Θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που θα αναλάβει τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, σχεδιάζει να συστήσει ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η πιθανή είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλων επενδυτών στο έργο.
.
Ο συντονισμός των Υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων των δυο χωρών (Ρυθμιστικές Αρχές και Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς) και τα επόμενα βήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Παπαναστασίου, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023.
Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου, υπό τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, συμμετείχε ο Μάνος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που ανέλαβε πρόσφατα το ρόλο του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης) – Κύπρου – Ισραήλ.
Ο κ. Παπαναστασίου και η κυρία Σδούκου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, για να προχωρήσει, απρόσκοπτα, το έργο και κατέγραψαν τα βήματα που απαιτούνται για τη μεταφορά των αδειών στο νέο project promoter.
Ο κ. Μανουσάκης ενημέρωσε τους δυο Υπουργούς για την εξέλιξη των σχετικών συζητήσεων και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από άλλους φορείς για να επενδύσουν στο έργο.
Επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα τεχνικής φύσεως που άπτονται της επιχορήγησης της διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο «Διασυνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility- CEF), με το ποσό των 657 εκατ. ευρώ, για την καλή πορεία των συζητήσεων με τον αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης CINEA (Εκτελεστική Υπηρεσία για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον) για την επιτάχυνση εκταμίευσης των προκαταβολών, για το έργο εντός του τρέχοντος έτους.