Έχει γίνει εθνική μας σιγουριά ότι «o τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία». Σαφώς η διατύπωση αυτή δεν απέχει πολύ απ΄την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, στο ανατολικό άκρο της Ε.Ε με τα 6.000 νησάκια, με τις Καρυάτιδες, αλλά και τον Ζορμπά, και μέχρι πρότινος με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένας προορισμός που αγαπούν οι ξένοι εδώ και χρόνια. Πέρσι, μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του χρόνου, η χώρα μας είχε καταγράψει ήδη 33,4 εκατ.τουρίστες, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Fitch, ο τουρισμός στην Ελλάδα θα αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο έως το 2028 ξεπερνώντας σε επισκεψιμότητα ακόμα και τα pro-covid επίπεδα. Παρ΄όλα αυτά, ο τουρισμός όπως και κάθε υπηρεσία, παρουσιάζει ευαισθησίες στις εξωγενείς αλλαγές, όπως είναι η κλιματική κρίση.
.
Στο ενδιαφέρον σημερινό Thessaly Forum, 4 ομιλητές από τον χώρο του τουρισμού, βρέθηκαν σε κοινό πάνελ με θέμα «Τουρισμός και κλιματική κρίση», με κέντρο την περιοχή της Θεσσαλίας που βίωσε τις συνέπειες της κρίσης με τον πλέον βάναυσο τρόπο τον Ιούνιο του 2023. Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, ο Δήμαρχος Σκιάθου Θεόδωρος Τζούμας, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, Σωκράτης Αναγνώστου και ο Ιδιοκτήτης & Διευθύνων Σύμβουλος, Explore DMC & Sky High Ballooning Greece, Γεώργιος Γιαννάκης, συζήτησαν λοιπόν για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τουρισμός, αλλά και τις πολιτειακές και επιχειρηματικές προσπάθειες θωράκισής του.
Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον τουρισμό, αλλά και της συνεργασίας του κλάδου με την Πολιτεία σε περιόδους κρίσεων, όπως εκείνη της κακοκαιρίας Daniel. «Θέλω με την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω όλους, γιατί χωρίς εκείνους θα είχαμε καταφέρει πολύ λιγότερα» είπε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία, το Υπουργείο Τουρισμού κάνει προσπάθειες αντιστροφής του κλίματος και της «εικόνας» που δημιουργήθηκε κατά την κακοκαιρία στους πολίτες και τους επισκέπτες. «Το Υπουργείο Τουρισμού, αυτό το διάστημα, ετοιμάζει καμπάνια για την αποκατάσταση της φήμης του Παγασητικού κόλπου που σημαδεύτηκε από τις εικόνες των νεκρών ψαριών» δήλωσε. Επίσης η κα.Κουτσούκου, αναφέρθηκε και σε μία παγκόσμια πρωτοπορία που ετοιμάζεται να κατακτήσει ο ελληνικός τουριστικός τομέας. Δεν είναι άλλη από την νέα κατάταξη των καταλυμάτων, όχι μόνο με τα γνωστά «αστέρια», αλλά και με ένα νέο σύμβολο τα…δεντράκια! Συγκεκριμένα, σε βάθος χρόνου, τα καταλύματα θα έχουν αυτή τη διπλή αξιολόγηση, «πολυτέλειας», παροχών, αλλά και βιωσιμότητας, η οποία θα είναι διακριτή στον επισκέπτη.
Ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θεόδωρος Τζούμας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις διαχείρισης της τουριστικής ροής, ειδικά κατά τις περιόδους κρίσεων, όπως έγινε με την κακοκαιρία Daniel, τη στιγμή που το νησί φιλοξενούσε 50.000 επισκέπτες. «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα διαχειριστούμε τους τουρίστες σε τέτοιες καταστάσεις», υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη κατάστρωσης ειδικού σχεδίου ενημέρωσης τουριστών, καθώς «οι τουρίστες δεν λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω του 112». Αυτή την περίοδο σχεδιάζεται ένα τέτοιο σύστημα στη Σκιάθο όπου η πληροφορία θα διαχέεται από ντόπιους και επαγγελματίες του τουρισμού προς τους επισκέπτες μέσω ειδικής πλατφόρμας. Η Σκιάθος επίσης συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, υιοθετώντας πρώτη από όλα τα νησιά τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Κατά τον Δήμαρχο, το επόμενο διάστημα οι βασικοί στόχοι είναι η ανάπτυξη της προαναφερθείσας πλατφόρμας, αλλά και η προβολή των πολιτιστικών και φυσικών πόρων της περιοχής, με τα 100χλμ.δασικών μονοπατιών, τον μεσαιωνικό οικισμό και την γαστρονομία. «Ξεναγός των επισκεπτών πλέον θα είναι ο …Παπαδιαμάντης! Φτιάχνουμε ένα σύστημα με QR Codes σε όλο το νησί, όπου σκανάροντας ακούς ιστορίες του για τη Σκιάθο εμπνευσμένες απ΄το μέρος που βρίσκεσαι!».
Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, Σωκράτης Αναγνώστου, από τη μεριά του μίλησε για τη στρατηγική ανάπτυξης του «πράσινου λιμανιού» του Βόλου, με σημαντικότερο έργο την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με συλλέκτες. «Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 1,32 MW θα μας επιτρέψει την εξοικονόμηση 400.000 ευρώ σε βάθος δεκαετίας», ανέφερε, ενώ δρομολογούνται δράσεις cold ironing για την ηλεκτροδότηση των ελλιμενισμένων πλοίων. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών είναι επίσης σε πρώτη προτεραιότητα αφού μειώνει αφενός τη σπατάλη του χαρτιού και αφετέρου τις περιττές μετακινήσεις των εργαζομένων. To όνειρο του κ.Αναγνώστου για το 2025 είναι η αξιοποίηση του «τρένου του Πηλίου», όταν μπορέσουν να σταθμεύσουν πάλι μεγάλα κρουαζιερόπλοια, βύθισης άνω των 7,5 μέτρων, στο λιμάνι. «Οι τουρίστες από το πλοίο θα προμηθεύονται εντός εισιτήρια για το τρενάκι και θα απολαμβάνουν μια ολιστική εμπειρία βουνού και θάλασσας!». Στο σημείο αυτό η κα. Κουτσούκου πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού έχει στραφεί πλέον σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των ελληνικών βουνών ανεξαρτήτως εποχής και χιονόπτωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «Πλέον λόγω κλιματικής κρίσης, η σημασία του βουνού αναβαθμίζεται και για το καλοκαίρι, ως μια όαση δροσιάς».