Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Group AG, Sergio Ermotti, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα πρέπει να βασίζονται στις τράπεζες ως de facto "κλιματική αστυνομία" και θα πρέπει οι ίδιοι να παρέχουν τα κατάλληλα κίνητρα στις εταιρείες για την απαλλαγή από τον άνθρακα.
.
Η μετάβαση στο καθαρό μηδέν "δυσκολίες" που θα απαιτήσουν την επίτευξη σωστής ισορροπίας μεταξύ της κυβερνητικής δράσης και των κινήτρων που καθοδηγούνται από την αγορά, δήλωσε ο Ermotti μέσω βιντεοσύνδεσης σε συνέδριο στο Λουγκάνο της Ελβετίας την Πέμπτη που διοργανώθηκε από μια ένωση Ελβετών επαγγελματιών της βιώσιμης χρηματοδότησης. Δυστυχώς, ο χρηματοπιστωτικός τομέας "αποτελεί ελκυστικό στόχο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής" που επιθυμούν να "μεταφέρουν τουλάχιστον μέρος της ευθύνης των μη δημοφιλών αποφάσεων στις τράπεζες", δήλωσε ο Ermotti.
Τα σχόλια αυτά, τα οποία απηχούν τις δηλώσεις που έκανε ο Ermotti στο Νταβός, όταν προειδοποίησε για τον υπερβάλλοντα ζήλο των ρυθμιστικών αρχών που μπορεί να θέλουν να υπαγορεύσουν τον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές επιδιώκουν τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι πρώτα χρειάζεται ευρύτερη νομιμοποίηση. Θα πρέπει να είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να αποφασίζουν ποια περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται πράσινα ή καφέ, όχι των κεντρικών τραπεζών ή των εποπτικών αρχών, δήλωσε την Πέμπτη.
"Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό των φορέων χάραξης πολιτικής: Είμαστε μέρος του ιδιωτικού τομέα και πρέπει να εκπροσωπούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα των πελατών μας", δήλωσε. "Παρόλο που δεν αισθανόμαστε άνετα να αναλάβουμε το ρόλο του ρυθμιστή προτύπων για όλους τους οικονομικούς παράγοντες ή της κλιματικής αστυνομίας για λογαριασμό των αρχών, είμαστε σίγουροι για τα καθήκοντά μας ως διαχειριστές χρηματοοικονομικών κινδύνων".
Η εκδήλωση στο Λουγκάνο επικεντρώθηκε στο ρόλο των αγορών άνθρακα στη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Ο Ermotti δήλωσε ότι τα πιστωτικά μόρια άνθρακα μπορούν να παρέχουν "έναν μηχανισμό δημιουργίας πρόσθετων εσόδων που παρέχει κίνητρα για επενδύσεις τόσο σε λύσεις που βασίζονται στη φύση όσο και σε λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία και συμβάλλουν άμεσα στην απομάκρυνση των εκπομπών από την ατμόσφαιρα".