ESG+Stories

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την τουριστική βιομηχανία του ευρωπαϊκού Νότου

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του 2019, μέχρι το 2050 το κλίμα της Μαδρίτης θα μοιάζει με εκείνο του αφρικανικού Μαρακές, το Λονδίνο θα έχει θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές που είχε μέχρι πρόσφατα η Βαρκελώνη, και η Στοκχόλμη θα έχει αποκτήσει ηπιότερο κλίμα καθώς θα θυμίζει τη Βουδαπέστη.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την τουριστική βιομηχανία του ευρωπαϊκού Νότου

Τεκτονικές µεταβολές και οικονομικό πλήγμα για τον ευρωπαϊκό Νότο επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τουρισμού και ταξιδιών, έναν κλάδο που το περασμένο έτος συνεισέφερε στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου 1,9 τρισ. ευρώ. Το άλλοτε ιδανικό κλίμα της Ελλάδας και της Ιταλίας, που προσείλκυε εδώ και δεκαετίες εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, προβλέπεται πως θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν, με τις μεσογειακές θερμοκρασίες να μεταφέρονται σαφώς βορειότερα, σε χώρες όπως η Βρετανία, και τον ευρωπαϊκό Νότο να αποκτά καιρικές συνθήκες Αφρικής.

.

Ο καύσωνας που εξώθησε τις ελληνικές αρχές να κλείνουν την Ακρόπολη τις μεσημεριανές ώρες ανάγκασε και τους τουρίστες στη Σαρδηνία και τη Σικελία να κλειστούν στα κλιματιζόμενα ξενοδοχεία τους. Αν συνεχιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα δεχθούν καίριο πλήγμα οι οικονομίες των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, καθώς ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 14,9% του ΑΕΠ στην Ελλάδα με στοιχεία του 2021, και το 9,1% και το 8,5% του ΑΕΠ της Ιταλίας και της Ισπανίας αντιστοίχως.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του 2019, μέχρι το 2050 το κλίμα της Μαδρίτης θα μοιάζει με εκείνο του αφρικανικού Μαρακές, το Λονδίνο θα έχει θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές που είχε μέχρι πρόσφατα η Βαρκελώνη, και η Στοκχόλμη θα έχει αποκτήσει ηπιότερο κλίμα καθώς θα θυμίζει τη Βουδαπέστη.

Αυτές οι αλλαγές θα πλήξουν καίρια την τουριστική βιομηχανία των χωρών του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς θα αλλάξουν τις επιλογές των τουριστών και θα εξαφανίσουν μια πηγή σημαντικού εισοδήματος. Εως τώρα η τουριστική βιομηχανία δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τις επερχόμενες μεταβολές και δεν έχει προετοιμαστεί για τη νέα κατάσταση. Μιλώντας στο Bloomberg, η Καταρίνα Μαρτίνεζ Πάρντο, συνεργάτρια του ομίλου Boston Consulting Group που ειδικεύεται σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας, αναφέρει ότι «υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας που μόλις τώρα αρχίζει να ξυπνάει». Η ίδια υπογραμμίζει πως σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμος ο κλάδος για μια τέτοια αλλαγή. Οι εκκενώσεις ξενοδοχείων και η απομάκρυνση περίπου 19.000 τουριστών μόνο από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου θα λειτουργήσουν αποθαρρυντικά για τους επίδοξους τουρίστες στο μέλλον. Σύμφωνα, πάντως, με τον Τζομ Τζένκινς, διευθύνοντα σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Τουριστικής Ενωσης, η τουριστική βιομηχανία του ευρωπαϊκού Νότου δεν πρόκειται να χαράξει νέα πορεία και να λάβει επιχειρηματικές αποφάσεις για τα όσα εφιαλτικά έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε φημισμένα ελληνικά νησιά. Ο ίδιος τονίζει πως ο κλάδος δεν θα σπεύσει να αλλάξει προτού καταγράψει μεταβολές στη συμπεριφορά των τουριστών και τονίζει πως «θα ήταν πολύ περίεργο να κάνουν κάτι τέτοιο».

Η κλιματική κρίση ήδη επηρεάζει το σύνολο των χωρών της Μεσογείου. (A.P.)

Τόσο ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός της TUI όσο και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet δηλώνουν πως δεν βλέπουν ουσιαστική αντίδραση στον καύσωνα από πλευράς όσων σχεδιάζουν να επισκεφθούν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν, όμως, ήδη επηρεάσει τους τουρίστες σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας Delta περίμεναν επί ώρες μέσα στην εξουθενωτική ζέστη για να πάρουν την πτήση τους από το Λας Βέγκας προς την Ατλάντα. Στην Ευρώπη ο τουριστικός κλάδος αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη κατά μέσον όρο 3,3% ετησίως μέχρι το 2032. Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, από τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων στις νότιες χώρες. Οπως επισημαίνει η Moody’s Investors Service, σε περίπτωση ιδιαίτερα συχνής επανάληψης των εφιαλτικών εικόνων του φετινού καλοκαιριού, «η Νότια Ευρώπη μπορεί να μην είναι μακροπρόθεσμα τόσο ελκυστικός τουριστικός προορισμός ή τουλάχιστον μπορεί να μειωθούν το ενδιαφέρον και η ζήτηση για τους καλοκαιρινούς μήνες».

Ορισμένοι ερευνητές έχουν επιχειρήσει να υπολογίσουν την κλίμακα του πλήγματος στον τουρισμό σε περίπτωση ορισμένων ακραίων σεναρίων. Σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε φέτος στη δημοσιότητα καταλήγει στην εκτίμηση πως αν αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου και η άνοδος συνοδευθεί με κάποιες οικολογικές καταστροφές, τότε θα σημειωθεί απότομη πτώση τουλάχιστον 9% του τουρισμού στα Ιόνια νησιά. Το ίδιο σενάριο καταλήγει πως θα σημειωθεί πτώση 16% του τουρισμού στη δυτική Ουαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ