Tο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας σχεδιάζει να κατασκευάσει μια εγκατάσταση που θα εξάγει χρυσό από ηλεκτρονικά απόβλητα, με το εργοστάσιο να τίθεται σε πλήρη λειτουργία το 2023.
.
Η κρατική εταιρεία που κατασκευάζει προϊόντα πολύτιμων μετάλλων και νομίσματα είπε ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό που αποκάλεσε «κατοχυρωμένη νέα χημεία» από μια εταιρεία με έδρα τον Καναδά που ονομάζεται Excir για να ανακτήσει χρυσό από τις πλακέτες κυκλωμάτων κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών.
Σύμφωνα με την εταιρεία η διαδικασία είναι σε θέση να ανακτήσει «πάνω από το 99% των πολύτιμων μετάλλων που περιέχονται στα ηλεκτρονικά απόβλητα - στοχεύοντας επιλεκτικά το μέταλλο σε δευτερόλεπτα».
Η ανάκτηση, είπε, πραγματοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου, σε αντίθεση με τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τα μεταλλουργεία για την επεξεργασία των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στη Νότια Ουαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύει το νομισματοκοπείο.
Ανέφερε ότι αναμένει η εγκατάσταση να επεξεργάζεται έως και 90 μετρικούς τόνους πλακέτες κυκλωμάτων που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε εβδομάδα. Αυτό θα παράγει «εκατοντάδες κιλά» χρυσού κάθε χρόνο, πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτής της εβδομάδας βασίζεται σε μια προηγούμενη ανακοίνωση από τον Οκτώβριο του 2021, στην οποία το Royal Mint είπε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με την Excir για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο. παλλάδιο.
Η ευρεία εξάπλωση της τεχνολογίας, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα, τα tablet και οι φορητοί υπολογιστές, έχει πολλαπλασιάσει τον όγκο των ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Το 2019, ο κόσμος παρήγαγε περίπου 53,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, σύμφωνα με την έκθεση Global E-waste Monitor 2020. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι μόλις το 17,4% αυτών των απορριμμάτων ήταν «επίσημα τεκμηριωμένα ως σωστά συλλεγμένα και ανακυκλωμένα».
Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, εταιρείες όπως η Excir επιδιώκουν να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν έσοδα από τεχνικές που επικεντρώνονται στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.