Λίγο περισσότερο από το ένα τοις εκατό των 5.000 μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως κάνουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για τους κλιματικούς κινδύνους τους, ενώ περισσότερες από τις μισές δεν τους αναφέρουν καθόλου, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της Arabesque.
Συγκεκριμένα μόνο το 1,2% των εταιρειών που αναλύθηκαν από την Arabesque - οι περισσότερες από τις οποίες είναι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες - ανέφεραν και τις 11 συστάσεις της Task Force για τις οικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD) το 2019. Το TCFD συστάθηκε από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ομαδοποιεί ρυθμιστικές αρχές, κεντρικές τράπεζες και αξιωματούχους του Δημοσίου από τις χώρες της G20 και διατύπωσε συστάσεις το 2017 για το πώς οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν οικειοθελώς τους κινδύνους και τις ευκαιρίες από την κλιματική αλλαγή.
Οι εταιρείες υπηρεσιών υγείας και τεχνολογίας ήταν οι «χειρότεροι παραβάτες», με περισσότερο από το 70% να μην κάνει καμία αποκάλυψη, σύμφωνα με την ανάλυση του Arabesque, ενώ οι εταιρείες ενέργειας ήταν μεταξύ εκείνων που έδωσαν τις περισσότερες πληροφορίες.
«Οι βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν τον έλεγχο των επενδυτών είναι κλάδοι που προσπαθούν να κάνουν καλύτερη δουλειά», είπε ο Daniel Klier, πρόεδρος της Arabeque.
Η έλλειψη αναλυτικών εργαλείων για τον ποσοτικό προσδιορισμό της έκθεσης των περιουσιακών στοιχείων σε κινδύνους φυσικού κλίματος συμβάλλει στο να μην γίνονται οι ανάλογες επενδύσεις, σύμφωνα με έκθεση αυτή την εβδομάδα από την ομάδα θεσμικών επενδυτών και κυβερνήσεων της Coalition for Climate Resilient Investment. περισσότερα από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.