ESG+Stories

Επενδυτές προειδοποιούν την Ε.Ε. για τις επιπτώσεις από την απλούστευση της δέσμης ESG Omnibus

Επιχειρήσεις και οργανισμοί που εκπροσωπούν κεφάλαια 6,6τρισ.ευρώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περικοπή κανονισμών ESG από την «Πυξίδα» της Ε.Ε. .
Επενδυτές προειδοποιούν την Ε.Ε. για τις επιπτώσεις από την απλούστευση της δέσμης ESG Omnibus

Μια ομάδα με περισσότερες από 200 επιχειρήσεις και οργανισμούς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών που εκπροσωπούν ΑΜΚ ύψους 6,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε την έκδοση νέας δήλωσης, με την οποία προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η χαλάρωση των βασικών κανονισμών της για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας στην επικείμενη πρότασή της για το «πακέτο Omnibus» θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πολιτική αβεβαιότητα και να θέσει σε κίνδυνο τη ροή κεφαλαίων προς τους στόχους της ΕΕ για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

.

Οι υπογράφοντες τη δήλωση, που δημοσιεύθηκε από οργανισμούς που επικεντρώνονται στη βιώσιμη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις, Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βιώσιμων Επενδύσεων (Eurosif) και τις Αρχές για Υπεύθυνες Επενδύσεις (PRI), περιλαμβάνουν περισσότερους από 160 ιδιοκτήτες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, καθώς και 49 παρόχους υπηρεσιών και άλλους υποστηρικτικούς οργανισμούς.

Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της «Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας», από την Επιτροπή της Ε.Ε., του νέου οδικού χάρτη με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης. Η «Πυξίδα» περιλαμβάνει διάφορες δράσεις με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου και του φόρτου υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες.

Μεταξύ των πρώτων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν στο πλαίσιο του νέου χάρτη ανταγωνιστικότητας είναι η δέσμη μέτρων «Omnibus», η οποία πρόκειται να προταθεί αργότερα τον Φεβρουάριο και «θα καλύψει μια εκτεταμένη απλούστευση στους τομείς της υποβολής εκθέσεων για τη βιώσιμη, της δέουσας επιμέλειας για τη βιωσιμότητα και της ταξινόμησης». Οι βασικοί κανονισμοί περιλαμβάνουν την οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), την οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD) και τον κανονισμό για την ταξινόμηση.

Οι βασικές προτάσεις για την απλούστευση των απαιτήσεων γνωστοποίησης βιωσιμότητας για τις εταιρείες περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός νέου ορισμού των μικρών εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος περιλαμβάνει χιλιάδες επιχειρήσεις της ΕΕ και περιγράφεται ως «μεγαλύτερος από τις ΜΜΕ αλλά μικρότερος από τις μεγάλες εταιρείες», οι οποίες θα υπόκεινται σε λιγότερο πολύπλοκες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας και δέουσας επιμέλειας από ό,τι οι μεγαλύτερες εταιρείες. Επιπλέον, πρόσφατες προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή από τη Γαλλία και τη Γερμανία ζητούσαν μέτρα, μεταξύ των οποίων η αύξηση του ορίου του CSDDD ώστε να καλύπτει μόνο εταιρείες με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους (αφαιρώντας ουσιαστικά περίπου το 80% των επιχειρήσεων από τις υποχρεώσεις του CSDDD), η καθυστέρηση της εφαρμογής των απαιτήσεων του CSRD για τις μικρότερες εταιρείες και η αναστολή των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας ανά τομέα.

Αν και χαιρετίζει τους στόχους απλούστευσης και βελτίωσης του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ που διέπει τους κανονισμούς CSRD, CSDDD και Taxonomy, η δήλωση των επενδυτών καλεί την Επιτροπή της ΕΕ να «διατηρήσει την ακεραιότητα και τη φιλοδοξία» των κανονισμών και προειδοποιεί ότι οι κινήσεις αλλαγής του πλαισίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό περιβάλλον, καθώς και την ικανότητα διοχέτευσης κεφαλαίων για την υποστήριξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ.

Η δήλωση αναφέρει:

«Η επαναφορά των εν λόγω κανονισμών στο σύνολό τους ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει κανονιστική αβεβαιότητα και θα μπορούσε τελικά να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της Επιτροπής να αναπροσανατολίσει το κεφάλαιο προς υποστήριξη της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας».

Η δήλωση περιελάμβανε μια σειρά προτάσεων που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία για την απλούστευση και τη διευκόλυνση της εφαρμογής των κανονισμών για τη δημοσιοποίηση στοιχείων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της εξορθολογισμού των απαιτήσεων και της αντιμετώπισης των ασυνεπειών στα υποκείμενα τεχνικά πρότυπα του κανονισμού, της παροχής πόρων εφαρμογής, όπως ερωταπαντήσεις, κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για τη διευκόλυνση της εφαρμογής, της διασφάλισης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Προτύπων Απολογισμού Βιωσιμότητας (ESRS) και προτύπων όπως το ISSB, το GRI και το SASB, και της κλιμάκωσης των ψηφιακών και τεχνολογικών λύσεων για τη μείωση του κόστους υποβολής εκθέσεων και τη διευκόλυνση της βελτιωμένης εναρμόνισης των γνωστοποιήσεων.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Eurosif, Aleksandra Palinska, δήλωσε:

«Για να επιτύχει η ΕΕ τους στόχους της για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα και την ανταγωνιστικότητα, η έκθεση Ντράγκι εντοπίζει ένα ετήσιο επενδυτικό κενό ύψους 800 δισ. ευρώ. Για τη γεφύρωση αυτού του κενού απαιτούνται ιδιωτικά κεφάλαια. Για να διαδραματίσουν το ρόλο τους, οι επενδυτές χρειάζονται ποιοτικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες εταιρικές γνωστοποιήσεις, μεταξύ άλλων για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της βιωσιμότητας. Οι κανόνες της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας αναμένεται να καλύψουν το υπάρχον κενό δεδομένων. Σαρωτικές αλλαγές στους κανόνες αυτούς, πριν από την πλήρη εφαρμογή τους, θα δημιουργήσουν κανονιστική αβεβαιότητα και είναι πιθανό να εμποδίσουν τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι επενδυτές στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αντ' αυτού, η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην υποστήριξη των εταιρειών για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων και, εάν είναι απαραίτητο, στις στοχευμένες προσαρμογές των κανόνων σε τεχνικό επίπεδο.»

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ