Την πεποίθηση ότι η ενεργειακή μετάβαση, παρά τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της, εξέφρασε από το βήμα των Καθημερινή Summits ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βγουν κερδισμένες από την πράσινη ανάπτυξη αλλα υπάρχουν και κίνδυνοι για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις» ανέφερε συγκεκριμένα.
Σημείωσε δε ότι η ελληνική αγορά έχει μειώσει κατά 29% τις εκπομπές ρύπων έναντι 22% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι, στο τέλος της ημέρας και σε βάθος χρόνου, το εγχείρημα θα φέρει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. «Πρέπει βέβαια να είμαστε ρεαλιστές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το εγχείρημα. Πρέπει να μπορέσουμε να επιταχύνουμε σημαντικά τις επενδύσεις στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και να λάβουμε υπόψη την εξάρτηση από το φυσικό αέριο τα αμέσως επόμενα χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παράμετρο της αποθήκευσης ενέργειας.
Ο ίδιος πρόσθεσε - ευρύτερα για την πορεία των επενδύσεων - ότι η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά ζητήματα που αφορούν στην απονομή δικαιοσύνης, στις αδειοδοτήσεις κ.ο.κ.. Ο κ. Παπαλεξόπουλος εκτίμησε ότι η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται σε καλό δρόμο και υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις «δεν περιμένουν το κράτος, προχωρούν και υλοποιούν σχέδια», γι' αυτό και «έχουν μειώσει τις εκπομπές ρύπων περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όπως είπε, η πολιτεία πρέπει απλώς να δημιουργήσει το πλαίσιο και να διαχειριστεί προκλήσεις όπως αυτές που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της χώρας.
Χαρακτήρισε δε «μαραθώνιο που θα κρατήσει 10ετίες» το project της «πράσινης» μετάβασης, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν αρκεί μόνη της, θα πρέπει να προχωρήσει και ο υπόλοιπος κόσμος μαζί της».
Αναφορικά με το ESG ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε ότι τόσο οι επενδυτές όσο και το τραπεζικό σύστημα έχει αρχίσει και συγκεντρώνεται στο θέμα ESG και είναι κάτι που θα παίξει ρόλο στις χρηματοδοτήσεις.
«Το ESG έχει ξεφύγει από την έννοια των καλών σχέσεων και έχει γίνει πυρήνας της ίδιας της στρατηγικής των επιχειρήσεων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το ESG είναι ένα εργαλείο στρατηγικής για να προσελκύει επενδύσεις, πελάτες και καλύτερους εργαζόμενους».