Εκδήλωση με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Αγροδιατροφής» πραγματοποιείται σήμερα 21 Νοεμβρίου 2023, ώρα 09:30 – 17:00 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ Food) σε συνεργασία με τον ΑWomanCanBe.org και το ESG+ Stories. H ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει την υποστήριξη του ΚΕΑΚ (Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας).
.
Δείτε ζωντανά την εκδήλωση:
Σκοπός της ημερίδας είναι να εμπνεύσει και να παρακινήσει γυναίκες, επιχειρηματίες ή μη, να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους και να πετύχουν τους στόχους τους. Η εκδήλωση σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση για το 2023 του προγράμματος «Ενδυνάμωση Γυναικών στον τομέα της Αγροδιατροφής –Empowering Women in Agrifood (EWA)», το οποίο υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, project και ιδέες, που αναπτύχθηκαν από γυναίκες. Στόχος του είναι η ενδυνάμωση των γυναικών σε ένα τομέα που στερούνται ηγετικού ρόλου. Το πρόγραμμα οργανώνεται κάθε χρόνο από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΙΤ Food, και στην Ελλάδα υλοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό AWomanCanBe.org.
Στο πλαίσιο του EWA2023, 10 συμμετέχουσες έλαβαν για 6 μήνες, συνεχή υποστήριξη για τις επιχειρήσεις ή/και την ανάπτυξη των ιδεών/project τους, μέσω online training και εξατομικευμένου mentoring, τους δόθηκε πρόσβαση σε επενδυτές, ειδικούς και επιχειρηματίες που θα τις βοηθήσουν να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους και το πιο σημαντικό τους δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα αξίας 10.000€ και 5.000€. Να σημειωθεί ότι το πρώτο και δεύτερο βραβείο θα δοθεί στις νικήτριες μετά από αξιολόγηση από κριτική επιτροπή και θα ανακοινωθεί την ημέρα της εκδήλωσης.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα διεξαχθούν δύο συζητήσεις πάνελ με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την ισότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και γενικότερα την καινοτομία και τις εξελίξεις στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν:
O κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, Αντιπρύτανης Έρευνας Οικονομικών και Ανάπτυξης, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας spin -off του ΓΠΑ, SmartAgroHub , ο κ. Γεράσιμος Τζαμαρέλος, εγκεκριμένος καθηγητής επιχειρηματικών σεμιναρίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Δημόσιων Οργανισμών, με εξειδίκευση σε θέματα Digital Marketing και Επιχειρηματικότητας, ο κ. Τρύφων Φωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Άροσις, η κα Νάνσυ Ζαχαριάδου, Director της Μονάδας Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς , η κα Μαρία Χατζηλιάδου – Μαχαιρά: Διευθύντρια της AgriConsult και της Επιχειρησιακής Ανάπτυξης, ο κ. Γρηγόρης Μοσχόπουλος, υπεύθυνος του τμήματος Marketing του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς, η κα Βάσω Γιατσίδου, Γεωπόνος MSc. με εξειδίκευση στην Αστική Γεωργία και τα Βιώσιμα Διατροφικά Συστήματα & Δίκτυα, η κα Παρασκευή Τσιάρα, Στέλεχος του Κέντρου Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, η κα Φραγκίσκη Σύμπουρα, MSc Γεωπόνος, με ειδίκευση στην Επιστήμη και την Τεχνολογία Τροφίμων και αναπληρώτρια Υπεύθυνη Ποιότητας της Cosmocert AE, μέλος του ομίλου FoodChain ID, η κα Ζήνα Μαυροειδή, Γενική Διευθύντρια στο e-fresh.gr, η κα Άντζελα Πανταζή, στέλεχος Ανθρώπινου δυναμικού, πιστοποιημένη Coach και εκπαιδεύτρια Mindfulness, η κα Ασπασία Βλάχβεη, Καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάλυσης και Επιχειρηματικότητας (ΠΔΜ).
Οι 10 γυναίκες οι οποίες θα παρουσιάσουν τις ιδέες/προϊόντα τους στους κριτές αλλά και το κοινό και θα διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο των 10.000€ και 5.000€, είναι:
Η Ξένια Γκαλέτση, με την επιχειρηματική ιδέα της νεοφυούς εταιρείας Μέγας Καρπός, η Ιωάννα Διαμαντή ιδρύτρια της εταιρείας Rodonia, η Αγγελική Δράκου συν ιδρύτρια της εταιρείας Grizo & Prasino, η Σωτηρούλα Ευθυμιάδου, με την Mellas Honey Company, η Δρ. Αναστασία Κριτικού με την επιχειρηματική ιδέα Track4Value, η Μαρία-Ειρήνη Λέκκα, τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την επιχειρηματική ιδέα InhPreData, η Ρέτα Μπασακίδου, τεχνολόγος τροφίμων με ιδέες για δημιουργία εμπλουτισμένων τροφίμων, η Κατερίνα Μπουγάτσου με την StaliaOliveOil, η Ειρήνη Σπανούλη που πρωτοπορεί με καινοτομία στη μέθοδο καλλιέργειας αμυγδάλων και η Παναγιώτα Σωτηροπούλου για την υλοποίηση καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων.
Tο πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φέτος υλοποιείται σε 11 χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία) με τη συμμετοχή 110 υποψηφίων γυναικών.