Οι επενδυτές σε υποδομές κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν το ένα τρίτο των χρημάτων τους, ή περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν οι χώρες δεν σχεδιάσουν την ομαλή μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία μέχρι τα μέσα του αιώνα, όπως έδειξε μια μελέτη που μοιράστηκε για πρώτη φορά στο Reuters.
.
Οι ερευνητές περιγράφουν αυτό το χειρότερο σενάριο από την άποψη ότι οι κυβερνήσεις θα κινηθούν καθυστερημένα ή απροσδόκητα για να επιβάλουν φόρους στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι απότομες κινήσεις θα οδηγούσαν σε ένα σοκ τιμών που θα ενίσχυε τον πληθωρισμό και θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων, επηρεάζοντας την καθαρή αξία των επενδύσεων.
Τα χαρτοφυλάκια υποδομών θα μπορούσαν να χάσουν έως και το ήμισυ της αξίας τους, σύμφωνα με την έρευνα του EDHEC Infrastructure & Private Asset Research Institute.
"Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ό,τι νομίζει ο κόσμος", δήλωσε ο συν-συγγραφέας Frederic Blanc-Brude τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ οι συνομιλίες για το κλίμα COP28 διεξάγονται στο Ντουμπάι. "Θα γίνουν υλικά νωρίτερα και περισσότερο από ό,τι αναμένεται και οι άνθρωποι πρέπει να ξυπνήσουν".
Αντίθετα, σε μια ομαλή μετάβαση, όπου το σύστημα αλλάζει σταδιακά για να περιορίσει τις εκπομπές, το κόστος θα απορροφηθεί ως μέρος των κανονικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Και τα δύο σενάρια αξιολογήθηκαν σε 9.000 περιουσιακά στοιχεία υποδομών - συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, δρόμων με διόδια, σταθμών παραγωγής ενέργειας, θαλάσσιων λιμένων και αγωγών - αλλά δεν συμπεριέλαβαν το πιθανό νομικό, αγοραίο και τεχνολογικό κόστος, οπότε ήταν συντηρητικά, δήλωσε ο Blanc-Brude.
Χωρίς μια ομαλή μετάβαση, τα μεγαλύτερα "μεταβατικά" σοκ θα υποστούν οι επενδυτές σε εταιρείες ενέργειας και ύδρευσης, όπου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας 38% ή περίπου 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δικτύων θα μπορούσαν να χάσουν το 33% της αξίας τους, ή 104 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υποδομές δεδομένων βρίσκονταν στο 32%, ή 61 δισεκατομμύρια δολάρια