ESG+Stories

Empowering Women in Agrifood: Eυκαιρίες και προκλήσεις στην γυναικεία επιχειρηματικότητα

Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Αγροδιατροφής» από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ Food) σε συνεργασία με τον A Woman Can Be και το ESG+ Stories, συζητήθηκαν οι προκλήσεις της γυναικείας επιχειρηματικότητας, το φυλετικό χάσμα και η σημασία της γυναικείας εκπροσώπησης στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. 
Empowering Women in Agrifood: Eυκαιρίες και προκλήσεις στην γυναικεία επιχειρηματικότητα

Στο πάνελ με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Ισότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος, Φαίδρα Μαυρογιώργη, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της ισότητας και της εκπροσώπησης των γυναικών από leaders του κλάδου. 

.

Αρχικά, η κα Ζήνα Μαυροειδή, Managing Director e-fresh.gr έθεσε επί τάπητος το λεγόμενο «έμφυλο χάσμα» στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων των οποίων ηγούνται γυναίκες.  Πρόσθεσε δε ότι για τις γυναίκες παραμένει θέμα η εξισορρόπηση ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή. Εθεσε επίσης την παράμετρο της «ενεργητικής ακρόασης» όπως την χαρακτήρισε. Την ανάγκη δηλαδή των λεγόμενων μεντόρων να ακούν, ακόμα και αν διαφωνούν ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες.

Από την πλευρά της η κα Νάνσυ Ζαχαριάδου, Director της Μονάδας Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δράσεων, Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στις δράσεις της τράπεζας για την ισότητα των φύλων όπως αυτές που γίνονται στα σχολεία με στόχο την όσμωση των παιδιών σε εμφυλα και φυλετικά ζητήματα. «Η ενσωμάτωση και η συμπερίληψη αποτελούν κεντρικά ζητήματα για την Τράπεζα Πειραιώς», είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε τα προγράμματα τα οποία έχει δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς προς αυτή την κατεύθυνση όπως Το Women Founders and Makers. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, δικτύωσης (networking) και mentoring και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν δημιουργήσει ή επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η κυρία Ζαχαρίαδου σημείωσε ότι το παραπάνω πρόγραμμα επεκτείνεται και σε άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. 

Η κα Άντζελα Πανταζή, Στέλεχος Ανθρώπινου δυναμικού, πιστοποιημένη Coach και εκπαιδεύτρια Mindfulness αναφέρθηκε στα στερεότυπα που ακολουθούν τις γυναίκες. Ως παράδειγμα έφερε το ζήτημα της προαγωγής ενός άνδρα και μια γυναίκας με τα ίδια προσόντα. Στην τελική απόφαση μπορεί να παίξει (αρνητικό) ρόλο η προσωπική ζωή μιας γυναίκας. Η κυρία Πανταζή τόνισε επίσης οτι «το ζήτημα για παράδειγμα των ποσοστώσεων στην πολιτική ακόμα και σήμερα προτάσσεται ως ανάγκη, παρά επιθυμία». 

Η κα Μαρία Χατζηλιάδου – Μαχαιρά, Διευθύντρια της AgriConsult και της Επιχειρησιακής Ανάπτυξης στάθηκε στην ανάγκη για επενδυτικά εργαλεία στον αγροτοδιατροφικό κλάδο. Σημείωσε ότι πολλές γυναίκες βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις, χωρίς όμως να αναγνωρίζεται ανάλογα η συνεισφορά τους. Στην ερώτηση για την χαμηλή θέση της Αθήνας και ευρύτερα της Ελλάδος ως προς την δραστηριοποίηση των γυναικών, η κυρία Χατζηλιάδου - Μαχαιρά ανέφερε ότι «υπήρξε περίπτωση όπου ζητούσαν το αφεντικό της επιχείρησης και επέμεναν ότι δεν μιλούν με γυναίκες». Ως προς αυτή την κατεύθυνση  χρειάστηκε επιμονή και υπομονή για να πετύχει την καθιέρωση της σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο.

Η κα Ασπασία Βλάχβεη, Καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάλυσης και Επιχειρηματικότητας (ΠΔΜ) στάθηκε εκ νέου στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Για την ίδια σημαντικό ζήτημα παραμένει η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των μικρών παιδιών τα οποία από τα τρία τους έτη, όπως σημείωσε διαμορφώνουν τον μελλοντικό τους χαρακτήρα. Η ίδια επεσήμανε ότι η ισότητα και η γυναικεία επιχειρηματικότητα συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη καθώς αυξάνονται οι ανθρώπινοι πόροι και η ποικιλομορφία στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ