ESG+Stories

Η αντιμετώπιση των προσκλήσεων από το ψηφιακό μέλλον στο BEYOND Leadership Dialogue

Η ομάδα υψηλού διαλόγου συνήλθε με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων γύρω από το ψηφιακό μέλλον και ανέδειξε εύστοχα τις επίκαιρες θεματικές που αφορούν τον περιφερειακό ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η αντιμετώπιση των προσκλήσεων από το ψηφιακό μέλλον στο BEYOND Leadership Dialogue

Αξιοσημείωτη η επιτυχία της πρώτης συνάντησης του South-East Europe BEYOND Leadership Dialogue, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της BEYOND. Η ομάδα υψηλού διαλόγου, αποτελούμενη από εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες, βασικούς φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών, συνήλθε με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων γύρω από το ψηφιακό μέλλον και ανέδειξε εύστοχα τις επίκαιρες θεματικές που αφορούν τον περιφερειακό ψηφιακό μετασχηματισμό.

.

Στη συνάντηση του 1ου South-East Europe BEYOND Leadership Dialogue συμμετείχαν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι από 11 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Τουρκία και το Κόσοβο. Μεταξύ άλλων, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Mladen Ivanic, πρώην Πρόεδρος, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Arbërie Nagavci, Υπουργός Παιδείας, Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Κόσοβο, η Romina Kuko, Υφυπουργός Εσωτερικών, Αλβανία, ο Hrvoje Bujanović, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Οικονομικών και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Κροατία, η Spomenka Djuric, Γενική Γραμματέας, Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, Κροατία, ο Eduard Mititelu, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης, Ρουμανία, ο Adrian Nicolae Răulea, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Επενδύσεων και Ευρωπαϊκών Έργων, Ρουμανία, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και φορέων, όπως η Anita Richter, Εντεταλμένη Διευθύντρια, Τμήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ΟΟΣΑ, η Milica Vesovic, Διαχειρίστρια Προγράμματος, Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Jovan Ratkovic, Ανώτερος Συνεργάτης, Agora Strategy Institute, η Vivi Papasouli, Υπεύθυνη Αναθέσεων, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, και ο Vuk Maras, Διευθυντής του Δημοσιογραφικού Δικτύου BIRN, Μαυροβούνιο.

Tην Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, που πραγματοποίησε εναρκτήρια ομιλία, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, ο Αθανάσιος Στάβερης – Πολυκαλάς, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Enterprise Greece, και ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στη διάρκεια των εργασιών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις στρατηγικές επίτευξης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της περιφερειακής ανάπτυξης, στην πράσινη μετάβαση και τον ρόλο της τεχνολογίας στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, στο μέλλον των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στις διασυνοριακές επενδύσεις και την οικονομική διπλωματία, καθώς και στην κυβερνοασφάλεια και τις υβριδικές απειλές.

Κατά την ολοκλήρωση του διαλόγου, αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών με στόχο την προώθηση καινοτόμων στρατηγικών και πολιτικών, τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την τόνωση των διασυνοριακών επενδύσεων, και την ψηφιακή και ενεργειακή διασύνδεση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η διεθνής πρωτοβουλία σκοπό έχει να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα υψηλού επιπέδου για έναν ανοιχτό περιφερειακό οικονομικό, πολιτικό και ψηφιακό διάλογο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται να ανακοινωθούν νέες πρωτοβουλίες και συνέργειες στο πλαίσιο του South-East Europe BEYOND Leadership Dialogue.

Η συνάντηση της ομάδας υψηλού διαλόγου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και την BEYOND.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ