Η πρωτοβουλία της Il Foglio, μιας συντηρητικής φιλελεύθερης εφημερίδας, αποτελεί μέρος ενός μηνιαίου δημοσιογραφικού πειράματος με στόχο να δείξει τον αντίκτυπο που έχει η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης «στον τρόπο εργασίας μας και στις μέρες μας», δήλωσε ο εκδότης της εφημερίδας, Claudio Cerasa.
.
Το τετρασέλιδο Il Foglio AI έχει τυλιχτεί στη λεπτή έκδοση της εφημερίδας σε μεγάλο φύλλο και είναι διαθέσιμο στα περίπτερα και στο διαδίκτυο από την Τρίτη.
«Θα είναι η πρώτη ημερήσια εφημερίδα στον κόσμο στα περίπτερα που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Cerasa. «Για τα πάντα. Για το γράψιμο, τους τίτλους, τα αποσπάσματα, τις περιλήψεις. Και, μερικές φορές, ακόμη και για την ειρωνεία». Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων θα περιορίζεται μελλοντικά στο να «κάνουν ερωτήσεις σε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης και να διαβάζουν τις απαντήσεις».
Το πείραμα έρχεται καθώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο παλεύουν με το πώς θα πρέπει να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Guardian ανέφερε ότι το BBC News επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχει στο κοινό πιο εξατομικευμένο περιεχόμενο.
Η πρώτη σελίδα της πρώτης έκδοσης του Il Foglio AI φέρει μια ιστορία που αναφέρεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περιγράφοντας το «παράδοξο των Ιταλών Τραμπιανών» και το πώς καταφέρονται εναντίον του «cancel culture», αλλά είτε κλείνουν τα μάτια, είτε, ακόμη χειρότερα, «πανηγυρίζουν» όταν «το είδωλό τους στις ΗΠΑ συμπεριφέρεται σαν δεσπότης μιας μπανανίας».
Στην πρώτη σελίδα υπάρχει επίσης στήλη με τίτλο «Πούτιν, οι 10 προδοσίες», με το άρθρο να επισημαίνει «20 χρόνια αθετημένων υποσχέσεων, σκισμένων συμφωνιών και προδομένων λόγων» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρώσο πρόεδρο.
Σε μια σπάνια αισιόδοξη ιστορία για την ιταλική οικονομία, ένα άλλο άρθρο επισημαίνει την τελευταία έκθεση της Istat, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, σχετικά με την αναδιανομή του εισοδήματος, η οποία δείχνει ότι η χώρα «αλλάζει, και όχι προς το χειρότερο», με τις αυξήσεις μισθών για περίπου 750.000 εργαζόμενους να συγκαταλέγονται στις θετικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων της φορολογίας εισοδήματος. Στη σελίδα 2 υπάρχει μια ιστορία σχετικά με τα γνωστά πλέον «situationships» και το πώς οι νέοι Ευρωπαίοι φεύγουν από τις σταθερές, παραδοσιακές σχέσεις.
Τα άρθρα ήταν δομημένα, απλά και σαφή, χωρίς εμφανή γραμματικά λάθη. Ωστόσο, κανένα από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στις ειδησεογραφικές σελίδες δεν παραθέτει απευθείας κάποιον άνθρωπο.
Στην τελευταία σελίδα δημοσιεύονται επιστολές από αναγνώστες προς τον συντάκτη που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, με μία από αυτές να ρωτάει αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει τους ανθρώπους «άχρηστους» στο μέλλον. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια σπουδαία καινοτομία, αλλά δεν ξέρει ακόμη πώς να παραγγείλει έναν καφέ χωρίς να κάνει λάθος στη ζάχαρη», αναφέρει η απάντηση που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Cerasa δήλωσε ότι η Il Foglio AI αντανακλά «μια πραγματική εφημερίδα» και είναι προϊόν «ειδήσεων, συζητήσεων και προκλήσεων». Αλλά ήταν επίσης ένα πεδίο δοκιμών για να δείξει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει «στην πράξη», είπε, ενώ παράλληλα είδε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στην παραγωγή μιας καθημερινής εφημερίδας με την τεχνολογία και τα ερωτήματα «που είμαστε αναγκασμένοι να θέσουμε στον εαυτό μας, όχι μόνο από δημοσιογραφικής φύσης».
«Είναι απλώς μια άλλη Foglio φτιαγμένη με νοημοσύνη, μην την αποκαλείτε τεχνητή», δήλωσε ο Cerasa.