταξύ των εταιρειών που εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές σε σχέση με την πολιτική τους για το Περιβάλλον αλλά και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν στην απρουσίαση των επιδόσεών τους.

-Τον Αύγουστο του 2022, η εταιρεία εντάχθηκε στους δείκτες FTSE4GOOD, από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς δείκτες παγκοσμίως για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τις επιδόσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα.

-Οι επιδόσεις στο Bloomberg ESG Disclosure βρίσκονται πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο του ενεργειακού τομέα.

-Ο παγκόσμιος οργανισμός Sustainalytics την τοποθετεί στο TOP14 των παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου διεθνώς.

-Επί τρία συναπτά έτη (2020, 2021, 2022), ο διεθνής οργανισμός CFI την έχει βραβεύσει για την καλύτερη στρατηγική σε Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση στον τομέα της Ενέργειας στην Ευρώπη.

-Το 2020 ο Petroleum Economist βράβευσε την Energean για την καλύτερη Στρατηγική για την Ενεργειακή Μετάβαση (Energy Transition Strategy).

Όλες αυτές οι κορυφαίες διακρίσεις έχουν ως βάση:

-Τη στροφή από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο

-Τη συνεχή μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

-Τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης

-Την υποστήριξη οργανώσεων που φροντίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προωθούν την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών, αθλητικών οργανισμών που προάγουν το ευ αγωνίζεσθαι και δίνουν διεξόδους στη νεολαία καθώς και κορυφαίων πολιτικών θεσμών

-Την εφαρμογή μίας διάφανης, ανά πάσα στιγμή αξιολογήσιμης τόσο εντός της εταιτρείας όσο και από ανεξάρτητους αξιολογητές και με επίκεντρο τις βασικές αρχές της εταιρείας επιχειρησιακή κουλτούρα

To έργο της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Energean

Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής για την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αποτελεί η απανθρακοποίηση των βιομηχανιών που δεν είναι δυνατό να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέσω της υποκατάστασης καυσίμου. Είναι οι λεγόμενες hard-to-abate industries, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες και τα διυλιστήρια.

Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς τα προϊόνα τους; Προφανώς, όχι. Μπορούμε να αντιληφθούμε τί επιπτώσεις θα είχε σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και στην καθημερινότητά μας το κλείσιμό τους; Προφανώς, ναι.

Μόνο στην Ελλάδα, οι βιομηχανίες αυτές εκπέμπουν περίπου 15 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο και το κόστος που επιβαρύνονται επειδή εκπέμπουν CO2 – στην ουσία, επειδή λειτουργούν – αυξάνεται συνεχώς και θα αυξάνεται μέσα στην δεκαετία που διανύουμε, καθώς στο τέλος της καταργείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η λεγόμενη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων για εκπομπές CO2.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιβάρυνσης της βιομηχανίας, αυτήν την περίοδο στο χρηματιστήριο των δικαιωμάτων CO2, το δικαίωμα για κάθε εκπεμπόμενο στην ατμόσφαιρα τόνο κοστίζει 70 ευρώ. Κοινώς, με αυτήν την τιμή, η εγχώρια βιομηχανία θα επιβαρυνόταν με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο! Τα λουκέτα δεν θα ήταν, πια, ένα θεωρητικό σενάριο.

Γι΄αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εστιάσει στη δέσμευση και αποθήκευση CO2. Από τη μια, ωφελείται το περιβάλλον, καθώς περιορίζεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και έρχονται πιο κοντά οι στόχοι για το Κλίμα. Και από την άλλη η βιομηχανία, η ραχοκοκαλιά κάθε οικονομικής και καθημερινής δραστηριότητας συνεχίζει να υπάρχει.

Στην Ευρώπη έχουν ως τώρα δρομολογηθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια έργα με συνολική αποθηκευτική δυναμικότητα περί τα 100 εκατ. τόνους CO2 τον χρόνο. Δεκατέσσερα από αυτά έχουν ήδη ενταχθεί στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest PCIs) και το έργο της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, μια επένδυση που σε πλήρη ανάπτυξη θα υπερβεί το 1 δισεκ. ευρώ και θα αποθηκεύει 3 εκατ. τόνους CO2 τον χρόνο, είναι ένα από αυτά και αποτελεί ανασπόσπαστο μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου Δέσμευσης και Αποθήκευσης CO2 στη Μεσόγειο.

energean
Φλαμίνγκος έξω από τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean στη Νέα Καρβάλη Καβάλας

Γιατί όμως στον Πρίνο;

  • Η θέση του Πρίνου για την εξυπηρέτηση βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής θεωρείται ως στρατηγική
  • Ο ταμιευτήρας του Πρίνου θεωρείται για μια σειρά από γεωλογικούς λόγους ως ιδανικός και ο πλέον ασφαλής για την αποθήκευση CO2
  • Ο Πρίνος έχει αποθηκεύσει με φυσικό τρόπο υδρογονάνθρακες γαι εκατομμύρια χρόνια
  • Η Energean είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος Διαχειριστής κοιτασμάτων στην θάλασσα με εξαιρετικό ιστορικό στην Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον με γνώση της γεωλογίας της περιοχής
  • Θα χρησιμοποιηθούν κυρίως υφιστάμενες εγκαταστάσεις

 Εκτός, όμως, από τα οφέλη για το περιβάλλον και το επιχειρείν, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με επίκεντρο το νομό της Καβάλας θα έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα

-H δραστηριότητα της Energean στον Κόλπο της Καβάλας θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 20 ακόμη χρόνια, κάτι που δεν είναι δυνατό να συμβεί με την οικονομικά ασύμφορη και σε παρακμή παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο.Από το 2008, η δραστηριότητα της Energean εισφέρει στις τοπικές κοινωνίες πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Νέα τεχνογνωσία καί άμεσες & έμμεσες θέσεις με προστιθέμενη αξία θα δημιουργηθούν.

-Θα ενισχυθούν σημαντικά οι προοπτικές για να σπουδάσει και να εργαστεί στην περιοχή η νεολαία.

-Ένας νέος κύκλος ανάπτυξης, όπως συνέβη στην 10ετία του ΄80 με την παραγωγή υδρογονανθράκων, θα ξεκινήσει στην περιοχή.

-Ο Πρίνος θα αναχθεί σε πρότυπο στη Μεσόγειο, αυξάνοντας τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής και φυσικά της χώρας μας.