Η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και οι σημαντικοί συστημικοί κίνδυνοι που αυτή συνεπάγεται για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν επισημανθεί συστηματικά τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από τους περιβαλλοντολόγους.
Κανένας κλάδος δεν μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό του ξεχωριστό από το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί - είτε περιβαλλοντικά, είτε κοινωνικά, είτε από την άποψη των κυβερνητικών κανονισμών και απαιτήσεων.
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με μια γερμανική ασφαλιστική εταιρεία που παρακολουθεί τους φυσικούς κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτές οι φυσικές καταστροφές οδήγησαν σε ζημιές ύψους 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
Αυτό απηχεί την προειδοποίηση που εξέδωσε η Τράπεζα της Αγγλίας το 2019, όταν δήλωσε ότι αν οι χρηματοδότες και οι ασφαλιστές δεν έκαναν τίποτα για την αντιμετώπιση και τη μείωση της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος θα δει μια απότομη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Κοντά στις προβλέψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρόκειται για μια ζοφερή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Γίνεται σαφές ότι οι τράπεζες και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι χρηματοπιστωτικοί φορείς πρέπει να θωρακιστούν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες μπορούν να το επιτύχουν αυτό είναι η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών παραγόντων (ή ESG) στις προσεγγίσεις, τις λειτουργίες και τα συστήματά τους. Ως ένα σύνολο προτύπων που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες μιας εταιρείας και να εκτιμήσουν τις πιθανές επενδύσεις, το ESG αποτελεί ένα αξιόπιστο βαρόμετρο για τη βιωσιμότητα.
Όταν οι τράπεζες επενδύουν σε αυτά τα κριτήρια, μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουν το είδος των κοινωνικά και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων ιδρυμάτων που επιθυμούν τα ενδιαφερόμενα μέρη τους.
Είναι σημαντικό τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των πόρων για τις επιχειρήσεις - να αναλάβουν δράση και να ενεργήσουν υπεύθυνα, εφαρμόζοντας μια κουλτούρα και μια προσέγγιση που ενσωματώνει τις ανησυχίες και τους παράγοντες ESG στη λειτουργική τους κουλτούρα.
Ένας από τους πιο επιτακτικούς λόγους για τους οποίους οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν αυτή την προτεραιότητα είναι ότι η γενιά Millennials, η οποία είναι έτοιμη να λάβει μια από τις πιο πολύτιμες μεταβιβάσεις κληρονομικού πλούτου στην ιστορία (εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 68 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030), είναι γνωστό ότι έχει κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτή η γενιά συνήθως υποστηρίζει τράπεζες, επενδύσεις και ταμεία με αποδεδειγμένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Για το λόγο αυτό είναι επίσης γνωστό ότι οι Millennials ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να ποντάρουν σε εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια με μετρήσιμα στοιχεία ESG.
Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι Millennials έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επενδύσουν σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ή σε μια μετοχή εάν η κοινωνική ευθύνη αποτελεί συστατικό στοιχείο της αφήγησης για τη δημιουργία αξίας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι έως και τα δύο τρίτα των Millennials θεωρούν τις επενδυτικές τους αποφάσεις ως σημαντική συνιστώσα των κοινωνικών και περιβαλλοντικών τους αρχών. Όσο πιο γρήγορα οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG στην εταιρική πρακτική τους, στην κατανομή των κεφαλαίων και στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, τόσο καλύτερα θα μπορέσουν να αποκτήσουν αυτή τη σημαντική πελατειακή βάση.