ESG+Stories

EmTech Europe 2024: Σύμμαχος στο ESG η τεχνητή νοημοσύνη

Στο πλαίσιο του 1ου MIT «EmTech Europe» στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
EmTech Europe 2024: Σύμμαχος στο ESG η τεχνητή νοημοσύνη

Θέλμα Χατζηαθανασίου, δημοσιογράφος στην Καθημερινή και στο Moneyreview.gr, συντόνισε τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του ESG στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο του 1ου MIT «EmTech Europe» στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εφημερίδα Καθημερινή στις 17 και 18 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

.

Ο Μάριος Μπόμπουλος, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της ΔΕΗ, αναφέρθηκε στη λειτουργία του hub καινοτομίας της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι είναι η τεχνολογία εκείνη που θα μας δώσει τα εργαλεία για να περιορίσουμε την επιβάρυνση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, υπενθυμίζοντας ότι «μέχρι το 2030 πρέπει να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές αερίων». «Για να μειώσουμε όμως κάτι, πρέπει και να το μετρήσουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει αειφορία για την επόμενη γενιά πρέπει να λύσουμε μια σειρά προβλημάτων, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ανδρέας Μπότσικας, Director of Analytics & AI Hub της PwC Greece, σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά το ESG για την PWC. Αναφέρθηκε στους στόχους βιωσιμότητας του οργανισμού, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός βοηθά τους πελάτες του στην επίτευξη των δικών τους στόχων, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις υπηρεσίες μέτρησης εκπομπών άνθρακα. Τέλος, μίλησε για το «εσωτερικό GPT» του οργανισμού που βοηθάει στη λήψη αποφάσεων. «Δουλεύουμε με σενάρια και αυτό εξασκεί τα μέλη του οργανισμού μας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η PWC Greece ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε το Microsoft Copilot, με τους πελάτες της να λειτουργούν ως early adopters.

Ο Bill Karnazes, Chief Operations Officer στη VIOHALCO, αναφέρθηκε στα μεγέθη της εταιρείας, συσχετίζοντας τη δραστηριότητά της με το ESG. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη σαν έναν “πύργο ελέγχου” σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα, όπου θα συλλέγονται όλα τα δεδομένα της εταιρείας ώστε να μετατραπούν μελλοντικά σε μετρήσιμα στοιχεία και πράσινες λύσεις». Επισήμανε ότι όσο πιο μεγάλη είναι μια εταιρεία τόσο περισσότερα είναι τα δεδομένα τα οποία πρέπει να διαχειριστεί, γεγονός που αποτελεί τεράστια πρόκληση. «Όταν στο τέλος του έτους κάνουμε τις αναφορές μας, το ΑΙ μας βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των δεδομένων», σημείωσε. Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση της ενέργειας για την κατάκτηση των στόχων βιωσιμότητας που έχουν τεθεί.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ