ESG+Stories

Ο τομέας τροφίμων και ποτών στο στόχαστρο του Climate Action 100+

Ο συγεκριμένος κλάδος ευθύνεται γα το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηποίου παγκοσμίως και πρέπει άμεσα να λήφθούν μέτρα, διαφορετικά δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού
Ο τομέας τροφίμων και ποτών στο στόχαστρο του Climate Action 100+

Η πρωτοβουλία Climate Action 100+ για την εμπλοκή των επενδυτών με επίκεντρο το κλίμα έθεσε στο στόχαστρό της τον τομέα των τροφίμων και ποτών, με τη σημερινή έκδοση μιας σειράς συνιστώμενων προσδοκιών των επενδυτών για τον τομέα όσον αφορά τις δράσεις που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της μετάβασης σε μια οικονομία καθαρού μηδενός.

Η δράση Climate Action 100+ είναι μια πρωτοβουλία, με περισσότερους από 600 επενδυτές που εκπροσωπούν περισσότερα από 55 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, η οποία στοχεύει στους μεγαλύτερους εταιρικούς φορείς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο να προωθήσουν τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την κλιματική αλλαγή και να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές με το net zero, προκειμένου να συμβάλουν στον περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος της Δράσης για το Κλίμα 100 +'s Global Sector Strategies, εστιάζοντας στις στρατηγικές δέσμευσης των επενδυτών για την απαλλαγή από τον άνθρακα, στοχεύοντας σε τομείς με υψηλές εκπομπές ρύπων. 

Ο τομέας τροφίμων και ποτών αντιποροσωπεύει το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δύσκολα μπορεί να μειώσει ο συγκεκριμένος κλάδος τις εκπομπές, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχεται από τις αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών τροφίμων και ποτών και όχι από τις "άμεσες" εκπομπές από τις δραστηριότητες των εταιρειών.

Σύμφωνα με τη Δράση για το Κλίμα 100+, προκειμένου να επιτευχθούν οι επιστημονικά τεκμηριωμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών, οι μεμονωμένες εταιρείες και ο τομέας στο σύνολό του θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές από τομείς όπως η γεωργία και η χρήση γης, με συνολική μείωση των εκπομπών κατά 85%  για την επίτευξη του στόχου έως το 2050.

Οι βασικοί τομείς δράσης με τις μεγαλύτερες δυνατότητες αντιμετώπισης των επιπτώσεων των εκπομπών περιλαμβάνουν την εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών, την αποκατάσταση των εκχερσωμένων εκτάσεων και τη χρήση γεωργικών πρακτικών που μετριάζουν και δεσμεύουν τον άνθρακα.

Ορισμένες από τις βασικές προσδοκίες για τις εταιρείες τροφίμων και ποτών που περιγράφονται στην έκθεση στρατηγικής, περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της δράσης για το κλίμα στην αλυσίδα εφοδιασμού στις εταιρικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις πολιτικές προμηθειών και την παροχή κινήτρων στους γεωργικούς παραγωγούς για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων της φυτικής και ζωικής παραγωγής και την ενίσχυση της δέσμευσης άνθρακα στη γεωργία. 

Οι νέες προσδοκίες έρχονται λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης-ορόσημο της IPCC, η οποία προειδοποιεί ότι ο πλανήτης κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και ότι απαιτούνται οι απαραίτητες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι προσδοκίες των επενδυτών αναπτύχθηκαν από το Ceres και το PRI, δύο από τα ιδρυτικά δίκτυα επενδυτών της πρωτοβουλίας Climate Action 100+.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ