Η αγάπη για τον τόπο τους, το Μεγαλοχώρι Λέσβου, και η ανάγκη τους να προβληθεί το νησί τους αλλά αυτή την φορά για καλό λόγο, μετά την κρίση του προσφυγικού, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του εργαστηρίου Koukos De Lab.
Σε μία εποχή που η οικολογική συνείδηση δεν είναι μόνο επιλογή αλλά και ανάγκη, ο Χρήστος Βερβέρης μαζί με την συντοπίτισσα του Ειρήνη Μουτσογιάννη καινοτομούν δημιουργώντας ένα νέο υλικό από κουκούτσι ελιάς, ιδανικό για μία ευρεία γκάμα κατασκευών και επίπλων.
Η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μία από τις βασικότερες δραστηριότητες στη Λέσβο, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των απόβλητων που παράγει το νησί να είναι το κουκούτσι της ελιάς. Ο Χρήστος Βερβέρης, γιος ελαιουργών, με σπουδές στην εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση και το product design στην Αγγλία, μαζί με την συνέταιρο, πλέον, αλλά και φίλη του, την Ειρήνη Μουτσογιάννη, με σπουδές στο International MBA με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ και στη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, είδαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα οικολογικό υλικό και να δώσουν δεύτερη ζωή στο κουκούτσι της ελιάς, προωθώντας την κυκλική οικονομία.
«Ενα μήνυμα εκπέμπεται από μία απομακρυσμένη κουκίδα του Ελλαδικού χάρτη προς όλο τον κόσμο»
«Είμαστε δύο φίλοι με κοινό τόπο καταγωγής την Λέσβο που ενώσαμε τις δυνάμεις μας και τις γνώσεις μας , με στόχο την δημιουργία ενός νέου οικολογικού υλικού του οποίου η πρώτη ύλη βρίσκεται σε αφθονία στο νησί. Πιστεύουμε ότι το σύγχρονο design οφείλει και πρέπει να λαμβάνει υπόψην του την ανάγκη για αειφορία και βιωσιμότητα. Παρότι έχουμε εντελώς διαφορετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, οδηγηθήκαμε στο ίδιο μονοπάτι, μέσα από τις κοινές μας ιδέες για την αειφόρια, το περιβάλλον και το design. Η αγάπη μας για την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Λέσβο μας έκανε να επιθυμούμε ακόμα περισσότερο να συνδέσουμε τις ιδέες μας με το νησί, όπως και έγινε. Στην εποχή λοιπόν της οικολογικής κρίσης και του προσανατολισμού προς μία κοινωνία περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ένα μήνυμα εκπέμπεται από μία απομακρυσμένη κουκίδα του Ελλαδικού χάρτη προς όλο τον κόσμο» σχολιάζει η κα Ειρήνη Μουτσογιάννη, στο ESG stories.
Κύριο μέλημα των δύο νέων είναι η παραγωγή του υλικού «Koukoutsi» να γίνεται στη Λέσβο, δίνοντας πνοή στο νησί, θέσεις εργασίας και προβολή στο εξωτερικό. Βασικός στόχος τους είναι να μπορέσουν να ταυτίσουν τη Λέσβο με την παραγωγή αυτού του βιώσιμου υλικού και να μπορέσουν να ευαισθητοποιήσουν στο βαθμό που μπορούν την Ελλάδα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. «Το τι αφήνουμε στο πέρασμά μας είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει σαν κοινωνία, εμείς σκοπεύουμε να του δώσουμε αξία και να του ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Η κυκλική οικονομία είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια προκειμένου να παρατείνουμε το χρόνο ζωής μας» υπογραμμίζει η Ειρήνη και προσθέτει «Η Koukos de Lab είναι ένα καινούργιο καινοτόμο project το οποίο θα θέλαμε ο κόσμος να αγκαλιάσει και το ταυτίσει με έρευνα και προϊόντα υψηλής αισθητικής και ευσυνείδητης-ηθικής παραγωγής».
Η πρώτη αναγνώρισή τους ήρθε από το Λονδίνο και συγκεκριμένα από την έκθεση που πραγματοποιείται ετησίως στο Λονδίνο “London Design Biennale- Design in the age of crisis- Radical design thinking”, καθώς η επιτροπή της έκθεσης επέλεξε το project «Koukoutsi eco-material» ανάμεσα σε 500 συμμετοχές από 50 διαφορετικές χώρες για να το συμπεριλάβει στα εκθέματά της.
«Ενα δημιουργικό και καινοτόμο design concept μπορεί και πρέπει να έχει αξίες αειφορίας»
«Η συνεργασία μεταξύ της London Design Biennale και του Chatham House καθοδηγείται από την αμοιβαία δέσμευση για την προώθηση του διεθνούς διαλόγου για την αναζήτηση λύσεων στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτής της προστασίας του περιβάλλοντος και για εμάς αποτελεί τιμή που συμπεριληφθήκαμε σε αυτόν τον διάλογο μέσω του project που παρουσιάσαμε. Βλέπουμε λοιπόν ότι το design μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα υλικά και τις πρώτες ύλες. Ένα δημιουργικό και καινοτόμο design concept μπορεί και πρέπει να έχει αξίες αειφορίας και βιωσιμότητας , έτσι ώστε να προτρέπει και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο να υιοθετήσει τέτοιες βιώσιμες πρακτικές» αναφέρει από την πλευρά του ο Χρήστος Βερβέρης.
Η διαδικασία
Η διαδικασία για την παραγωγή της συγκεκριμένης μοριοσανίδας με βασικό υλικό το κουκούτσι της ελιάς ξεκινάει μόλις ολοκληρωθεί η ελαιουργική διαδικασία. Τα παράγωγα-απόβλητα της είναι το πυρηνόξυλο (εξωτερικό περίβλημα) και ο πυρήνας, τα οποία η Koukos de Lab έρχεται να μετατρέψει στο νέο βιώσιμο υλικό Koukoutsi. Οι δύο πρώτες ύλες αναμειγνύονται με ένα μείγμα σταθεροποίησης με βάση την ρητίνη, ρητίνη που προέρχεται από φυσικά υλικά και ήδη υπάρχουσα ανακυκλωμένη ρητίνη, δημιουργώντας έτσι ένα παχύρευστο μείγμα που είναι έτοιμο να χηρευτεί στα καλούπια του Koukos de Lab.
Η μορφή του μείγματος προσφέρει πολλές δυνατότητες για την κατασκευή μιας ευρείας γκάμας αντικειμένων, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην λίστα πλεονεκτημάτων του υλικού.
Το υλικό
Το μείγμα του βιοαπόβλητου με τη ρυτίνη είναι αρκετά ανθεκτικό, καθώς έχει δοκιμαστεί σε αρκετές μελέτες, όπως ο επιβεβαιώνει ο ιδρυτής του εργαστηρίου, Χρήστος Βερβέρης. Η διάρκεια ζωής του εξαρτάται από την χρήση του και το σημαντικότερο είναι ότι εάν απορριφθεί αφομοιώνεται με το περιβάλλον, καθώς τόσο το κουκούτσι της ελιάς όσο και η ρυτίνη διασπώνται. Είναι ιδανικό για τυην κατασκευή επίπλων, για πλακάκια, και προϊόντα του εσωτερικού σπιτιού (γραφεία, βιβιλιοθήκη, ντουλάπια κουζίνας κ.ο.κ.)
Τα σχέδια για το μέλλον
Οι δύο νέοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με τη συγκεκριμένη ιδέα, καθώς ουκ ολίγες φορές έχουμε δει καινοτόμες ιδέες να μένουν στα χαρτιά και στο πρώτο στάδιο. Για το λόγο αυτό, βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με αρχιτέκτονες για να συμπεριλάβουν το καινοτόμο αυτό υλικό σε πρότζεκτ, ενώ παράλληλα ξεκινάνε την προώθηση στο εξωτερικό. Εκτός από την παραγωγή της μοριοσανίδας για χονδρική πώληση, ως σημείο εκκίνησης για την εφαρμογή του νέου οικολογικού υλικού θα είναι ένας παραδοσιακός πάγκος που βρίσκονταν παντού στο νησί, αλλά τώρα έχει εκλείψει. Θα τον αναβιώσουν με σύγχρονα στοιχεία σχεδίασης. Εκτός όμως από τον παραδοσιακό πάγκο, παράλληλα σχεδιάζουν την κατασκευή και πώληση και άλλων προϊόντων από το συγκεκριμένο υλικό, όπως είναι οι θήκες σαπουνιών.