ESG+Stories

Ο Bill Gates φτιάχνει βούτυρο από διοξείδιο του άνθρακα

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις.
Ο Bill Gates φτιάχνει βούτυρο από διοξείδιο του άνθρακα

Μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι έχει επεξεργαστεί μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαλείφει την ανάγκη για τα ζώα, ενώ κάνει την εναλλακτική της χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα να έχει εξίσου καλή γεύση.

.

Η εταιρεία Savor, που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο της Microsoft, Bill Gates, πειραματίζεται με τη δημιουργία εναλλακτικών προϊόντων χωρίς γαλακτοκομικά σε παγωτό, τυρί και γάλα, χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία που της επιτρέπει να χτίζει μόρια λίπους, δημιουργώντας αλυσίδες διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε τώρα μια νέα εναλλακτική λύση βουτύρου χωρίς ζωϊκή ανάμειξη.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου, και η Savor υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της θα έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα προϊόντα που βασίζονται σε ζώα.

Το “βούτυρο” θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει σε λιγότερο από 0,8 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα. Το τυπικό κλιματικό αποτύπωμα του πραγματικού ανάλατου βουτύρου με 80% λιπαρά είναι περίπου 2,4g ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα.

Η Kathleen Alexander, διευθύνουσα σύμβουλος της Savor, δήλωσε: «Επί του παρόντος εργαζόμαστε εν μέσω της προ-έγκρισης για να μπορέσουμε να πουλήσουμε το βούτυρό μας. Δεν περιμένουμε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε οποιουδήποτε είδους πωλήσεις μέχρι τουλάχιστον το 2025».

Τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, αλλά ορισμένα υπολείπονται σε επίπεδο γεύσης. Η Savor ισχυρίζεται ότι η γεύση του βουτύρου της είναι “ίδια με το αληθινό”.

«Μέχρι στιγμής, είχαμε άτυπες επιτροπές γευσιγνωσίας με δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε η Alexander. «Αναμένουμε να πραγματοποιήσουμε ένα πιο επίσημο πάνελ στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για εμπορική αξιοποίηση και κλιμάκωση».

Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αγοραστές θα δεχτούν τέτοια συνθετικά λίπη. Το να πείσουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους γαλακτοκομικά και κρεατοσκευάσματα για πιο “πειραματικά” τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.

Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία σε ένα διαδικτυακό blogpost, ο Gates έγραψε: «Η ιδέα της μετάβασης σε εργαστηριακά παραγόμενα λίπη και έλαια μπορεί να φαίνεται παράξενη στην αρχή. Όμως οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστιες. Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».

«Η διαδικασία δεν απελευθερώνει καθόλου αέρια του θερμοκηπίου και δεν χρησιμοποιεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις και λιγότερο από το ένα χιλιοστό του νερού που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή γεωργία. Και το πιο σημαντικό, έχει πολύ καλή γεύση – σαν το πραγματικό, γιατί χημικά είναι».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κτηνοτροφική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές καλλιέργειες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: Cibum.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ