ESG+Stories

Bloomberg: Η πανδημία μεγάλωσε την ανισότητα και το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων

Τι δείχνει η έρευνα World Inequality Report 2022 που βασίστηκε σε δεδομένα πάνω από 100 ερευνητών ανά τον κόσμο και αποτελεί συνεργασία του Paris School of Economics και του University of California at Berkeley.
Bloomberg: Η πανδημία μεγάλωσε την ανισότητα και το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων

Σε νέα ύψη έφτασε ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το Global Inequality Lab. 

Η ιδρυθείσα από τον Γάλλο οικονομολόγο Thomas Piketty εταιρεία ερευνών υπολογίζει πως περίπου 2.750 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν το 3,5% του παγκόσμιου πλούτου. Σημειώνουν πως το 1995 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 1%. Τo φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει μόλις το 2% του παγκόσμιου πλούτου. 

Τα ευρήματα φέρνουν στο φως το φλέγον ζήτημα της αύξησης της ανισότητας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες που υποφέρουν λόγω έλλειψης εμβολίων και οικονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη και στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι χρηματαγορές και η αγορά ακινήτων έχουν επιδείξει τεράστια ανάπτυξη από την αρχή της πανδημίας, αυξάνοντας εγχώριες, επιμέρους ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων.

Τα trends της πανδημίας ακολουθούν δεκαετίες κανονισμών που διαχρονικά προστατεύουν την αφρόκρεμα της κοινωνίας, ενώ το αφήγημα του «trickle down economics» έχει αποτύχει, σύμφωνα με τον ερευνητή Lucas Chancel. 

«Υπάρχει τρομερή πόλωση σε έναν κόσμο που υπέφερε από ανισότητα ακόμα και πριν από την πανδημία», τόνισε ο Chancel. Υπογράμμισε πως οι δισεκατομμυριούχοι συγκέντρωσαν 3,6 τρισ ευρώ πλούτου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης στην οποία -σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας– περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν υπό το όριο της φτώχειας.

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, το πλουσιότερο 10% διαχειρίζεται το 60%-80% του πλούτου, αλλά η έρευνα τονίζει τις επιμέρους διαφορές.

Συνολικά οι φτωχότερες χώρες πλησιάζουν τις πλουσιότερες. Παρ΄όλα αυτά, η ανισότητα έχει αυξηθεί δραματικά στις εν λόγω κοινωνίες τους.

Η Μέση Ανατολή και η Λατινική Αμερική αποτελούν τις πιο άνισες περιοχές του κόσμου, με πάνω από το 75% του πλούτου στα χέρια του top 10%. Έπονται η Ρωσία και η υποσαχάρια Αφρική.

Τα κενά αυτά αντικατοπτρίζονται και στο αποτύπωμα των εκπομπών αερίων. Στη Βόρεια Αμερική, για παράδειγμα, το ανώτατο 10% είναι υπεύθυνο για την εκπομπή 73 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κατά κεφαλήν, ετησίως, σε σχέση με λιγότερο από 10 τόνους των φτωχότερων στρωμάτων. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η περιοχή με τη λιγότερη ανισότητα είναι η Ευρώπη. Τα μέτρα προστασίας της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας προάσπισαν τους πολίτες και περιόρισαν την ανισότητα.

Η έρευνα World Inequality Report 2022 βασίστηκε σε δεδομένα πάνω από 100 ερευνητών ανά τον κόσμο. Αποτελεί συνεργασία του Paris School of Economics και του University of California at Berkeley. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ