Προσπάθειες να «αποκρούσει» τις πιέσεις που ασκούνται παγκοσμίως λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της συνεπακόλουθης μειωμένης διάθεσης χρηματοδότησης εταιρειών υψηλού ρίσκου, δείχνει να κάνει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τις αρχές του έτους έχει πραγματοποιηθεί το ένα τρίτο των deals της περυσινής χρονιάς, με τα συνολικά κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει οι νεοφυείς εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα (έδρα ή κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα) να αγγίζουν τα 138 εκατ. δολ., προερχόμενα από 31 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές σε 20 γύρους χρηματοδότησης.
.
Οι αντίστοιχοι γύροι χρηματοδότησης το 2022 ήταν συνολικά (όλη τη χρονιά) 65, ενώ το 2021, 61. Εάν συνυπολογιστούν και τα κεφάλαια που έχουν εξασφαλίσει εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών, των οποίων η έδρα είναι στο εξωτερικό, τότε οι ελληνικές startups (με ή χωρίς παρουσία στη χώρα) έχουν αντλήσει από τις αρχές της χρονιάς 362 εκατ. δολ. από 52 venture capitals σε 34 γύρους χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού fund, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων προέρχεται από δύο εταιρείες: την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Hack the Box, που άντλησε 55 εκατ. δολ. από το αμερικανικό private equity Carlyle, και την Instacar, εταιρεία ευέλικτου leasing οχημάτων, που σήκωσε σχεδόν το ίδιο ποσό (55 εκατ. ευρώ) από Ελληνες επενδυτές. Ακολουθούν τα 5 εκατ. ευρώ της Wikifarmer, το ελληνικό marketplace για την αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων, ενώ χαμηλότερα στη λίστα κατατάσσονται εταιρείες όπως η Bibe Coffee και η Convert Group, που άντλησαν 2 εκατ. δολ.
Οπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, παρά την πρόοδο η ελληνική αγορά των startups είναι αρκετά μικρή. «Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, τραπεζικών κλυδωνισμών και αύξησης του κόστους χρήματος, οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας αντλούν κεφάλαια από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές», αναφέρουν.
Τα exits
Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα αποεπένδυσης ελληνικών funds από εταιρείες που είχαν χρηματοδοτήσει στο παρελθόν και οι οποίες εξαγοράστηκαν τους πρώτους μήνες του 2023. Ο λόγος για τη startup Augmenta, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ανερχόμενο κλάδο της αγροτικής τεχνολογίας και εξαγοράστηκε από την CNH Industrial έναντι 110 εκατ. δολ. Την Augmenta είχε χρηματοδοτήσει και το Marathon Venture Capital, που μετά την αποεπένδυση επέστρεψε στους επενδυτές του fund το σύνολο του πρώτου επενδυτικού κεφαλαίου (32 εκατ. ευρώ) για δεύτερη φορά. Εκτός από την Augmenta, η εταιρεία παροχής συμβουλών στον τομέα της ενέργειας Energy Aspects εξαγόρασε πρόσφατα την Oilx, η οποία εξειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων ενέργειας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Marine Traffic που έχει αναπτύξει και λειτουργεί την ευρέως διαδεδομένη εφαρμογή ναυτιλιακών υπηρεσιών και tracking πλοίων απορροφήθηκε από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων και στοιχείων αγοράς Kpler.
Πηγή: moneyreview.gr