Ορισμένα από τα σημαντικά funds της Ευρώπης που ασχολούνται με το κλίμα δεν ανταποκρίνονται ανάλογα στις δεσμεύσεις και τις επιδιώξεις τους.
Σύμφωνα με έκθεση από τον πάροχο αναλυτικών στοιχείων Investment Metrics, τέσσερα από τα επτά ευρωπαϊκά funs με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε σχέση με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή ήταν εκτεθειμένα σε εκπομπές άνθρακα από τον μέσο όρο του MSCI World Index, το οποίο παρακολουθεί περισσότερες από 1600 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό.
Τα funds είναι τα DWS Group, Franklin Resources Inc. και Lombard Odier Investment Management, σύμφωνα με την Investment Metrics, η οποία παρέχει ανάλυση χαρτοφυλακίου και δεδομένα σε θεσμικούς επενδυτές και συμβούλους που αντιπροσωπεύουν 14 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που εστιάζουν στο κλίμα κατά την επιλογή κεφαλαίων με σκοπό τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα τους, αναφέρει το Bloomberg.
Οι ανησυχίες για το greenwashing, όρος που δίνεται σε υπερβολικούς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς ηθικής επένδυσης, ενισχύθηκαν φέτος καθώς η αγορά ESG μεγαλώνει. Το Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ESG ξεπέρασαν τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και θα ξεπεράσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.
Η DWS έγινε κεντρικό θέμα τον Αύγουστο, όταν αποκαλύφθηκε ότι η μονάδα αυτή της Deutsche Bank AG ερευνάται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin, αφού ο πρώην επικεφαλής της βιωσιμότητας ισχυρίστηκε ότι οι δεσμεύσεις ESG ήταν παραπλανητικές.
Παρόλα αυτά, η έκθεση της Investment Metrics ανέφερε ότι μέρος του λόγου που ορισμένα ταμεία απέτυχαν να έχουν αποτελέσματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα ήταν επειδή κατέχουν τις λεγόμενες "μετοχές μετάβασης", κάτι που σημαίνει ότι προσπαθούν σταδιακά να απογαλακτιστούν από δραστηριότητες έντασης άνθρακα.