Η Loop Mission ακολουθεί μια αντισυμβατική προσέγγιση στον τρόπο που φτιάχνει σνακ —και βγάζει χρήματα. Η startup πληρώνει για προϊόντα τα οποία κανονικά θα πετάγονταν στον κάλαθο των αχρηστών και της δίνει μια δεύτερη ζωή σε χυμούς, αναψυκτικά, μπύρες, σαπούνια και μπισκότα, οι τιμές των οποίων είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες για να επιταχυνθούν οι πωλήσεις και να μετακινηθεί το απόθεμα. Η φόρμουλα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τον πλανήτη και να αποφέρει κέρδος.
.
Η καναδική εταιρεία αντιμετωπίζει τη σπατάλη τροφίμων, που συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας μια αγορά για πλεονάζοντα φρούτα και λαχανικά, ενώ παράλληλα αξιοποιεί ένα αυξανόμενο καταναλωτικό ήθος βιωσιμότητας. Τα προϊόντα της πωλούνται σε όλη τη χώρα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και πωλητές αλκοόλ, και η Loop - το όνομα αντικατοπτρίζει την εστίασή της στην κυκλική οικονομία - ετοιμάζεται να εισέλθει στις ΗΠΑ.
«Δεν μπορείς να είσαι απλώς ένας χίπης που προσπαθεί να σώσει τον κόσμο», λέει ο συνιδρυτής David Côté, 39 ετών, στα κεντρικά γραφεία της Loop σε στυλ σοφίτας στο Μόντρεαλ. «Πρέπει να είστε στον κόσμο των επιχειρήσεων για να αλλάξετε αυτές τις μεγάλες εταιρείες εκεί έξω».
Τα περισσότερα από τα προιόντα δεν έχουν σαπίσει ή δεν έχουν καν χάλασει. Τα παντοπωλεία δεν αφήνουν τα ράφια να είναι γυμνά και οι καταναλωτές αποφεύγουν τα προϊόντα που θα δουν τρύπες ή ατέλειες και έτσι οι λιανοπωλητές παραγγέλνουν πάρα πολλά. «Λαμβάνουμε τηλεφωνήματα κάθε μέρα για σπατάλη φορτηγών», λέει ο Côté. Μετά από πέντε χρόνια, η Loop λέει ότι η ποσότητα της περίσσειας τροφής που μετασχηματίζεται περιλαμβάνει περισσότερους από 8.000 μετρικούς τόνους προϊόντων.
Η επιχείρηση, νόμιμα καταχωρισμένη ως Loop Juices, αποτελεί μέρος ενός μικρού αλλά αυξανόμενου αριθμού εταιρειών που επικεντρώνονται στην ανακύκλωση τέτοιων τροφίμων. Άλλες μετατρέπουν τα χρησιμοποιημένα δημητριακά από την παρασκευή μπύρας σε αλεύρι ζυμαρικών, φτιάχνουν τσάι σε σκόνη από φύλλα φυτού καφέ arabica, καθαρίζουν και εμφιαλώνουν το νερό που έχει απομείνει από την παρασκευή χυμού.
Loop Mission takes an unconventional approach to the way it makes snacks—and money.
The Canadian startup diverts surplus fruits and vegetables away from landfills and turns them into consumer products like juices, sodas, beers, soaps, and cookies. Here's how pic.twitter.com/qtcxtPESrJ
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) February 14, 2022