Το ντόμινο εξελίξεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή επηρεάζοντας άμεσα γεωργία και κτηνοτροφία γίνεται όλο και πιο ορατό σε παγκόσμια κλίμακα. Ένα από τα πιο σπάνια είδη κατσίκας, τα «Τζιρτζεντάνα» με τα χαρακτηριστικά σπειροειδή κέρατα που εκτρέφονται στη Σικελία εδώ και αιώνες, εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
.
Σύμφωνα με το Reuters, η λειψυδρία φαίνεται ότι θα αποφέρει το τελειωτικό πλήγμα για την αυτόχθονα φυλή. Ο καυτός ήλιος πάνω από τους στέρφους λόφους του Σαν Κατάλντο στη Σικελία φέρνει μόνο απελπισία για τον ντόπιο κτηνοτρόφο Λούκα Καμαράτα που προσπαθεί να βρει τροφή για το κοπάδι του στο γυμνό τοπίο.
«Τα βοσκοτόπια εξαφανίστηκαν», λέει στο Reuters ο Καμαράτα, καθώς κοιτάζει λυπημένος το κοπάδι του, κατσίκες της φυλής τζιρτζεντάνα, μιας σπάνιας ράτσας που οι ντόπιοι προσπαθούν να σώσουν από την εξαφάνιση.
Η σικελική επαρχία του Αγκριτζέντο φιλοξενούσε κάποτε 30.000 κατσίκες τζιρτζεντάνα, μέχρι το 2013 όμως ο πληθυσμός είχε μειωθεί σε μόλις 390.
Η αυτόχθων φυλή ξεχωρίζει για τα σπειροειδή της κέρατα και δίνει γάλα άριστης ποιότητας, από το οποίο παράγονται τυριά όπως η ρικότα, η οποία επίσης θα αντιμετωπίσει ελλείψεις στην αγορά.
Άλλοι λένε ότι τα κατσίκια έφτασαν στη Σικελία με τους Έλληνες αποίκους γύρω στο 700 π.Χ., άλλοι πιστεύουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί από άραβες εισβολείς τον 8ο αιώνα μ.Χ. Η λειψυδρία που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι θα καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα για τα τζιρτζεντάνα. Το νερό πλέον σπανίζει στις κεντρικές περιοχές της Σικελίας όπως το Σαν Κατάλντο, όπου οι περισσότεροι ταμιευτήρες έχουν στερέψει.
Η παρατεταμένη περυσινή ξηρασία είχε αναγκάσει τις τοπικές αρχές να μοιράζουν νερό με το δελτίο, ακόμα και για οικιακή χρήση στις μεγάλες πόλεις. Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται τώρα ότι σύντομα θα αναγκαστούν να στείλουν τα κοπάδια τους για σφαγή.
Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε δραματικά πέρυσι στην Ιταλία, καθώς οι καλλιέργειες σταφυλιού, ελιάς και φρούτων επλήγη από τους καύσωνες που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος.