ESG+Stories

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα το 2022

Παρά τα άλματα που έγιναν μέσα στο 2021, έχουν οι επιχειρήσεις κατανοήσει πραγματικά την αξία του μετασχηματισμού;
Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα το 2022

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής των ελληνικών επιχειρήσεων εδώ και αρκετό καιρό, σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη την τελευταία τετραετία. Είναι, μάλιστα, γεγονός πως οι προσπάθειες μετάβασης στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας επιταχύνθηκαν σημαντικά από την πανδημία, με τους ρυθμούς να είναι πλέον ιλιγγιώδεις, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Digital Transformation in Greece 2021/2022 report, μία πρωτότυπη μελέτη του Found.ation και του EIT Digital, που φέτος υλοποιείται με τη χορηγία της InfoQuest Technologies, το 97,7% των συμμετεχόντων σε έρευνα που περιλαμβάνεται σημειώνει ότι η πανδημία επιτάχυνε σε κάποιο βαθμό τις προσπάθειές τους για μετάβαση, με το 65% των απαντήσεων να κυμαίνονται από “σημαντικά” έως “εξαιρετικά”. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, οι περισσότεροι αναφέρουν την ταχύτητα με την οποία συμβαίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός ως το πιο θετικό αποτέλεσμα μίας δύσκολης χρονιάς στην οποία κυριάρχησε η πανδημία, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι αισθάνονται εξαντλημένοι από τη νέα πραγματικότητα του Work from home ή των υβριδικών μοντέλων εργασίας. Επιπλέον, αναγνωρίζουν την ανάγκη απόκτησης νέων soft skills, όμως μόνο το 50% από αυτούς συμμετείχε σε πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων το 2021.

Γνωρίζουν, όμως, όλοι τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός;

Η έρευνα Digital Transformation in Greece 2021/2022  φέρνει στο φως και κάποια στοιχεία που καταδεικνύουν ότι δεν κατανοεί κάθε επιχείρηση το εύρος ή την αξία της νέας πραγματικότητας του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων συσχετίζει τον όρο “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” με την “Εργασία από οπουδήποτε”, ενώ ορολογίες που αφορούν αναδυόμενες τεχνολογίες (Blockchain, AR/VR) και μεθοδολογίες καινοτομίας (agile, scrum) σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία. Αυτό υποδηλώνει το ότι οι νέες τεχνολογίες και τα πλαίσια που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία εξακολουθούν να μην είναι οικεία στους περισσότερους, να τους φαίνονται περίπλοκα ή μπερδεμένα, αλλά και να τα βλέπουν ως κάτι εξαιρετικά εξελιγμένο.

Το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει με επίκεντρο τον άνθρωπο

Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, κάτι κομβικής σημασίας για τις επιχειρήσεις είναι το να προετοιμαστούν για το επόμενο βήμα: την υιοθέτηση ενός μοντέλου λειτουργίας και κουλτούρας με γνώμονα την καινοτομία και την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, ώστε οι εταιρείες και οι άνθρωποι να μπορούν να εξοικειωθούν με τον σκοπό του ψηφιακού μετασχηματισμού. Και όλα αυτά μέσα στη νέα πραγματικότητα του remote working, που έχει φέρει εξάντληση και επιπρόσθετες προκλήσεις στους εργαζομένους, με την έρευνα Digital Transformation in Greece 2021/2022 να αναδεικνύει ζητήματα όπως η επίδραση στην ψυχολογία των εργαζομένων, η δυσκολία συνύπαρξης με άλλα μέλη της οικογένειας την ώρα της εργασίας ή θέματα ασφαλείας, την ίδια στιγμή που πολλοί αναφέρουν ότι έχουν επηρεαστεί από το ακανόνιστο ωράριο εργασίας, έχουν κουραστεί από τις συνεχείς βιντεοκλήσεις και τους λείπουν οι στιγμές στο γραφείο.

Το σίγουρο είναι ότι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους . Φρέσκα ταλέντα, με γνώσεις και νέες ιδέες πρέπει να μπουν στους οργανισμούς και να ενσωματωθούν με τις υπάρχουσες ομάδες. Πέρα από τις προσλήψεις νέων ατόμων σε μία ομάδα, είναι εξίσου σημαντικό φυσικά και το να βοηθήσουμε το υπάρχον εργατικό δυναμικό να αποκτήσει νέες δεξιότητες, αλλά, πρώτα και κύρια, να κατανοήσουμε τις δυνατότητες αλλά και τις απειλές που φέρνουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην εργασία μας.

Η σημασία των δεξιοτήτων στο μέλλον της εργασίας

Μέσα σε όλα αυτά, πέρα από την ανάγκη των τεχνολογικών δεξιοτήτων, πρέπει να αναγνωρίσουμε και τη σημασία των soft skills σε αυτή τη νέα εποχή που έρχεται. Στην έρευνα Digital Transformation in Greece 2021/2022, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων αναδεικνύουν τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι ώστε να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό μίας επιχείρησης, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η αναλυτική σκέψη και η καινοτομία, η κριτική σκέψη και η ανάλυση, οι στρατηγικές συνεχούς μάθησης, η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία και η πρωτοβουλία. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό που βρίσκεται ανάμεσα στο φάσμα των hard και των soft skills: Η ανάγκη να κατανοήσουμε τι μπορεί να φέρει αυτή η τεχνολογική αλλαγή στη ζωή και τις επιχειρήσεις μας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν τον εαυτό τους στο ρόλο ενός αιώνιου μαθητή, που πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται για τις εξελίξεις και να αναβαθμίζει τις δεξιότητές του.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον τρόπο που εργαζόμαστε

Η νέα εποχή που έχει ανατείλει απαιτεί και διαφορετική αντίληψη και αντιμετώπιση όσον αφορά συνολικά έναν χώρο εργασίας. Οι managers πρέπει να γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησης και των εργαζομένων τους, εξετάζοντας τις νέες πραγματικότητες που απαιτούν πιθανώς διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων, προκειμένου μια ομάδα να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Πλέον, οι χώροι εργασίας πρέπει να σχεδιάζονται με έμφαση την υγεία, την ευημερία και τη συνεργασία κάτω από τις νέες συνθήκες οι οποίες έχουν προκύψει, ενώ η εργασία θα πρέπει να εκτιμάται ως αποτέλεσμα και όχι ως παρουσία στο γραφείο.

Αν μπορούμε να πούμε πως βλέπουμε κάτι θετικό το οποίο έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι το ότι η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα  στον κόσμο να συνεχίσει τη ζωή του με μία μορφή κανονικότητας, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Με γνώμονα αυτά που η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής μας – αυτή την, χωρίς προηγούμενο στα σύγχρονα χρόνια, πανδημία – ως έναν καταλύτη για καινούριες νοοτροπίες, νέες ιδέες και καινοτομία.

Πηγή: Startupper.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ